adatigénylés

Titkolják, hogy mire költötte a CÖF az MVM-től kapott 508 millió forintot

  • 2016-ban az MVM 508 millió forintot adott a CÖF-nek
  • a CÖF beszámolóiban nincs benne, hogy mire költötték a pénzt
  • Csizmadia László egy Magyar Hírlap-cikkben magyarázkodott
  • az MVM nem adta ki a CÖF elszámolását a pénz felhasználásáról
  • megint bepereljük az MVM-et

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. 2016-ban 508 millió forint támogatást adott a kormány kedvenc civil szervezetének, a CÖF-nek. Ezt egy adatigényléssel derítettük ki tavaly, és utána egy újabb igénylésben kikértük a támogatással kapcsolatos dokumentumokat is. Közel egy év pereskedés után, a bíróság jogerős ítéletét követően idén májusban megkaptuk az MVM-től a CÖF támogatási kérelmét, a támogatási döntésről szóló jegyzőkönyvet, és a támogatási szerződést.

Ahogy előre sejtettük, egyikből sem derült ki, hogy miért érezte fontosnak az MVM a fidesz-közeli szervezet félmilliárdos szponzorálását. Ráadásul sem a CÖF adománykérő levelében, sem az MVM-mel kötött megállapodásban nincs szó “a táplálkozásbiológiailag korszerű komplettált ételekről”, holott a félmilliárdos támogatás nyilvánosságra kerülése után ezzel takaróztak Csizmadiáék.

A támogatási szerződésben azonban az szerepel, hogy a CÖF-nek 2017. november 20-ig kell(ett) elkészítenie a pénz felhasználásról szóló beszámolót. Ezt egy újabb adatigénylésben 2018. május 15-én kikértük az MVM-től, de semmilyen választ nem kaptunk, ezért ismét bepereljük az állami céget.

A CÖF viszont reagált a maga módján: május 30-án Csizmadia László elnök egy Magyar Hírlap-cikkben az MVM-támogatást firtató átlátszós újságírót (engem) „önjelölt Mata Harinak” és bérfirkásznak nevezve hosszan magyarázott arról, hogy mennyi mindent csinált a CÖF 2017-ben, és itt már előhozta a komplettált ételeket is.

De az MVM-től kapott 508 millió forint felhasználásáról a CÖF alapítványának bíróságon leadott beszámolóiból sem derül semmi konkrétum.

A 2016-os beszámolóban csak az áll, hogy abban az évben egy fillért sem költöttek el a pénzből.

Részlet a CÖKA 2016-os beszámolójából.

A 2017-es beszámolóban viszont egy szó nincs az MVM-támogatásról.

Csak azt látni a dokumentumban, hogy

  • a Fidesz pártalapítványától (Szövetség a Polgári Magyarországért, SZPMA) tavaly is kaptak 45 millió forintot, amit „Civil Misszióra” költöttek.
  • Ezzel együtt 2017-ben összesen 794 millió 60 ezer forint kiadásuk volt, ebből 10 millió 692 ezer személyi jellegű ráfordítás, és 794 millió 240 ezer forint a közhasznú tevékenység költségei.
  • Vagyis a beszámoló szerint közhasznú tevékenységre 180 ezer forinttal többet költöttek, mint összesen. Ez elég érdekes (mondhatni lehetetlen, illetve valódi gazdasági csoda), pedig a beszámolót egy könyvvizsgáló is átnézte, és mindent rendben talált benne.

Részlet a CÖKA 2017-es beszámolójából.

A CÖKA teljes 2017-es beszámolója:

 

 

 

 

Címlapkép: Montázs, Zero

Megosztás