adatigénylés

70 millióval támogatta a CÖF euroszkeptikus propagandamunkáját a Szerencsejáték Zrt.

Tavaly november végén az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. 70 millió forint értékű szponzorálási szerződést kötött a CÖF mögött álló alapítvánnyal. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy március eleje óta a CÖF rendezvényeire szóló meghívókon szerepel az állami cég logója. Közadatigénylésben kértük ki a megállapodást, hogy megtudjuk, pontosan mire és miért kapták a pénzt a kormány kedvenc civiljei.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A Fidesz-kormányt Békemenetekkel és számos egyéb módon is nyíltan támogató CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) rendszeresen szervez különböző programokat a tagjainak, melyekről hírlevélben értesítik őket.

A CÖF egyik állandó rendezvénye a Civil Akadémia nevű programsorozat, ahol különböző kormányközeli szereplők beszélgetnek közéleti témákról. Ezek az események soha nem sajtónyilvánosak, csak a CÖF-tagok kapnak róluk meghívót, és nekik is regisztrálniuk kell a részvételhez.

2019. március elején egy új dolog jelent meg a CÖF-ös meghívókban.

Március 4-én a CÖF a “Hazugság hazugság hátán” című Civil Akadémiára invitálta tagjait, hogy hallgassák meg, amint Csizmadia László CÖF-elnök Boros Bánk Levente politológussal (a Nézőpont-csoportba tartozó, kormánypropagandába illeszkedő elemzéseket készítő Médianéző Központ igazgatójával), és ifj. Lomnici Zoltánnal, a CÖF jogászával az Európai Unióról társalog.

Március 5-én a CÖF győri klubjának március 7-i alakuló ülésére invitálták a tagokat, ahol Csizmadia László és Dunst Eszter, a győri vezető beszéde után az ECHO TV Sajtóklub című műsora következett Bayer Zsolttal, Huth Gergellyel, Szentesi Zöldi Lászlóval és Bencsik Andrással.

Március 7-én pedig a március 15-i ünnepi megemlékezésre küldött meghívót a CÖF a tagjainak, hogy 600 fős különvonattal érkező lengyel barátaikkal közösen minél többen vegyenek részt a Bem szobornál tartott eseményen.

Erre a három CÖF-ös rendezvényre szóló meghívó alján az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. logója szerepelt.

CÖF-meghívó 2019. március 4.

Meghívó a CÖF „Hazugság hazugság hátán” című rendezvényére

Erre eddig nem volt példa, tehát a logó feltüntetése arra utalt, hogy a szintén állami tulajdonú MVM Zrt. után most a Szerencsejáték szponzorálja a kormány kedvenc civiljeit. A részletek tisztázása érdekében közadatigénylésben kértük ki a Szerencsejáték Zrt.-től és a cég támogatásait osztó leányvállalatától, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től is, hogy mennyi pénzt adtak a CÖF-nek.

Adatigényléseinkre nem kaptunk érdemi választ, viszont időközben a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. honlapjára felkerült a 2018 utolsó, és 2019 első hónapjaiban kiosztott támogatások listája.

Eszerint az állami cég 2018. november 28-án 70 millió forint értékű szponzorálási szerződést kötött a CÖF alapítványával, a CÖKA-val.

Egy újabb közadatigénylésben kikértük a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től a CÖF alapítványával kötött szerződést, hogy megtudjuk, mire és miért kapták a pénzt a kormány kedvenc civiljei. Most a válaszra várunk, és amint megkapjuk, beszámolunk róla.

Emlékezetes, korábban egy másik állami tulajdonú óriásvállalat, az MVM is jelentős összeggel, 508 millió forinttal támogatta a kormányközeli álcivil szervezetet, amely ennek egy részét szintén EU-ellenes propagandára fordította.

A brüsszeli tüntetést is az MVM szponzorálta – 7 millió forintból demonstrált a CÖF az EP előtt

Tavaly áprilisban a CÖF a CEU miatt demonstrált Brüsszelben az Európai Unió és Soros György ellen, valamint Orbán Viktor mellett. Most kiderült, amit már eddig is sejtettünk, hogy a tüntetés költségeit is az MVM-től kapott támogatásból fedezte a Fidesz kedvenc civil szervezete. Közel 7 millió forintba került a cöfösök kiutazása, étkezése és hollandiai szállása.

Címlapkép: Csizmadia László, a CÖF-CÖKA-CET elnöke beszédet mond a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és a Gazeta Polska klubjainak közös, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezésén a fõvárosi Bem téren 2019. március 15-én. (fotó: MTI/Soós Lajos)

Megosztás