rezsicsökkentés

Az átlagosnál hidegebb időjárás ellenére is kevesebb áramot fogyasztottunk szeptemberben, mint korábban

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb jelentése szerint az öt legnagyobb európai villamosenergia-piac fogyasztása 2,5 százalékkal, a közép-európai régió fogyasztása pedig 5,9 százalékkal csökkent szeptemberben az előző év azonos időszakához képest. A magyar rendszerterhelés – az átlagosnál némileg hidegebb időjárás ellenére is – 2,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző években. A villamosenergia piaci ára Európa-szerte jelentősen megnövekedett tavalyhoz képest, a másnapi villamosenergia-árak közül a magyar az ötödik legdrágább.

November 11-én jelent meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi piaci jelentése a villamosenergia-fogyasztásról.

A jelentés szerint az öt legnagyobb piac aggregált fogyasztása 2,5 százalékkal csökkent a tavalyi szinthez képest. A közép-európai régió villamosenergia-felhasználása még ennél is nagyobb mértékben csökkent, pontosan 5,9 százalékkal – csak Szerbia fogyasztása maradt változatlan.

Egyedül a német fogyasztás nőtt minimális mértékben, az összes többi ország esetében jelentős csökkenés látható.

Magyarországon a szeptemberi átlaghőmérséklet alacsonyabb volt, mint az előző években, de leginkább szeptember harmadik hete volt a megszokottnál is hidegebb. Ekkor az átlaghőmérséklet 4,3 fokkal volt alacsonyabb az előző évek megegyező időszakánál.

Viszont a hidegebb időjárás ellenére is csak 1,4 százalékkal emelkedett meg a hazai fogyasztás.

Így hazánkban összesen a szeptemberi bruttó hitelesített rendszerterhelés 2,3 százalékkal volt alacsonyabb, a hőmérsékletváltozást is figyelembe véve pedig a becsült havi fogyasztás-visszaesés az előző év szeptemberéhez képest 2,5 százalékos volt.

A villamosenergia piaci ára továbbra is nagyságrenddel magasabb, mint a tavalyi év azonos hónapjában. Az árak országok szerinti sorrendje sem változott jelentősen. A legmagasabb ár Olaszországban látható, ehhez zárkózott fel a balkáni országok közül Szerbia és Szlovénia.

A magyar nyugdíj a harmadik legalacsonyabb Európában, nem könnyű belőle rezsit fizetni | atlatszo.hu

Külső szerzőből állandó munkatársnak szerződik hozzánk Fülöp Orsolya, aki főleg energia, Paks és környezeti témákban írt rendszeresen cikkeket az Átlátszóra az elmúlt években.

„A magyar ár a francia árnál valamivel alacsonyabb volt, de magasabb, mint a többi Magyarországgal összekapcsolt piac átlagára” –  olvasható a jelentésben. Arra már kevésbé tér ki az elemzés, hogy a harmincegy ismertetett másnapi villamosenergia-ár közül a magyar az ötödik legdrágább Európában.

A spanyol ár alacsonyabb volt, mint tavaly szeptemberben, amelynek az MEKH szerint elsősorban az az oka, hogy a spanyol gázerőművek támogatott áron jutnak hozzá az energiahordozóhoz.

Szémann Tamás – Pete Luca

Megosztás