nemzeti együttműködés

100 millió forintot adományozott a CÖF-nek az állami lottócég Szerencsejáték Zrt.

Az állami lottóvállalat június elején 100 millió forint értékű szponzorálási szerződést kötött a Fideszt nyíltan támogató szervezettel, ami korábban is kapott már tőlük 70 milliót, az MVM-től pedig félmilliárdot.

 

A SAJTÓSZABADSÁG NEM CSAK A HATALOMTÓL, TŐLED IS FÜGG – MUTATJUK, MENNYIBE KERÜL AZ ÁTLÁTSZÓ

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

A kormány mellett évek óta teljes mértékben  – plakátokkal, Békemenetekkel és minden elképzelhető módon – kiálló CÖF ismét rengeteg közpénzt kapott, hogy folytathassa eddigi munkásságát.

A szervezet mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvánnyal (CÖKA) az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. támogatásokat osztó leányvállalata, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. kötött szponzorálási szerződést 2020. június 3-án.

A CÖF alapítványa 100 millió forintot kap a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől.

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. honlapján közzétett szerződéslistából nem derül ki, hogy pontosan mire kapta a pénzt a Fidesz-kedvenc szervezet. Azonban a CÖF honlapja alapján valószínűleg ugyanarról van szó, mint korábban: hírleveleikben és rendezvényeiken kihelyezik a Szerencsejáték Zrt. logóját, hogy népszerűsítsék az állami lottóvállalatot.

A CÖF egyik állandó rendezvénye a Civil Akadémia nevű programsorozat, ahol különböző kormányközeli szereplők beszélgetnek közéleti témákról. Ezek az események soha nem sajtónyilvánosak, csak a CÖF-tagok kapnak róluk meghívót, és nekik is regisztrálniuk kell a részvételhez.

A legutóbbi Civil Akadémia szeptember 3-án volt, és augusztus 26-án küldtek róla értesítést. Az esemény meghívott vendége – érdekes módon az Átlátszó által néhány nappal korábban luxusjachtozáson kapott – Szijjártó Péter külügyminiszter volt.

Meghívó a CÖF szeptember 3-i rendezvényére

Az egekig dicsért Szijjártó végül sajnos mégsem vett részt a rendezvényen, helyette Menczer Tamás tájékoztatásért felelős államtitkár ült fel a pódiumra. A CÖF hírlevele szerint:

“Nagy sikerrel megtartottuk nyitó Civil Akadémiánkat, amelyen a koronavírus miatt sajnos sokkal kevesebben és sok óvintézkedés betartásával vehettek részt szellemi honvédőink.

Szijjártó Péter külügyminiszter úr más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni, azonban nagy örömmel üdvözöltük Menczer Tamás urat, a tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárát. Szijjártó Péter külügyminiszter úrtól ígéretet kaptunk, hogy egy későbbi időpontban megtartja előadását.”

A CÖF Facebook-oldalára feltöltött fotókon jól látszik a Szerencsejáték Zrt. logójával kidekorált roll-up.

A szervezet honlapján elérhető galériában jól látható az állami cég reklámja több eseményen is június óta: a kormánykedvenc “szellemi honvédők” korszerű gyermekétkeztetés bemutatót tartottak a nyár folyamán többek között Egerszóláton, Kaposszerdahelyen, Szigetcsépen és Panyolán is a Szerencsejáték Zrt. logójával a hátuk mögött.

Korábban 70 milliót kaptak a Szerencsejáték Zrt.-től

Nem ez az első alkalom, hogy az állami lottóvállalat szponzorálja a CÖF kormánypárti tevékenységét: ahogy tavaly megírtuk, 2018 végén a Szerencsejátk Zrt. 70 millió forintos támogatási szerződést kötött a CÖF anyagi ügyeit intéző CÖKA-val.

A koncepció ugyanaz volt, mint most: a CÖF rendezvényeire szóló meghívókon, és az eseményen a színpadon szerepelt az állami vállalat logója és neve.

Hiába kértük ki azonban a Szerencsejáték Service Nonprofit Zrt.-től, hogy mire és miért kapták tőle a pénzt a kormány kedvenc civiljei, nem kaptunk választ. Most egy újabb közadatigénylésben a 70 millió mellett az idei 100 milliós támogatásról is megpróbálunk részletes információkat szerezni, szükség esetén pedig pert indítunk az adatokért.

Az MVM 508 millióval támogatta őket

2017-ben szintén adatigényléssel derítettük ki, hogy az állami tulajdonú energiavállalat, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) előző évben 508 millió forinttal támogatta meg a CÖF-öt.

Azt nem volt hajlandó elárulni az MVM, hogy milyen támogatási kérelmet nyújtott be a CÖF, mi alapján döntöttek a támogatásról, és mi áll a támogatási szerződésben, ezért pert indítottunk a dokumentumokért. A pert megnyertük: a bíróság 2017 októberében első-, majd 2018 áprilisában másodfokon is kimondta, hogy az MVM-nek ki kell adnia az általunk kért dokumentumokat.

Az iratokból kiderült, hogy a CÖF “a közgondolkodás javítására” kapta a bő félmilliárdos összeget. Kicsit később ismét bepereltük az MVM-et, mert nem volt hajlandó kiadni a CÖF beszámolóját a pénz felhasználásáról. Ezután az MVM váratlanul iratbetekintést ajánlott fel, és a székházában megmutatta a papírokat.

Akkor derült ki, hogy az 508 millióból 433 milliót négy rövid imázsvideóra költött el a CÖF, de az MVM-támogatásból finanszírozták a Brüsszel elleni komikus brüsszeli tüntetést, és egyes fellépőik gázsiját is.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: CÖF/Facebook

Támogatási kampány – fektess be a demokráciába, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás