Nemzeti Együttműködés Rendszere

Elhallgatta a CÖF-nek adott támogatást egy állami cég, de most lebuktak

2022-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) azt válaszolta az adatigénylésünkre, hogy 2021-ben egyszer adtak pénzt a CÖF mögött álló alapítványnak. Az idei hasonló adatigénylésünkre viszont már nem egy, hanem két támogatás adatait mutatták meg. Korábban direkt eltitkolták a másikat? Vagy csak elfelejtették? Netán van még több is, amit eddig nem mutattak meg? Az biztos, hogy felmerülhet a közérdekű adattal való visszaélés gyanúja.

Az állam 100%-os tulajdonában lévő Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) felett az állam tulajdonosi jogait a nemzetpolitikáért felelős miniszter gyakorolja. Ezt a tisztséget 2010 óta Semjén Zsolt tölti be a kormányban, vagyis közvetlenül ő felügyeli a BGA-t, ami a Fideszhez közeli álcivil szervezeteket támogatja.

A közpénzből gazdálkodó szervezeteket az Infotörvény kötelezi arra, hogy közzétegyék a működésükkel összefüggő alapvető adatokat. Például az általuk meghozott döntéseket, a vezetők elérhetőségét és fizetését, valamint az 5 millió forintot elérő szerződéseik listáját. Ha pedig valaki olyan közérdekű adatot kér tőlük, ami nincs fent a honlapjukon, akkor ugyanezen törvény értelmében kötelesek válaszolni neki.

Megéri betartani az erről szóló jogszabályt, ugyanis aki közérdekű adatot eltitkol vagy meghamisít, az a Büntető Törvénykönyv 220. § (1) értelmében 2 év börtönt is kaphat. Nem is nagyon szokták ezt kockáztatni az adatgazdák, vagy legalábbis még nem nagyon sikerült őket rajtakapni ilyesmin. Egészen mostanáig.

2022-ben egyszeri támogatásról számoltak be

Nagyjából pont két évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy közadatigénylésben kérdeztük a Miniszterelnökséget és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t (BGA) arról, hogy mennyi támogatást adtak 2021 eleje óta a CÖF alapítványának (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, CÖKA) és pontosan mikor, illetve mire.

Adatigénylésünk apropója egy 2022. februári CÖF-ös rendezvény (pódiumbeszélgetés Európa civil ereje – az Európai Unió civiljei címmel) volt, amelynek a meghívóján a Miniszterelnökség és a BGA logója szerepelt alul, ahol a támogatókat szokás feltüntetni.

Akkor a BGA azt közölte, hogy egy alkalommal 3 millió forintos támogatást adott a CÖF alapítványának 2021-ben.

Méghozzá egy 2021. december 31. napján kiadott támogatói okirat alapján „az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozathoz kapcsolódó rendezvények támogatása céljából”. Az állami cég mellékletben elküldte a támogatói okiratot, valamint az annak mellékletét képező költségtervet és szakmai programot is. Az okirat szerint a CÖKA támogatási kérelmet nyújtott be a BGA Zrt.-hez, az pedig jóváhagyta a kérvényt.

 

Most már kétszeri támogatást mutattak 2021-ből

Mivel a CÖF mostanság minden korábbinál jobban egy önkéntes rendőrbe oltott adó- és pénzügyi ellenőrnek képzelve magát „vizsgálja” és fenyegeti a neki meg a kormánynak nem kedves civil szervezeteket, ismét elkezdtünk foglalkozni a pénzügyeivel.

Ennek keretében több állami szerv és cég közérdekű adatait átnéztük, hisz a korábbi években többen is finanszírozták már közpénzből a Fidesz-kormányt felvonulásokkalelőadásokkalnyilatkozatokkalplakátokkal és minden más módon nyíltan támogató Civil Összefogás Fórum (CÖF) háttérszervezetét, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt (CÖKA).

2016-ban az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek tolta meg 508 millió forint közpénzzel a CÖF-CÖKA kormánypárti munkáját, majd 2020-ban 170 milliót kaptak az állami tulajdonú lottóvállalat, a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől. 2021-ben 25 millió forintot adott nekik a szintén állami Magyar Fejlesztési Bank és még 40 milliót a Szerencsejáték leánycége, ami 2022-ben is támogatta őket 70 millióval.

A BGA honlapján nem túl sok közérdekű adat van, ezért az állami cégnek közadatigénylést adtunk be, amiben majdnem ugyanazt kérdeztük, mint két éve: mennyi támogatást adtak a CÖF alapítványának 2019-től mostanáig.

