nemzeti együttműködés

A közpénzmilliókkal kitömött CÖF-CÖKA cége hirdeti a „STOP Gyurcsány” plakátokat

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) tulajdonában álló Kövess minket 2022 Kft. finanszírozza azokat a plakátokat Csepelen és Soroksáron (is?), amelyeken a Fidesz Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely ellen kampányol. Hogy pontosan mennyit költöttek a hirdetési helyekre, nem árulták el, de a Momentum listaáron egy citylightra nettó 137 500-206 000 forintos ajánlatot kapott fél hónapra ugyanott. Bár a CÖKA cége vélhetően kedvezményes áron hirdethet, a teljes ár kifizetése sem jelenthetett nekik gondot. A nyíltan kormánypárti alapítvány ugyanis több száz millió forint támogatást kapott állami cégektől az elmúlt években.

Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője a napokban tett közzé egy bejegyzést Facebook-oldalán, amelyben arról írt, „hogyan játssza ki saját törvényét a Fidesz”.

Mint írja, a Fidesz elárasztotta az országot a „STOP Gyurcsány, STOP Karácsony” plakátokkal, ami sok száz milliós (ha nem milliárdos) kampány lenne ha listaáron vásárolták volna. „De az ördög a részletekben van” mutatott rá a képviselő. Hivatalosan ugyanis nem is a Fidesz adja ki a plakátot, hanem egy bizonyos Kövess Minket 2022 Kft., amely nem kizárt, hogy jóval olcsóbban, kedvezményes áron bérli a plakáthelyeket. Szabó Szabolcs szerint ezzel kikerülik azt a szabályt, amit a kormány pár éve az ellenzék ellen alkotott meg, de most rájuk is vonatkozott volna.

A politikus arra a 2017-es törvényre utalt, ami plakáttörvény néven vált ismertté a köztudatban. Eszerint:

  • a költségvetési támogatásban részesített szervek és jogi személyek (így a pártok is) az előző üzleti évi listaáron hirdethetnek csak, kedvezményt közbeszerzési eljárással lehet elérni. A civil szervezetekre viszont nem vonatkozik a szabály.

Ahogy Szabó Szabolcs is fogalmazott,

„ezt ugye azért találták ki, hogy a szűkös erőforrásokkal rendelkező ellenzék ne vehessen plakáthelyeket kampányidőszakon kívül, hiszen a listaár nagyon drága.

Csak akkor éri meg ugyanis ilyen plakáthelyeket venni, ha egyszerre sokat foglal le az ember, és így arra kedvezményt alkuszik ki” írja Szabó.

A politikus elárulta, hogy ők (vagyis pártja, a Momentum) is kértek árajánlatot citylightra a JCDecaux Zrt.-től, „de egy kivilágított plakáthely listaára 137 500-206 000 forint+ÁFA díjra jött ki fél hónapra, vagyis ha 30 plakátot kértünk volna csak Csepelre és Soroksárra, akkor nagyjából 5 millióba került volna (csak a plakáthely)”. Így végül lemondtak róla.

A CÖKA cégének plakátja (forrás: Szabó Szabolcs/Facebook)

Kampányüzemmódban a CÖF

A hirdető cég persze lehetne egy jól menő magánvállalkozás, amelynek szívügye Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely „megállítása”, de nem az. A Kövess minket 2022 Kft.-t mindössze pár hónapja, 2021.02.18-án jegyezték be. A 3 fős, főtevékenységként „világháló-portál szolgáltatást” végző cég székhelye Budapesten, a Vitéz utca 57.-ben van, ami egyúttal a Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) címe is.

Nem véletlenül: a Kövess minket 2022 Kft. tulajdonosa ugyanis a CÖKA.

A kft. működteti az alapítvány saját hírportálját, a 2022plusz.hu-t is, amely idén márciusban debütált. Fricz Tamás, a CÖF szóvivője a lap indulásakor azt írta, „jövőre sorsdöntő választás lesz Magyarországon, és a kiélezett politikai küzdelem jelentős része az internetes térben, a közösségi hálók világában zajlik majd”.

