adatigénylés

Bepereljük a Szerencsejáték Zrt.-t a CÖF-nek adott 170 milliós támogatás papírjaiért

Az állami tulajdonú vállalat leánycége két részletben összesen 170 millió forintot adott a kormánybarát CÖF mögött álló alapítványnak. Közadatigénylésben kértük ki a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.től az adományokhoz tartozó iratokat, de a szerződésekből kitakarták, hogy mire kapta a pénzt a CÖF, a szervezet beszámolóit pedig egyáltalán nem adták ki, ezért a bírósághoz fordulunk.

Támogatási kampány

A Fidesz-kormányt Békemenetekkel, nyilatkozatokkal és minden egyéb elképzelhető módon támogató Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögött egy alapítvány áll, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA).

 

Szeptemberben számoltunk be arról, hogy az állami tulajdonú lottóvállalat, a Szerencsejáték Zrt. támogatásokat osztó leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. júniusban 100 millió forintos szponzorálási szerződést kötött a CÖKÁ-val. Vagyis leegyszerűsítve ennyi pénzt adott a kormány kedvenc civil szervezetének.

100 millió forintot adományozott a CÖF-nek az állami lottócég Szerencsejáték Zrt.

Az állami lottóvállalat június elején 100 millió forint értékű szponzorálási szerződést kötött a Fideszt nyíltan támogató szervezettel, ami korábban is kapott már tőlük 70 milliót, az MVM-től pedig félmilliárdot.

Ráadásul ez már nem az első alkalom, ugyanis 2018 végén a Szerencsejáték-cég 70 millió forintos támogatási szerződést kötött a CÖF-ös alapítvánnyal.

A Fidesz-barát szervezet honlapja és hírlevelei alapján a pénzért cserében a rendezvényeiken és üzeneteikben elhelyezik a Szerencsejáték Zrt. logóját, hogy népszerűsítsék az állami lottóvállalatot.

Mivel a 70 milliós támogatásra korábban hiába kérdeztünk rá, a 100 milliós összeg kiderülése után egy újabb közadatigénylésben kértük ki a támogatásokat kiosztó Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től az összes iratot:

  • a CÖKÁ-val kötött minden szerződést
  • a szerződésekhez kapcsolódó támogatási kérelmeket, és a támogatások odaítéléséről szóló döntéseket
  • a CÖF beszámolóit és teljesítési igazolásait a pénz felhasználásáról

A Szerencsejáték Zrt. leánycége válaszul elküldte a 70 milliós és a 100 milliós támogatási szerződést, de üzleti titokra hivatkozva kitakarta belőlük, hogy mire kapta a pénzt a CÖF alapítványa.

A Szerencsejáték Zrt. leánycége kitakarta a szerződésből, hogy mire adta a pénzt a CÖF alapítványának

A teljesítési igazolásokat és beszámolókat pedig egyáltalán nem küldték meg arra hivatkozva, hogy szerintük ez tételes, átfogó, számlaszintű ellenőrzés (lenne), amit az Infotörvény egyik rendelkezése alapján nem kell teljesíteniük.

Az információszabadságról szóló törvénybe 2013-ban került bele ez a kitétel egy módosítóval, ami “Lex Átlátszó” néven lett ismert, ugyanis a Fidesz a trafikpályázatokkal kapcsolatos adatigényléseink után verte át a parlamenten napok alatt – visszaélésszerű adatigényléssel vádolva minket.

Nem értünk egyet a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. érveivel, ezért a bírósághoz fordulunk a CÖF alapítványának adott összesen 170 millió forint támogatás irataiért.

Erdélyi Katalin

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Címlapkép: Csizmadia László, a CÖF-CÖKA-CET elnöke beszédet mond a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és a Gazeta Polska klubjainak közös, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezésén a fõvárosi Bem téren 2019. március 15-én. (fotó: MTI/Soós Lajos)

Megosztás