Nemzeti Együttműködés Rendszere

Titkolja a CÖF-nek adott 40 milliós támogatás részleteit a Szerencsejáték-cég

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP), az állami lottócég támogatásokat osztó leányvállalata júliusban 40 millió forintot adott a kormánykedvenc CÖF alapítványának. Közadatigénylésben kértük ki a támogatással kapcsolatos iratokat, de csak a szerződést küldték meg, és abból is kitakarták, hogy milyen feladatokat csinál a CÖKA a közpénzért cserében, mert azok „meg nem ismerhető adatok”. 

A szervezet beszámolóit a támogatás felhasználásáról pedig a 2013-as Lex Átlátszóra hivatkozva nem küldték meg. Az átláthatóságot csökkentő emlékezetes törvényjavaslatot Cser-Palkovics András és Vas Imre fideszes képviselők nyújtották be 8 éve a „visszaélésszerű” adatigénylésekre hivatkozva, azok ellehetetlenítése céljából.

A Fidesz-kormányt felvonulásokkalelőadásokkalnyilatkozatokkalplakátokkal és minden más módon nyíltan támogató Civil Összefogás Fórum (CÖF) háttérszervezete a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA). Október végén vettük észre, hogy az állami lottóvállalat támogatásokat osztó leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) idén júliusban 40 millió forintot adott a CÖF alapítványának.

Újabb 40 millió forintot kapott a CÖF a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől | atlatszo.hu

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) honlapján közzétett szerződéslista szerint július 1-én 40 millió forintot adtak a Békemenet szervezőinek. A CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) korábban már kapott két részletben 170 milliót az SZNP-től, és idén a szintén állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank is megtámogatta őket 25 millió forinttal.

Cikkünk megjelenésének napján közadatigénylésben kértük ki az SZNP-től a támogatással kapcsolatos papírokat: a támogatási szerződést, a CÖKA támogatási kérelmét, a támogatás odaítéléséről szóló döntést, valamint a CÖKA teljesítési igazolásait, illetve beszámolóit a szerződés szerinti tevékenység elvégzéséről és/vagy az összeg felhasználásáról.

A közérdekű adatigénylésre az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

„Meg nem ismerhető adatok”

A Szerencsejáték Zrt. leánycége november 12-én az Infotörvény 29. § (2) bekezdésére hivatkozva – vagyis szerintük túl sok adatot kértünk – meghosszabbította a válaszadási határidőt 15 nappal, majd jóval ennek letelte után, december 2-án válaszoltak érdemben.

Az SZNP csak a CÖKÁ-val kötött szponzorálási szerződést küldte el, de abból is kitakarták, hogy mit kell tennie a CÖF-alapítványnak a 40 millió forint közpénzért cserében.

A kitakarást azzal indokolták, hogy „az Infotv. 30. § (1) bekezdése szerint, ha a közérdekű adatot tartalmazó dokumentum az igénylő által meg nem ismerhető adatot is tartalmaz, a másolaton a meg nem ismerhető adatot felismerhetetlenné kell tenni”. Azt viszont nem részletezték, hogy szerintük miért nem ismerhetők meg a köz által azok a szolgáltatások, amiket a CÖF nyújt az SZNP-nek a 40 millió forintért.

Kitakarták a szerződésből a CÖF „szolgáltatásait” (forrás: SZNP/KiMitTud)

A teljesítésigazolásokkal, beszámolókkal és „egyéb dokumentumokkal” kapcsolatban jelezték, hogy a Lex Átlátszó, vagyis az Infotv. 30. § (7) bekezdése szerint a számlaszintű ellenőrzésre külön törvények vonatkoznak, és hivatkoztak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ezzel kapcsolatos 2014 augusztusi állásfoglalására is. Vagyis a CÖF beszámolóinak kikérése az SZNP szerint számlaszintű ellenőrzés, amire az Átlátszó (és más adatigénylő) nem jogosult.

Lex Átlátszó: Cser-Palkovics András és Vas Imre fideszes képviselők adták be 2013-ban azt a törvényjavaslatot, amely úgy módosította az Infotörvényt, hogy a (homályos jelentésű) „átfogó”, a „számlaszintű”, a „tételes” közadatigényléseket ellehetetlenítették, ilyenre azóta csak például a KEHI vagy az ÁSZ jogosult. A javaslat indoklásában szerepelt, hogy ezt a „a visszaélésszerű adatigénylések” miatt csinálták, és Cser-Palkovics szerint leginkább az Átlátszó.hu élt ilyen „öncélúnak” tűnő adatigénylésekkel. A Fidesz ezzel a kamu indoklással korlátozta az átláthatóságot.

Nem kaptuk meg a CÖF/CÖKA támogatási kérelmét sem, így csak a szerződésből lehet némi fogalmunk arról, hogy miért és mire kapta a pénzt a Békemeneteket szervező kormánybarát egyesület. A megállapodásban sem szerepel előzményként, hogy Csizmadia László CÖF-elnök megkereste volna az SZNP-t, teljesen olyan, mintha a Szerencsejáték-cégnek támadt volna az az ötlete, hogy pénzt ad a békemeneteseknek.

Nagyra értékelik a CÖF tevékenységét

A szerződés első pontja szerint: „Szponzor (az SZNP) nagyra értékeli a Szponzorált (a CÖKA) eddigi tevékenységét – bízva az általa végzett, szervezett 2021. második félévi tevékenységek, programok, rendezvények várható sikerében, felismerve a rendezvénnyel összefüggésben a Szponzor egyszemélyes tulajdonosának, a Szerencsejáték Zrt. termékeinek vásárlására, szolgáltatásainak igénybevételére ösztönző hatás lehetőségét – a jelen szerződésben rögzített keretek között, ellentételezett szponzorálási szerződést köt.”

Az SZNP nagyra értékeli a CÖF tevékenységét (forrás: SZNP/KiMitTud)

A szerződés további, ki nem takart részeiből kivehető, hogy a CÖF különböző rendezvényein megjeleníti a Szerencsejáték Zrt. reklámanyagait. Kollégánk nemrégiben részt vett egy ilyen eseményen: „Civil Akadémiaként” hirdették, de kizárólag a Fidesz választási kampányáról szólt a rendezvény, ahol elhangzott, hogy az ellenzék valójában ellenség, és visszatért az „elmúlt nyolc év” retorika. Az eseményen több Szerencsejáték-reklámot is kihelyeztek, és a rendezvény meghívóján is szerepelt a lottócég logója.

„Elmúltnyolcév” újratöltve: ismét közpénzből kampányol a CÖF | atlatszo.hu

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) honlapján közzétett szerződéslista szerint július 1-én 40 millió forintot adtak a Békemenet szervezőinek. A CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) korábban már kapott két részletben 170 milliót az SZNP-től, és idén a szintén állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank is megtámogatta őket 25 millió forinttal.

Ez már a sokadik állami támogatás

2016-ban a szintén állami tulajdonú Magyar Villamos Művek tolta meg 508 millió forint közpénzzel a CÖF-CÖKA kormánypárti munkáját. Hosszas pereskedéssel sikerült kiderítenünk, hogy ebből tüntettek például Brüsszelben Brüsszel ellen, de az MVM-től kapott közpénz nagy részét, 433 millió forintot 4 rövidke imázsvideóra költöttek a cöfösök.

A félmilliárdos MVM-támogatásból 433 milliót négy nyúlfarknyi imázsvideóra költött el a CÖF | atlatszo.hu

Be kellett perelnünk az MVM-et, hogy megtudhassuk, mire költötte el a CÖF az állami cégtől kapott 508 millió forint támogatást. De sikerült. Szeptember 5-én iratbetekintésen voltunk az MVM-székházban, és megtudtunk mindent. A lényeg: a támogatásból 433 millió forint négy darab kisfilmre ment el, amiket egy fideszközeli cég gyártott, és a TV2 sugárzott.

A CÖKA korábban két részletben összesen 170 millió forintot (2018-ban 70 milliót, 2020-ban 100 milliót) kapott a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től, ám hiába kértük ki az állami cégtől a támogatások iratait: a szerződésekből akkor is kitakarták, hogy mire kapta a pénzt a CÖF, a szervezet beszámolóit pedig egyáltalán nem adták ki. Emiatt a bírósághoz fordultunk, az eljárás még folyamatban van.

Bepereljük a Szerencsejáték Zrt.-t a CÖF-nek adott 170 milliós támogatás papírjaiért | atlatszo.hu

Az állami tulajdonú vállalat leánycége két részletben összesen 170 millió forintot adott a kormánybarát CÖF mögött álló alapítványnak. Közadatigénylésben kértük ki a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.től az adományokhoz tartozó iratokat, de a szerződésekből kitakarták, hogy mire kapta a pénzt a CÖF, a szervezet beszámolóit pedig egyáltalán nem adták ki, ezért a bírósághoz fordulunk.

Idén augusztusban a K-Monitor vette észre, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 25,4 millió forint támogatást adott a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak. Rögtön kikértük az MFB-től a támogatással kapcsolatos iratokat, így sikerült megtudnunk, hogy Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke április végén kért pénzt az állami banktól, hogy céljaikat „a közjó érdekében még hatékonyabban” tudják megvalósítani.

A CÖF-nek 6 hónap alatt kell felhasználnia az MFB-től kapott 25 millió forintot | atlatszo.hu

Az Infotörvényben megszabott normál, 15 napos határidőn belül, pontosan augusztus 25-én válaszolt adatigénylésünkre az MFB, és egy kivételével megküldte az általunk kért dokumentumokat. Csak a CÖF beszámolóit nem kaptuk meg, de azokat is csak azért nem, mert még nincsenek, ugyanis a Békemenetekről elhíresült szervezet még nem használta fel a támogatást.

Az MFB-támogatás nyoma látható címlapképünkön is: Csizmadia László CÖF-elnök egy 2021. december eleji rendezvényen egy hatalmas Szerencsejáték-rollup előtt ül, de ott van mögötte egy pici MFB-zászló is.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Csizmadia László CÖF-elnök 2021. december elején (forrás: CÖF/Facebook)

Megosztás