Érd

Kivonult a Fidesz-frakcióból a pártutasításra büdöskommunistázó érdi képviselő

Bedobta a törölközőt Pest megye legnagyobb városa, Érd egyik legellentmondásosabb megítélésű politikusa. A volt alpolgármester, Bács István kilépését a Fidesz-KDNP-Összefogás frakciójából a több irányból ránehezedő „presszióval” indokolta, miután sokáig a legkíméletlenebb, az állampárthoz feltétlenül lojális, keményvonalas politikusnak számított Érden. Az Átlátszó évekkel ezelőtt kezdte feltárni azokat a korrupciógyanús ügyeket, amelyeknek Bács volt az érintettje, olykor a főszereplője. Bács írásban bocsánatot kért az Átlátszó munkatársától, most azt mondja, pártutasításra gyalázkodott.

Tévhit, hogy a tényfeltáró újságírók és kitartó oknyomozó civilek tevékenységének nincs következménye Orbán Viktor agresszíven hatalommaximalizáló, autoriter közjogi rendszerében. Két lokális példa: 2019-ben Érden és Tárnokon rút vereséget szenvedett a Fidesz.

Az Átlátszó 2018 kora tavaszától kezdte feltárni az akkor még a Fidesz-KDNP által uralt Érdnek és térségének korrupciógyanús ügyeit. Továbbra sincs válasz az akkori fideszes polgármester, T. Mészáros András feltűnő gazdagodásával kapcsolatos kérdésekre. A megbukott T. Mészáros a 2019-es októberi választásokon a választási eredmény megismerése után mérhetetlen csalódásának adott hangot.

A csatornázási projekttel összefüggésében elkövetett szabálytalanságok miatt több mint 1,4 milliárd forintnyi közpénzt kellett visszafizetni az uniós hatóságnak.  A csatornázási projekt közbeszerzési főfelelőse T. Mészáros András, a 2019. októberében megbukott érdi fideszes polgármester volt. A kormánypárti városvezető évekig elhallgatta a szabálytalansági ügyet. Az eltussolt eljárás részleteit az Átlátszó tárta fel.

Ugyancsak lapunk írta meg, hogy miközben az adófizetők 1,4 milliárd forintot buktak a csatornázási projekt során elkövetett közbeszerzési szabálytalanságok miatt, csak T. Mészáros András – mint a szennyvízelvezetési beruházást tető alá hozó önkormányzati társulás elnöke – 38 millió forint tiszteletdíjat vett fel a csatornatársulástól.

Mindezt természetesen a rendszeresen utalt társulási járandóság mellett kapta, amely a 2017-es vagyonnyilatkozata szerint 250 ezer forintot tett ki havonta. A bruttó 747 900 forintos polgármesteri illetményét pedig 112 200 forintos költségtérítéssel egészítették ki.

A volt fideszes polgármester a bírálóit gyalázta, aljasnak nevezte; az Átlátszó által feltárt vagyonnyilatkozati ügyben mintha nem mondott volna igazat. Bács István, T. Mészáros helyettese és bizalmasa pedig azt mondta, az ellenzék tagjai valójában állatok, a csürhe tagjai.

A jobb oldali alsó képen Bács István. A baloldali képen Simó Károly, volt fideszes alpolgármester, a csatornapénzekkel kapcsolatos ügyek egyik központi szereplője. A felső két képen T. Mészáros András volt fideszes polgármester. Forrás: Csőzik László polgármester közéleti oldala

A jobb oldali alsó képen Bács István. A baloldali képen Simó Károly, volt fideszes alpolgármester, a csatornapénzekkel kapcsolatos ügyek egyik központi szereplője. A felső két képen T. Mészáros András volt fideszes polgármester. Forrás: Csőzik László polgármester közéleti oldala

Fontos adalék, hogy T. Mészáros András, Bács István mentora kriminológiai értelemben büntetett előéletűnek számít, gyermekeket veszélyeztető bűncselekmény miatt ítélték el jogerősen tavaly ősszel. A 2019-es választások után indult ügyben végig tagadta az ellene felhozott vádakat. 2023 őszén azonban bűnösnek vallotta magát a bíróságon, és lemondott a tárgyalás jogáról.

Akár már válaszolhat

Az 1981-ben született Bács István e-mailben elküldött kérdésünkre megerősítette, hogy április 3-án kilépett a Fidesz-KDNP-Összefogás érdi képviselő-csoportjából. A Fidesz tagja marad, munkáját az érdi közgyűlésben „mint a Fidesz-KDNP-Összefogás szövetség jelöltjeként mandátumot szerzett képviselő” végzi.

„Nem vagyok frakciótag” – írta – „tehát nem vagyok választható a tisztségekre, nem szavazhatok a frakcióülésen, ugyanakkor (a zárt tárgyalásokat kivéve) részt vehetek azokon. Ellenben nem vonatkozik rám a frakciófegyelem – így akár már válaszolhatok is önnek”.

Ezek szerint a frakciófegyelem az érdi Fideszben például azt jelentette, hogy a kérdéseinkre érdemben nem válaszolhatott.

A kérdésre, hogy a Fidesz-KDNP miért nem kívánja indítani az önkormányzati választáson, illetve más szervezetek támogatásával indul-e Érden vagy másutt, azt válaszolta, hogy 2020-ban bejelentette, nem indul a következő választáson. „2021-ben éppen ezért nem is vállaltam el a 22-es választásokra felkészülve, hogy felelőse leszek az érdi 4. számú választókerületnek. Ezt a felelősséget azok vállalták, aki megmérettetik magukat a következő önkori választáson. Nem indulok a választáson, nem leszek egy listán sem rajta, sem Érden, sem másik településen” – írta.

„Értesüléseim szerint a 2023. augusztus 28. napján kelt 13000/686/2022. bü. számú eljárás megszüntetéséről szóló rendőrségi határozatot a vádhatóság hivatalból hatályon kívül helyezte, és az eljárás folytatását rendelte el az Önt is érintő, ismeretlen tettes ellen indított, úgynevezett óvodai projektek ügyében. Kérem, közölje a kérdéses ügyben kihallgatták-e Önt? Ha igen, milyen minőségben (sértett, tanú vagy gyanúsított)?”

„Egyszer kihallgattak, mint tanú”

– válaszolta.

„Amiért lebüdöskommmunistázott, annak nincs jelentősége, bár egy nagyon olvasott cikket írtam erről. Köszönet érte. Ahogy Ön is, ám én is közéleti szereplő vagyok, így az ilyen kritikát el kell viselnünk” – írtam Bács Istvánnak.

„Nem volt személyes, ezúton is bocsánatát kérem. Mint a képviselői beszámolómban is utaltam rá, ezeket a meg(nem)nyilvánulásokat utasításra, Aradszki (Aradszki András a térség KDNP-s országgyűlési képviselője és a Fidesz-KDNP koalíció választókerületi elnöke – K. Z.) győzelme érdekében tettem. Ennek a konkrét esetnek is megvan a képernyőmentése, amikor az általam már finomított verziót jóváhagyják és az »Induljon a Rock&Roll!« megjegyzéssel látják el. Én viszont hagytam magam behúzni a csőbe vele… (fax voltam).”

Megkérdeztem Aradszki András országgyűlési képviselőt (KDNP) és választókerületi elnököt, a parlament jegyzőjét: „Ön utasította Bács Istvánt, hogy ilyen, az emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogomat sértő, büntetőjogilag is releváns kijelentést tegyen?” Aradszki így reagált: „Tájékoztatom, hogy az Ön által sérelmesnek tartott kijelentés megtételére, Bács Istvánnak nem adtam utasítást”.

A hivatkozott beszámolóban Bács István egyebek mellett ezt írta: “Igaztalan vádakkal illettek, melyeket »elöljáróim utasítására« nem szabadott hárítanom. Szerencse, hogy írásban van az összes intelem: »Ne szólj semmit!« »Téged támadjanak, ne az Aradszkit«. »Nem te vagy a fontos, hanem a győzelem!« Bejött, hiszen még Vadai Ágnes is velem volt elfoglalva, Aradszki András pedig, hála T. Mészáros András kampányfőnök áldozatos munkájának, ha csak egy paraszthajszálnyival is, de megnyerte a választást.”

Érd, Damaszkusz

A kilépés okairól az érdi önkormányzat tulajdonából álló erdmost.hu azt írta: birtokukban van egy dokumentum arról, hogy Bács Istvánt ki akarják zárni a Fidesz frakcióból, mert „az akkugyárral kapcsolatos népszavazás kérdésében kész lett volna együttműködni a városvezetéssel, hogy az egész érdi politikai közösség együtt adjon be egy népszavazási kezdeményezést”.

Ezért frakciótársai etikai eljárást indítottak ellene, ő pedig – nem várva meg az ellene indított eljárás végét – bejelentette kilépését.

A 2019-es választások előtt a helyi médiában évekig sokszor szereplő és pozitívan beállított Bács Istvánt gyakorlatilag egy ismeretlen ellenzéki jelölt győzte le, ezért kompenzációs listáról került a megyei jogú város közgyűlésébe. Az érdi közélet folyamatait ismerő forrásaink szerint Bács István ezután lépett a damaszkuszi útra, az érdi Fidesz belső ellenzékének tagja lett.

Egyik forrásunk felhívta a figyelmet az egyébként széles nyilvánosságban is érzékelhető jelenségre: az egykori csürhéző, keményvonalas fideszes az utóbbi időben feltűnő szívélyességgel kommunikál az ellenzéki városvezetéssel.

Érdekes fejlemény, hogy a Bács Istvánt 2019-ben legyőző Balla Imre szintén nem indul a júniusi választáson (az ellenzéki, Érden a közgyűlési többséget 2019-ben megszerzett Szövetség Érdért jelöltjeinek listája itt tekinthető meg).

A főügyészség szóvivője, dr. Jagusztin Tamás osztályvezető ezt válaszolta az óvoda projektekkel összefüggő büntetőeljárásra vonatkozó kérdésünkre: “Az eljárás felderítési szakaszban folyamatban van. Megalapozott gyanú közlésére, ebből eredően érdemi ügyészi intézkedésre, vádemelésre ezidáig nem került sor. Az eljárás kapcsán további információkról jelenleg a nyomozó hatóságnál érdeklődhet.”

Ez nemjogász nyelven azt jelenti, hogy a rendőrség egyebek mellett operatív (például titkosszolgálati) eszközökkel nyomozhat az ügyben.

A 71 millió forintos füstölgő puskacső

A büdöskommunistázásnak ez az előzménye és kontextusa: azt firtattuk, miért nem vallotta be a saját cégének nyújtott 71 millió forintos tagi kölcsönt a vagyonnyilatkozatában. Érdemi válasz helyett Bács István gyalázni kezdte az Átlátszó munkatársát.

Az ügyről beszámoló, és az Átlátszót mint eredeti forrást korrekten idéző, az LMP-hez közelállónak mondott Úgytudjuk.hu például ezt írta az országos sajtót bejáró ügyről:

„Hogy derült ki, hogy a volt alpolgármester kifelejtett egy 71,5 milliós összeget a vagyonnyilatkozatából?

Ez egy nyilvános adatbázisban elérhető adat. Minden egyes cégnek le kell adnia az éves beszámolóját, és ennek a beszámolónak a mellékletében a 2020-as évre vonatkozóan – amit az Átlátszó újságírója szúrt ki – ott szerepel egy 71,5 millió tagi kölcsön” – válaszolta Tetlák Örs érdi alpolgármester.

Az LMP politikusa így folytatta: „Ez egy olyan vagyonelem, olyan követelés, amit bizony fel kellett volna tüntetnie már a 2019-re vonatkozó vagyonnyilatkozatában is, hiszen az egyszemélyes cégének a kölcsön első részletét – 38 millió forintot – még 2019-ben adta. Ezt követően 2020-ban további 33,5 milliót tagi kölcsön került a kft-be, ez a tény viszont egyik vagyonnyilatkozatban sem szerepelt.

Akkor van ezzel baj, ha valakinek nincs látható fedezete, vagy kizárólag munkabér jellegű jövedelme van, mint például Bács Istvánnak. Az ő alpolgármesteri fizetéséből ugyanis képtelenség lett volna 71,5 millió forintot kigazdálkodni. Ezt, mivel magam is alpolgármester vagyok, bátran merem állítani.”

Bács, aki 2019. október 13-ig volt egyebek mellett a város óvodaügyekért felelős alpolgármestere, azt válaszolta, hogy kölcsönökből és ingatlanértékesítésből fedezte a tagi befizetés forrását.

A volt alpolgármester perrel fenyegetőzött, miközben párttársa, az akkori fideszes frakcióvezető és másik alpolgármester, Simó Károly – Bács Istvánnal ellentétben – még az internetre is feltöltötte vagyonnyilatkozatát, holott abban az időben, az érdi Fidesz-rezsim uralkodása idején még nem lett volna kötelessége.

Belháború

Bács István 100 százalékban tulajdonolt cége a 2022-es üzleti évben 10 millió 360 forintos nettó árbevételt ért el. A cég adózott nyeresége 1,377 millió forint volt. A céget 2019. novemberében, tehát a csúfos választási vereség után nem sokkal alapította Aequivalentia Korlátolt Felelősségű Társaság néven, aztán a kft-ét 2024. januárjában Medida Plus Korlátolt Felelősségű Társasággá nevezte át.

Az „Ügyintézés másképp” szlogennel önmagát meghatározó cég ezt írja a szolgáltatásairól: pályázati forrás felhasználásával történő fejlesztés, fejlesztési területek előkészítése, belterületbe vonás, földforgalmi eljárások (pl.: mezőgazdasági, zártkerti ingatlanok adásvétele, haszonbérlet), termőföld művelésből való kivonása, osztatlan közös tulajdon felszámolása, földvédelmi bírság „optimalizálása”, vagy akár általános tanácsadás.

„Együttműködésben több ügyvédi irodával, földmérővel, talajtani szakmérnökkel nincs akadálya a gyors, hatékony ügyintézésnek” – olvasható a honlapon.

Bács legutóbbi vagyonnyilatkozatát itt tekintheti meg.

T. Mészáros jelenlegi frakciótársai közül egyéni választókerületben mindössze egy politikust indít újra a Fidesz. Forrásaink szerint ez  a párt helyi belháborújára utal. T. Mészárost 2023. szeptember elején váltották le a Fidesz helyi szervezetének elnöki posztjáról, miközben megtarthatta frakcióvezetői tisztségét. Az önkormányzati választásokon nem indítják.

Új szereplő

Tavaly azt írtuk: több jel arra mutat – és az érintett Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke sem cáfolta –, hogy őt támogatja majd a Fidesz-KDNP Érden a polgármester-választáson.

A valasztas.hu adatai szerint  Lezsák Sándor korábbi lakitelki MDF-es politikus, jelenleg a Fidesz parlamenti alelnökének egyesülete, a Nemzeti Fórum és a 2023 őszén egy budapesti sportegyesületből székhelyét Érdre áttett és átplasztikázott, Érted Családbarát Egyesület az utóbbi egyesület elnökét, Kardosné Gyurkó Katalint jelölte polgármester-jelöltnek Érden a Fidesz-KDNP mellett. Idén februárban megírtuk, hogy a sportegyesület közéleti profiljának drasztikus átalakítása után nem sokkal 9 millió forint támogatást nyert el a – többnyire fideszes álcivil-szervezeteket közpénzek milliárdjaival tápláló – Városi Civil Alaptól.

A legesélyesebb jelöltek, Csőzik László jelenlegi ellenzéki polgármester és legerősebb, de kevéssé ismert kihívója, Kardosné Gyurkó Katalin független jelöltekként csapnak össze. Csőzik László a Szövetség Érdért nevű ellenzéki tömörülés jelöltje.

Kis Zoltán

Fotó: Bács István Facebook-oldala.

Megosztás