Nemzeti Együttműködés Rendszere

A Miniszterelnökség a járvány miatt nem ér rá megmondani, hogy mennyi közpénzt adott a CÖF-nek

A Békemenet szervezői februárban tartottak egy rendezvényt, ahol az európai civilek helyzetéről beszélgettek. Az esemény meghívóján szerepelt a Miniszterelnökség és a magyar állam tulajdonában lévő Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) logója is. Ebből arra következtettünk, hogy más állami entitásokhoz hasonlóan a BGA és a Miniszterelnökség is megtámogatta közpénzzel a CÖF-öt, ezért adatigénylésben rákérdeztünk erre. Kissé meglepő módon viszont azt közölték, hogy majd csak 45 múlva reagálnak érdemben, mert a gyorsabb válasz a koronavírus miatti „veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné” mindkettőjüknek. Ez azt jelenti, hogy a február 15-én beadott pofonegyszerű adatigényléseinkre csak április 1-jén fognak válaszolni.

A Fidesz-kormányt felvonulásokkalelőadásokkalnyilatkozatokkalplakátokkal és minden más módon nyíltan támogató Civil Összefogás Fórum (CÖF) háttérszervezete a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA). 2016-ban az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek tolta meg 508 millió forint közpénzzel a CÖF-CÖKA kormánypárti munkáját, majd 170 milliót kaptak az állami tulajdonú lottóvállalat, a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől, aztán tavaly 25 millió forintot a szintén állami Magyar Fejlesztési Banktól és még 40 milliót a Szerencsejáték-leánycégtől.

A CÖF/CÖKA tavaly októberben is tartott Békemenetet a Fidesz-kormány mellett, és idén az év első napján bejelentették, hogy az április 3-án esedékes országgyűlési választásra való tekintettel március 15-én is szerveznek egyet. (Az nemrég derült ki, hogy erre a szokásoktól eltérően nem jönnek a CÖF lengyel barátai, mert inkább otthon békemeneteztek szomszéduk, az Oroszország által február végén megtámadott Ukrajna mellett.)

De a CÖF két kormánypárti felvonulás közben is aktív, rendszeresen tartanak például olyan rendezvényeket, amiket „Civil Akadémia” névvel illetnek, holott a Fidesz álláspontját ismételgetik rajtuk. Február 14-én tették közzé egy február 18-i ilyen esemény meghívóját, mely szerint a pódiumbeszélgetés témája Európa civil ereje – az Európai Unió civiljei lesz, a résztvevők pedig Henri Malosse (a Vocal Europe szervezet tiszteletbeli elnöke, az Európai Unió Európai Szociális- és Gazdasági Bizottságának korábbi elnöke), Lóránt Károly (közgazdász, a C12 szakértői csoport tagja), ifj. Lomnici Zoltán (alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivője) és Ferkó Dániel műsorvezető (médiaszakember!) lesznek.

Meghívó a február 18-i cöfös rendezvényre

Sem az esemény maga, sem a résztvevők, sem a beszélgetés témája nem okozott meglepetést, viszont a meghívón található logók igen. Az eddigi Szerencsejáték és MFB helyett ugyanis most a Miniszterelnökség és az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) szerepel az alján – ahol a támogatókat szokás feltüntetni.

A meghívó közzétételét követő napon, 2022. február 15-én közadatigényléssel fordultunk a Miniszterelnökséghez és a BGA-hoz is. Mindkettőjüktől ugyanazt kérdeztük: mennyi támogatást adtak 2021 eleje óta a CÖF alapítványának (CÖKA) és mikor, valamint mire.

A közérdekű adatigénylésre az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Az adatigénylések beadását követő 15. napon, ami az Infotörvény szerinti normál válaszadási határidő, késő délután reagált megkeresésünkre a két állami szerv, lényegében ugyanazt.

A Miniszterelnökség és a BGA is azt közölte március 2-án, hogy az adatigénylések beérkezését követő 45. napon (április 1.) fognak csak válaszolni, mert a normál határidőben való válaszadás „a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné” mindkettejüknek.

A Miniszterelnökség esetében ez még csak-csak elfogadható legitim magyarázatként, hiszen gyakorlatilag onnan irányítják az országot, és még elég magas koronavírus-számok is voltak március 2-án. A BGA Zrt. esetében azonban nehezen elképzelhető, hogy részt venne a járvány miatti teendőkben bármilyen formában, hiszen az állami cég a külhoni magyarság támogatásait, valamint a hazai nemzetiségi és egyházi pályázatokat, továbbá a civil szervezetek támogatásait kezeli köztudottan és a saját honlapja szerint is.

Lehetne panaszt tenni, hogy alaptalanul hosszabbították meg a válaszadási határidőt 45 nappal, de nem biztos, hogy sikerrel járnánk, és vélhetően az eljárás is még tovább tartana. Ezért inkább szép türelmesen megvárjuk a választ, ami elvileg április 1-jén fog megérkezni a Miniszterelnökségtől és a BGA Zrt.-től is a CÖF közpénzes támogatásairól.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést Csizmadia Lászlónak, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány alapító kuratóriumi elnökének, a Civil Együttműködési Tanács alapítójának, a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsa volt elnökének, az Európai Uniós Civil Együttműködési Tanácskozás társalapítójának az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2020. október 23-án (forrás: MTI/Kovács Attila)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás