Szerencsejáték Zrt.

Márciusban is kapott 70 millió forintot a CÖF a Szerencsejáték Zrt. cégétől

Az állami tulajdonú lottóvállalat leánycége közzétette a 2022 első négy hónapjában általa kiosztott támogatások listáját. A táblázatokból kiderül, hogy idén márciusban, a Békemenet után néhány nappal 70 millió forintot adtak a kormánypárti felvonulást szervező CÖF alapítványának, amit már korábban is jelentős összegekkel szponzoráltak.

A Fidesz-kormányt Békemenetekkel, nyilatkozatokkal, plakátokkal és egyebekkel nyíltan támogató Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögött egy alapítvány, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) áll. A CÖKA igazi közpénzmágnes: több állami cég is adott már neki milliókat az elmúlt években.

2020 szeptemberében számoltunk be arról, hogy az állami tulajdonú lottóvállalat, a Szerencsejáték Zrt. támogatásokat osztó leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) 2020. júniusban 100 millió forintos szponzorálási szerződést kötött a CÖKÁ-val. Korábban, 2018 végén a Szerencsejáték-cég pedig 70 millió forintos támogatási szerződést kötött a CÖF-ös alapítvánnyal. Nemrég számoltunk be arról, hogy ezért az összesen 170 millió forintnyi támogatásért cserébe csak a Szerencsejáték Zrt. reklámjait kellett kiraknia a CÖF-nek.

Csak a Szerencsejáték Zrt. reklámjait kellett kiraknia a CÖF-nek a 170 millió forintos támogatásért cserébe | atlatszo.hu

az Európai Civil Együttműködési Tanács (EuCET) konferenciáin és azok beharangozásai során megemlíti a Szerencsejáték Zrt. támogatását, a hírlevélben kiküldött meghívókon szerepelteti az állami vállalat logóját, a rendezvényen pedig kiteszi annak 1 molinóját és 2 roll-upját – ennek értékét 20 millió forintban állapították meg.

Dől a CÖF-höz a közpénz

A CÖF-nek adott leghíresebb állami donáció a Magyar Villamos Műveké (MVM) volt: 2017-ben adatigényléssel derítettük ki, hogy az állami tulajdonú energiavállalat előző évben 508 millió forinttal támogatta meg a CÖF-öt. Némi pereskedés után megtudtuk, hogy a bő félmilliárd forintból 433 milliót négy rövid imázsvideóra költött el a CÖF, de az MVM-támogatásból finanszírozták a Brüsszel elleni komikus brüsszeli tüntetést és egyes fellépőik gázsiját is.

Tavaly nyáron a Magyar Fejlesztési Banktól kapott 25 millió forintot a kormány kedvenc civil szervezete, mert Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke pénzt kért az állami banktól, hogy céljaikat „a közjó érdekében még hatékonyabban” tudják megvalósítani.

2021 októberében a Szerencsejáték Zrt. leánycége is adott nekik újabb 40 milliót, de a részleteket titkolják. Decemberben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kaptak 3 milliót a Békemenet szervezői.

Újabb 70 millió a Szerencsejáték-cégtől

Az idén kiosztott támogatások listáját most tették közzé a kormányközelieket szívesen szponzoráló Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) honlapján.

2022 januárjában a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek adtak 20 millió forintot, februárban pedig a Magyar Kerékpáros Szövetségnek 30 milliót.

Márciusban összesen 12 szervezetet támogattak, köztük a Békemeneteket szervező kormánykedvenc civileket.

A CÖF március 21-én, a Békemenet után néhány nappal 70 millió forintot kapott az SZNP-től.

Ez volt a második legnagyobb összegű támogatás abban a hónapban. A legtöbbet, közel 142 millió forintot a P. Management Kft. kapta, melynek tulajdonosa az Eddából ismert Pataky Attila. Emellett 20-20 milliónak örülhetett a nemzeti imareggelit szervező D.C. Magyarországi Alapítvány, és a fideszes polgári körökért felelős Szövetség a Nemzetért Alapítvány is.

2022 áprilisában a támogatási lista legmeglepőbb tétele a Hightide23 Kft.-nek adott 230 millió forint, a vállalkozásról ugyanis semmilyen információ nem található, még honlapja sincs. A Print on demand Kft. néven 2011-ben alapított cég tavaly nyárig Nobilis Ágostoné és Nobilis Demeteré volt, majd augusztusban a veszprémi lakcímű Weöres Szabolcs lett a tulajdonosa. Azonnal megtörtént a cégnév változása is, majd novemberben a főtevékenység az addigi nyomdai előkészítés helyett Szabadidő- és sporthajó gyártása lett. 2021 decemberében az Eximbanktól kapott a cég 20 millió forint támogatást.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a CÖF sajtótájékoztatója 2022. június 9-én (forrás: CÖF/Facebook)

Megosztás