Csizmadia László, a CÖF alapítójának írása pedig világossá tette az ezzel kapcsolatos feladatokat: „hittel és elszántsággal vállaljuk mindazt, amit a közjóért tennünk kell. Szándékaink egyenesek, ezért azokat nem titkoljuk.

Feladatunknak tekintjük, hogy az ellenzéki oldalon jelentkező mohó hataloméhséget a megfelelő mederbe tereljük, tükröt állítva vezető politikusaik elé”.

A Kövess minket 2022 Kft. ügyvezetője az 1992-es születésű Neményi Péter, aki több győrsági és egy győri cégben is érdekelt. Róla az Alfahír írta meg márcisuban, hogy „a férfi tökéletesen illeszkedik az orbáni koncepcióba, ugyanis focista”. Az MLSZ Adatbank szerint Neményi a Győrság KSE labdarúgója volt 2008 és 2016 között, majd az UD Magyar-Német SE-be igazolt.

A CÖF híroldalának nyitó oldala 2021. 09. 29-én.

Megkerestük a Kövess minket 2022 Kft.-t, hogy megtudjuk, pontosan mely cég(ektől) béreltek összesen hány hirdetési helyet, ezek hol találhatók, meddig lesznek láthatók, mennyit fizettek a hirdetésekért, és kaptak-e esetleg kedvezményt. A cég cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Érdeklődtünk a JCDecaux Zrt.-nél is. Bár írásbeli megkeresésünkre a Zrt. ezidáig szintén nem válaszolt, az előzetes telefonos tájékoztatás szerint az információ üzleti titoknak minősülhet, így vélhetően nem is adhatják ki azt.

A CÖF-CÖKA egyébként szeptember elsején jelentette be, hogy csatlakozik a Fidesz „STOP Gyurcsány, STOP Karácsony” petíciójához. Igaz, akkor csak arról írtak, hogy „bizonyosan milliós nagyságrendben fogjuk aláírni a petíciót”, a plakátokról nem esett szó.

Szeptember 23-án (Szabó Szabolcs posztja után egy nappal) viszont adománygyűjtő felhívást tettek közzé, hogy plakátkampányt indíthassanak, amellyel felhívhatják „a figyelmet a veszélyre: Gyurcsány újra hatalmat akar”. A Kövess minket 2022 Kft. plakátjait viszont ekkorra már kihelyezték.

Közpénzekkel támogatva

A Szabó Szabolcs által felvetett jelenséggel kapcsolatban néhányan megjegyezték, hogy ebben nem látnak semmi kivetnivalót, más cég vagy civil szervezet is hirdethet politikai tartalmat, ha akar. Ez ugyan igaz feltételezve, hogy a valóban piaci alapon működő, független tulajdonosi háttérrel bíró reklámcégek erre lehetőséget adnak , azt azonban nem lehet kihagyni a képletből, honnan származik a hirdetéseket finanszírozó CÖF/CÖKA bevétele.

A nyíltan kormánypárti, sokak szerint csak „álcivil” szervezet ugyanis számos állami támogatást kapott az elmúlt években. Ahogy arról lapunk beszámolt:

  • 2016-ban az állami tulajdonú energiavállalat, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 508 millió forintot adott a CÖF-nek „a közgondolkodás javítására”;
  • 2018 végén a szintén állami tulajdonú lottóvállalat, Szerencsejáték Zrt. támogatásokat osztó leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. 70 millió forintos támogatási szerződést kötött a CÖF-ös alapítvánnyal;
  • 2020-ban a Szerencsejáték-leány  100 millió forintos szponzorálási szerződést kötött a CÖKÁ-val,
  • az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank pedig idén 25,4 millió forint támogatást adott az alapítványnak.

A közpénzekkel kitömött szervezet meg is hálálja a törődést: hol Békemenet formájában, hol plakátkampánnyal, hol tüntetésekkel állnak ki a Fidesz-kormány és Orbán Viktor miniszterelnök mellett, vagy épp az aktuális ellenséggel szemben.

Katus Eszter

Nyitókép: A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői érkeznek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett díszünnepségre az Országház előtti Kossuth Lajos térre 2018. március 15-én (forrás: Kovács Tamás/MTI)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás