helyszíni riport

Csak füstölgő romok maradtak, gyerek is meghalt a siklóbombával célba vett ukrán barkácsáruházban

Még tart a romeltakarítás a harkivi barkácsáruháznál, amelyet szombaton siklóbombákkal vett célba az orosz hadsereg. Vasárnapig 11 áldozatot DNS-vizsgálattal azonosítottak, a legfiatalabb 12 éves. Folytatódtak az orosz támadások a Harkiv körüli településeken. Makai József jelenti Harkivból.

Persze, maradok Harkivban, mondja Marina vasárnap, amikor az Epicentr romjait nézzük. A barkácsáruházat szombaton találták el az oroszok. Marina videót mutat a telefonján. Azt mondja, egy belvárosi fodrászüzlet dolgozói rögzítették, hogy a törmelékek az ott parkoló autókat is megrongálták. Itt van a munkám, a lakásom, hova menjek?

Se hozzátartozóját, se rokonát nem veszítette el szombaton; a kíváncsiság miatt áll magányosan a hatalmas parkolóban. A helyszínt a rendőrség piros-fehér színű szalaggal zárta le.

A sugárúton egymás mellé épültek a bevásárlóközpontok és áruházak, ezekben a harkiviak vásárolhattak, ehettek, szórakozhattak. Ilyenek fogják közre a parkolót is, ahol Marinával állunk. Csak néhány szolgálati autó parkol a nyomasztóan üres, aszfaltozott mezőn.

Dsc 0093

A romok előtt nagy halom, három tűzoltó lapátokkal, botokkal túrja szét.

Mindent át kell nézniük, mondja a fiatal rendőr, aki a romokhoz kísér. A földdel kevert törmeléket a végén átszitálják. A bombák maradványait keresik, illetve bármit, ami bizonyítékként használható.

Dsc 0084

A parkolóban a rendőrök és tűzoltók sátrakat állítottak fel, az egyikben helyszínelők dolgoznak, a másikban tűzoltók pihennek.

A támadás után 16 holttestet találtak, a DNS-mintákkal vasárnapig 11 áldozatot találtak az ügyészség szerint. Köztük van egy 12 éves lány és az anyja is. Az Epicentr néhány alkalmazottját még eltűntként tartják nyilván. Az áruház szerint néhányan a vásárlók evakuálása közben tűntek el.

Nehéz elképzelni, hogy az oroszok véletlenül találták el – két bombával – az Epicentert. Az óriási áruházakban minden megtalálható, ami ahhoz kell, hogy a támadásokban megsérült épületeket legalább ideiglenesen lakhatóvá tegyék. Kalapácsot, szöget, csavart, farostlemezt lehet venni, vagy motorolajat, csempét, téglát, kert növényeket: az Epicenter mindent kínál, óriási alapterületen.

Dsc 0098

Egy nap alatt a romok harmadát tudták eltakarítani. A valamikor áruház mellett koromszag terjeng, az épület egyik szárnya szinte teljesen eltűnt. A szerkezetet tartó oszlopok közül sárga markolók hozzák ki a törmeléket, és egy fehér teherautóba rakodnak.

A Epicentr-birodalmat tulajdonló Hereha-házaspár vagyonát 1,7 milliárd dollárra becsülik. Ukrajna egyik leggazdagabbjának számító Olekszandr Hereha a kereskedelem mellett a mezőgazdaságban és a faiparban is érdekelt, illetve sportszereket is gyárt. A jótékonykodás és a sport mellett még arra is jutott idejéből, hogy ciprusi offshore-cégeket igazgasson és parlamenti képviselő legyen.

Ukrajna második legnagyobb, közel másfél milliós városát és a környező településeket az oroszok hetek óta támadják. A kijivi kormányzat már hónapok jelezte, hogy az oroszok hadműveletre készülnek a térségben, az első támadások mégis meglepték az ukrán katonákat, állítólag az elektronikus zavarás miatt használhatatlanok lettek az ukránok felderítő drónjai.

Harkiv vészesen közel van Oroszországhoz, légvonalban alig valamivel több, mint harminc kilométer a határ. A túloldalon még ugyanennyi Belgorod: az ottani infrastruktúrát többször támadták az ukrán erők.

Vasárnap tizenegy drónnal támadták Ivaskit, egy 29 éves férfi lába sérült, amikor a polgármester asszonyt testével védte.

Vovcsanszk közelében orosz tüzérségi támadás végzett egy 76 éves férfival, egy 77 éves nő megsebesült a regionális ügyészség szerint. Vovcsanszkot is támadták, a határ menti településen 63 és 65 éves nők sebesültek meg.

Dsc 0088

Fotók: Makai József / Átlátszó

Szombaton, az Epicentr elleni támadás napján a légiriadó 20 óra 26 percen át tartott. A vásárlók a riadó idején is az áruházban voltak. Ukrajnában ez nem rendkívüli: több mint két évvel a háború kezdete óta már kevesen követik fegyelmezetten az utasításokat.

Azt mondják, lehetetlen úgy élni, hogy minden alkalommal a pincébe vonulnak. Amikor ezt írom, ismét riadó van. Az előző pár perce ért véget.

Azt is megvizsgálják, kell-e változtatni a légiriadó algoritmusán. Az viszont már eldőlt, hogy nem rendelik el Harkiv evakuálását, az indoklás szerint a lakók bíznak az ukrán fegyveres erőkben.

Lehet itt élni, mondja Marina. Gyerek nélkül normálisan lehet itt élni.

Gyerekkel?

Gyerekkel nem lehet, mondja.

Makai József (Harkiv)

Fotók: a szerző felvételei. A riport a Szabad Média pályázat támogatásával készült.

Megosztás