Egyéb

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyta jóvá a CÖF félmilliárdos támogatását

 

Az ellene indított perünkben maga az MVM terjesztette be a bíróságra azt a bizonyító iratot, amivel egyértelműen elismerték, hogy közpénzből támogatták a kormányközeli civileket.

Májusban a HVG-n megjelent hírek után nyomozva kiderítettük, az MVM 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt 2016-ban. A támogatás részleteinek, a döntés folyamatának megismerése érdekében közadatigénylést nyújtottunk be az állami cégnek, az azonban azt válaszolta, hogy a támogatásait nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi, így rá nem vonatkozik az Infotörvény.

Nem értettünk egyet az érveléssel, ezért bepereltük az MVM-et, és október végén a bíróság nekünk adott igazat: az elsőfokú ítélet értelmében az állami vállalatnak ki kell adnia a CÖF-nek adott 508 millió forinttal kapcsolatos dokumentumokat. A döntés nem jogerős, az MVM fellebbezhet ellene.

Kapcsolódó cikkeink

Fővárosi Törvényszék: Nyilvánosságra kell hozni a CÖF-nek adott 500 milliós MVM támogatással kapcsolatos iratanyagot

Titkolták, de kiderítettük: tavaly 508 millió forinttal szponzorálta az MVM a kormánypárti álcivil CÖF-öt

Az ítélet után néhány nappal a Jobbik feljelentést tett az MVM ellen, mert a cég a NAIH felszólítása ellenére sem válaszolt arra az adatigénylésükre, amelyben azt kérdezték az MVM-től, hogy miért támogatta 508 millió forinttal a CÖF alapítványát.

Az MVM ellen indított perünk idején az MVM, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és ifj. Lomnici Zoltán CÖF-ös jogász is azt állította, hogy nem közpénz az a félmilliárd forint, amit a CÖF kapott.

Egyedül Lázár János mondta azt a már a legelején is, hogy az állami vállalat vagyona közpénz, tehát a támogatás is abból ment. Ezt most megismételte a miniszter, mert a kormány nevében Aradszki András energiaügyi államtitkár még mindig azt állítja, hogy nem közpénz a CÖF-nek adott MVM-es 508 millió.

A közpénz-nemközpénz kérdés azonban már rég eldőlt, és nem is csak az Átlátszó perében született bírósági ítélet miatt, hanem az MVM saját közlésének köszönhetően.

Az állami vállalat kommunikációs igazgatója, Bentzik Réka (Szivek Norbert MNV-elnök menyasszonya) az Origónak adott júniusi interjújában a következőket nyilatkozta a CÖF támogatásával kapcsolatban:

„A támogatási politikánk egységes elvekre épül, a kultúra és a tudomány támogatásán túl a jótékonykodásban is igen aktívak vagyunk. A támogatások megítélése minden egyes esetben azonos szabályok szerint történik, és minden támogatásunkat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá.”

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) a propagandaminisztériumnak becézett Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik, és 2014-ben hozták létre annak érdekében, hogy koordinálja a kormány irányítása alá tartozó költségvetési szervek és intézmények, valamint állami tulajdonú vállalatok kommunikációs tevékenységét. Vagyis az NKOH a közpénzből működő hivatalok és cégek ilyen költéseit vezényli.

Bentzik Réka ugyan azóta nem szeretne nyilatkozni a CÖF-nek adott félmilliárdról, de igazat mondott.

Az Átlátszó által indított perben az MVM beterjesztett egy ellenkérelmet, amiben leírták a támogatási döntés folyamatát, és abból kiderül, hogy az NKOH hagyta jóvá a CÖF támogatását.

Ezzel el is dőlt a vita, az állami cég saját maga is elismerte, hogy közpénzből adtak 508 millió forintot a kormányközeli civileknek.

mvmellenkerelem

 

Erdélyi Katalin

Megosztás