rezsicsökkentés

Számold ki, mennyivel fogsz több rezsit fizetni: itt az Átlátszó rezsikalkulátora

Kiszámolhatod, mennyivel növekedhet augusztustól az energiaköltséged. Kalkulátorunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), illetve a gázpiaci szereplő, a Smart Gas Consulting adatai alapján készült. Július 21-én frissítettük a kalkulátort az aznap bejelentett hivatalos számokkal!

2021. július 21-én Németh Szilárd bejelentette a lakossági villamosenergia és földgáz új árát: ezek alapján a rezsicsökkentett áramért havi 210 kWh fogyasztásig 36 forintot kell fizetni kilowattóránként, míg havi 144 köbméter gázfogyasztásig 102 forintot kell fizetni köbméterenként. A kedvezményes rész feletti fogyasztásért már a „lakossági piaci árat” kell megfizetni, a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos bejelentésében ezt az áram esetében 70,1 forint/kWh-ban, a gáz esetében 747 Ft/köbméterben határozta meg. Az éjszakai áramfogyasztás (B alap) a kedvezményes korlátig 23,1 Ft/kWh, a fölött pedig 62,9 Ft/kWh. Emellett több gázt használhatnak a többgyermekes családok is: három gyerek után évi 600 köbméterrel (vagyis havi 50 köbméterrel), minden további gyermek után pedig újabb 300 köbméterrel évente (25 köbméterrel havonta) nő a kedvezményes limit.

A hivatalos bejelentés előtt a számításhoz az MVM oldalán közzétett 36,9 forintos lakossági (rezsicsökkentett) és 90,1741 forintos nem lakossági (piaci) áramárat használtunk, de emellett kiválasztható volt a MEKH kalkulátora alapján kiszámított 112,83 forintos ár is. Egy köbméter kedvezményes gázhoz a HírTV híradójában megjelent rezsikalkulációs táblázat alapján 109,9 forintot (144 köbméter 15 833 forintért) használtunk, míg a piaci árat a Smart Gas Consulting díjszabása alapján számítottuk ki (egy kWh gáz 74,1 forint, egy köbméter gázra pedig 10,55 kilowattórát vettünk, vagyis 781,7 forint köbméterenként). Emellett több gázt használhatnak a többgyermekes családok is: három gyerek után évi 600 köbméterrel (vagyis havi 50 köbméterrel), minden további gyermek után pedig újabb 300 köbméterrel évente (25 köbméterrel havonta) nő a kedvezményes limit. Ezt az értéket is ki lehet választani a kalkulátorban.

Cikkünk a témában, amely a régiós rezsiár-összehasonlítást is tartalmazza, itt olvasható:

Van, ahol kevésbé védték a rezsit a világpiactól, mégis olcsóbb az energia, mint amit a kormány állít | atlatszo.hu

Az új, augusztustól élő rendszerrel immár a fogyasztók fizetik a számlák nagyobb részét. Az viszont meglepő, hogy a környező országokban sehol sincsenek a kormány által belengetett brutális energiaárak. A piacon elérhető ajánlatok alapján Csehország a legdrágább, de Romániában sem olcsó az élet. Szlovákiában és Szerbiában is van árszabályozás, de még így is többet fizetnek, mint mi most itthon.

Címlapfotó: MTI Fotó: Soós Lajos

Megosztás