A korábbi adatigényléssel ellentétben a BGA most nem küldött semmit, hanem 15 nap hosszabbítás után azt közölte, hogy személyesen, iratbetekintés során tudják megmutatni a kért támogatások listáját és a kapcsolódó dokumentumokat. A 2024. április 17-én beadott adatigénylésből így csak bő 1 hónappal később lett valami: május 21-re sikerült legyeztetnünk az iratbetekintést.

Ott pedig egyértelművé vált, hogy valami nem stimmel a BGA Zrt.-nél. A pünkösd utáni kedd délutánjára megbeszélt találkozón az állami cég I. kerületi székházában ugyanis csupán pár oldalnyi dokumentumot mutattak be. Ezeket nyilvánvalóan el tudták volna küldeni e-mailben is, de inkább húzták az időt. A helyszínen sem adták oda őket, és nem is fotózhattuk le a papírokat, csak jegyzetelhettünk róluk.

A most látott iratok szerint a BGA két alkalommal nyújtott támogatást 2021-ben a CÖF alapítványának, 2, továbbá 3 millió forint értékben.

A 3 millió forintos megegyezik azzal, amit két éve adtak ki az adatigénylésünkre, és amiről akkor beszámoltunk. A másik, a 2 millió forintos a 3 milliósnál kicsivel előbb született: a 2021. december 8-án kelt támogatói okirat szerint a CÖKA az EuCET lebonyolítására kért és kapott közpénzt a BGA Zrt.-től.

Felmerül a kérdés, hogy ezt a 2 millió forintos támogatást miért nem mutatta meg a BGA két évvel ezelőtt, amikor a CÖKA részére 2021-ben adott támogatásokról kérdeztük. Direkt eltitkolták? Az bizony közérdekű adattal való visszaélés lenne, amiért 2 év börtön is járhat a Btk. szerint. Vagy csak elfelejtették? De hogy lehet elfelejteni 2 millió forint közpénzt? Vagy elkeveredett a papír az irattárban, és csak most találták meg? Akkor viszont nem bánnak túl felelősen a rájuk bízott közpénzzel.

Esetleg még további támogatásokat is adtak a CÖF-nek, csak azok az iratok még mindig nem kerültek elő?

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az Infotörvény szerint csakis akkor lehetne meghosszabbítani az adatigénylés normál 15 napos válaszadási határidejét + 15 nappal, ha „az adatigénylés jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik, vagy az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”. Erről itt nyilvánvalóan szó sem volt, hiszen csak néhány oldalnyi dokumentumot mutattak meg.

SemjÉn Zsolt

Az állam tulajdonosi jogait a BGA felett gyakorló Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a BGA Zrt. székházában 2022. március 25-én. (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Átláthatatlanok a CÖF pénzügyei

Sajnos a mások zsebében előszeretettel turkáló, idén június elsejére újabb Orbán Viktor melletti Békemenetet szervező CÖF/CÖKA pénzügyei egyáltalán nem átláthatók. A honlapjukon mindössze három pénzügyi beszámolójuk elérhető, a 2020-as, a 2021-es és a 2022-es. Ráadásul mindegyiknek hiányzik a legfontosabb része: a kiegészítő melléklet, az a szöveges beszámoló, amiben azt kellene részletezniük, hogy pontosan honnan mennyi támogatást kaptak.

Márpedig sokat kapnak: a 2022-es mérlegükben

2021-re vonatkozóan 489 millió, 2022-re pedig 582 millió forint támogatás és adomány szerepel, de az adományozókról megint semmi.

Képernyőkép 2024 05 28 123459

Forrás: civilosszefogas.hu

Ugyanez a helyzet a bíróság által működtetett hivatalos adatbázisban is: ott ugyan elérhetők a CÖKA pénzügyi beszámolói, de oda sem töltötték fel a kiegészítő mellékleteket, amelyekben a támogatókról és adományozókról kellene beszámolniuk. Mivel a CÖF alapítványát Kecskeméten jegyezték be, kollégánk elment az ottani cégbíróságra is, de így sem jártunk sikerrel, mert ott sem fellelhetőek a CÖKA beszámolóinak az adományok és a támogatások forrásairól beszámoló kiegészítő mellékletei.

Elég szomorú ez annak fényében, hogy a CÖF éppen a finanszírozók átláthatóságát biztosító kiegészítő mellékletek tartalmából kiindulva vegzálja a kormánynak nem tetsző civil szervezeteket, miközben a saját pénzügyeiben titkolózik, és semmit nem hoz nyilvánosságra abból, hogy ő maga miből gazdálkodik, honnan származnak a kormánypropagandára költött százmilliók.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A CÖF Békemenet-reklámja (forrás: Facebook) és a BGA Zrt. székhelye (a szerző fotója)

Megosztás