Kormánypropaganda

Földi László felesége, Bogár László, és Georg Spöttle fellépéseit is az MVM támogatásából fizette ki a CÖF

Az Orbán-kormány kedvenc civil szervezete 1 millió forintot költött tavaly a félmilliárdos MVM-támogatásból a „Civil Akadémia” nevű programsorozat előadói és műsorvezetői díjaira. Az akkor még EchoTV-s Földi-Kovács Andreának 8 alkalommal fizettek műsorvezetésért, és Georg Spöttle migránsozós előadását is az MVM-től kapott közpénzből fedezte a CÖF.



Társadalmi célú hirdetés

2016-ban az állami tulajdonú, közpénzből működő Magyar Villamosművek Zrt. (MVM) 508 millió forint támogatást adott a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórumnak (CÖF). Az MVM először nem akarta megmondani, hogy mire költötte el a pénzt a CÖF, ezért bepereltük az állami céget. Szeptember elején végül egy betekintésen megkaptuk az iratokat, amik alapján már megírtuk, hogy 433 millió forintot 4 rövid imázsvideóra költöttek a kormánypárti civilek, és a Brüsszel elleni brüsszeli tüntetésüket is az MVM-támogatásból fizették, valamint kormánypárti lapokban is hirdettek a pénzből a választás előtt.

Cikkeink megjelenése után az LMP feljelentést tett az MVM ellen hűtlen kezelés és csalás gyanújával a CÖF-nek adott félmilliárd forintos támogatás miatt. Erre válaszul a CÖF szeptember 14-én kiadott egy közleményt, amiben szidják az LMP-t, és a brüsszeli tüntetés miatt magyarázkodnak, de az imázsvideók miatt nem.

Azokról a két nappal korábbi közleményükben írnak, ami ezzel a mondattal kezdődik: “Miután az MVM-mel kötött szerződésünket az Átlátszó.hu, az RTL Klub Tv és néhány médium a PC és a fake news eszközeivel lejáratásunkra használja, közzétesszük beszámolónkat az adomány felhasználásáról.”

A közlemény harmadik mondata az, hogy “Az érintett médiumokban az elhallgatás, a politikai hovatartozás és a Soros-féle, évek óta érkező több százmilliós támogatás igazolja, hogy elfogulatlanságukról nem beszélhetünk.” A közlemény végén közzétettek egy rövid beszámolót az MVM-tól kapott közpénz felhasználásáról.

Mi azonban egy sokkal részletesebb kimutatást kaptunk az MVM-től:

Részlet a CÖF beszámolójából.

Ebből három tételt korábbi cikkeinkben már részleteztünk, most pedig bepillantást nyújtunk az úgynevezett „Civil Akadémia” kulisszái mögé.

Ez egy rendezvénysorozat, ahol különböző kormányközeli emberek politikai témákat vitatnak meg egymással, és/vagy előadásokat tartanak róluk.

A CÖF-beszámolójában az áll, hogy az MVM-től kapott támogatásból 1 millió forintot költöttek előadói és műsorvezetői díjakra a “Civil Akadémia” alábbi rendezvényei kapcsán:

A CÖF így ír erről az MVM-nek leadott beszámolóban:

“Szellemi honvédőink és CÖF aktivistáink igényének felmérésével a rendezvényeken a “civilitika” szempontjából reflektorfénybe került történéseket elemeztük. A témához kiemelten és kiválóan értő előadókkal biztosítottuk az interaktivitást. A rendezvények sikerét bizonyítja, hogy esetenként a részvételi szám 300-400 fő volt.”

A rendezvényekről készült videók fent vannak a YouTube-on, és azok alapján valóban teltházas, sikeres programok voltak.

Az azonban erősen visszás, hogy a magát civil, tehát politikától független szervezetnek nevező CÖF egyértelműen politikai témájú, a Fidesz kommunikációjával összecsengő témájú rendezvényekre költötte az állami tulajdonú MVM-től kapott közpénzt.

A beszámoló szerint a 9 felsorolt rendezvényből 8 esetben Földi-Kovács Andrea, az EchoTV műsorvezetője (egy hónapja már a visszafideszesített HírTV-ben dolgozik) volt. A nő a CÖF-ös rendezvények levezetéséért hat alkalommal 50 ezer forintot, két alkalommal pedig 70 ezer forintot, tehát összesen 440 ezer forintot kapott. A számlát minden alkalommal férje, Földi László állította ki a CÖF-nek.

Földi László a kommunista pártállam idején az MSZMP tagja, és a Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségének hírszerző tisztje volt. Mostanában a Fidesz egyik kedvenc “biztonságpolitikai szakértője”, aki rendszeresen migránsozik a Magyar Időkben, a köztévében és a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő EchoTV-ben is. Tavaly októberben Földi egy műsorban bírósági eljárás nélkül, szabadon likvidálható háborús bűnösöknek nevezte a menekülteknek jogi segítséget nyújtó Helsinki Bizottságot, emiatt a Médiatanács félmillió forintra büntette a csatornát. Földi László a kérdéses adás idején Tarlós István főpolgármester tanácsadója volt havi 700 ezer forintért, de írt egy tanulmányt az Országgyűlés fideszes alelnökének is 350 ezer forintért a migrációról.

A Békemenetekről szóló rendezvényen Bayer Zsolt, Bencsik András, Csizmadia László, Fricz Tamás, Stefka István és Széles Gábor beszélgettek, de a beszámoló szerint a fellépésért nem kaptak pénzt az MVM-támogatásból.

Ennél is direktebb politikai üzenete volt “A Soros (Ál)Civilek” című rendezvénynek, amelyből kettőt is tartott a CÖF. Az egyiken Bogár László közgazdász, a másikon Georg Spöttle, a Fidesz másik kedvenc “biztonságpolitikai szakértője” volt a vendég.

Spöttle fellépésén kollégánk is részt vett, az esemény fő témája – magától értetődően – a migránsozás volt. A közmédiában gyakran megszólaltatott “szakértő” hozta a szokásos paneleket: saria-rendőrség, elmuszlimosodó Európa, és terror. Georg Spöttle mindezért 50 ezer forintot kapott a CÖF-től az MVM-támogatásból. Vagyis közpénzből.

Lehet azt mondani, hogy ez nem sok pénz, de egyrészt sok kicsiből lesz a sok, másrészt pedig erősen kérdéses, hogy biztosan a CÖF-ös rendezvények fellépőinél van-e a legjobb helyen az adófizetők pénze. Az MVM-támogatás ugyanis az, tehát gyakorlatilag állami támogatással ment a sorosozás és migránsozás a CÖF “Civil Akadémiáin”.

Részlet a CÖF beszámolójából.

Megosztás