PODCAST

A kampány „tisztasága” – podcast az önkormányzati átláthatóságról, 4. rész

A politikai élet tisztaságának egyik leginkább neuralgikus pontja a választási kampány. Az Átlátszó és a K-Monitor önkormányzati átláthatóságról szóló közös podcastsorozatának záró darabja így nem véletlenül ezzel a kérdéssel foglalkozik. Szakértőkkel és érintettel azt jártuk körbe, hogy mi a minimum egy választási hadjáratban. Kunos Zsuzsanna, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, Merényi Miklós, a K-Monitor önkormányzati szakértője és Ajtay András, a Szikra mozgalom kampányfelelőse vitatta meg a témát, a beszélgetést Hont András moderálta. 

Három adásban foglalkoztunk eddig azzal a témával, hogy tíz évvel ezelőtt tette közzé az Átlátszó, a a K-Monitor és a Transparency International Magyarország az „Ez a minimum!” nevű, önkormányzatok átlátható működéséről szóló programját. Akkor azt kértük a választáson indulóktól, hogy csatlakozzanak hozzá, és fogadják el maguk számára kötelezőnek a program ajánlásait, megválasztásuk esetén pedig valósítsák meg.

A programot a 2019-es önkormányzati választás előtt is elindítottuk, majd az eredményeket 2022-ben és 2024-ben is értékeltük. Majd az eredmények tükrében kértük az érintetteket, hogy beszéljenek tapasztalataikról, és ebből készítettünk egy podcastsorozatot. Igyekeztünk az epizódokat úgy összeválogatni, hogy a téma minden aspektusát érintsük, és az átláthatóság, a korrupcióellenes működés minden területét bemutassuk.

Az első adásban köztisztviselők, fontos hivatali vezetők voltak a vendégeink – Számadó Tamás fővárosi főjegyző és Borbás Gabriella, a józsefvárosi önkormányzat kerületgazdálkodási ügyosztályának vezetője –, akik az átláthatóság „belső”, hivatali oldaláról meséltek. Például: milyen tapasztalatokat szűrtek le a honlapuk megújítása során, mennyiben szolgálta ez az átláthatóságot, a polgárok és a lehetséges partnerek tájékozódását? Milyen megoldásokat alkalmaztak a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatban, és mennyiben lehet automatizálni ezt az eljárást?

A másodikban civil szervezetek képviselői – kollégánk, Bodnár Zsuzsa, aki a Göd-ÉRT Egyesület tagja, valamint Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője – vallottak az önkormányzaton belüli, illetve az önkormányzattal szembeni küzdelem során szerzett élményeikről. Ők többek közt arról beszéltek, hogy mennyire nehézkes megtalálni az önkormányzatok honlapján a fontos közérdekű adatokat, mennyi időt és energiát vesz el a bikkfanyelven írt, eldugott helyekre feltöltött, kereshetetlen formátumú dokumentumokat bogarászása.

A harmadik adásba pedig politikusokat invitáltunk, közülük is azokat, akik helyben a legfontosabbnak számítanak: a települések vezetőit. Két polgármester is elfogadta a meghívásunkat: Baja elöljárója, Nyirati Klára, illetve a VI. kerület (Terézváros) polgármestere, Soproni Tamás. Az „Ez a minimum!” 2024-es értékelésén mindkét önkormányzat előkelő helyet ért el: Terézváros a harmadik lett, Baja pedig az ötödik. A két polgármester az adásban beszélt az előző vezetés örökségéről, a polgármesteri hivatalban és annak környékén az átadás-átvételkor fönnálló viszonyokról.

A negyedik adás témája talán a legaktuálisabb, hiszen jelenleg is egy választási kampány folyik, nem is akármilyen. Ráadásul a kampány fogalma sem egyértelmű: a törvényi szabályozás ugyan 60 napban korlátozza a korteskedést, de valójában az már sokkal korábban elindul, sőt, adott esetben véget sem ér a választással, hanem egyből indul újra.

Ez viszont nehézzé teszi annak elhatárolását, hogy mi is számít kampánytevékenységnek, és hogy a hivatalban lévő tisztségviselők mennyiben a feladatukat látják el, s mennyiben a jogosulatlan előny megszerzésével töltik az idejüket. Ehhez kapcsolódóan összegezte a K-Monitor nemrég a tisztességes és törvényes kampány szempontjait.

Mindezen problémák ismeretében ült le beszélgetni Kunos Zsuzsanna, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, Merényi Miklós, a K-Monitor önkormányzati szakértője és Ajtay András, a Szikra mozgalom kampányfelelőse. A beszélgetést Hont András moderálta.

 

Az adásban szó volt arról is, hogy a kampány kérdése azért is nehéz, mert az is problémás – főleg Magyarországon, irdatlan propagandaköltségek mellett –, hogy mi a választók győzködése, és mi a lakosság tájékoztatása, és hogy melyiket milyen összegekből fedezik. Eleve a fő kérdés a kampányoknál, hogy mi azoknak a forrása, nem véletlen, hogy a nyugati országok leggyakoribb botrányai a pártfinanszírozást érintik.

A teljes adás meghallgatható Youtube-onSoundcloudonSpotifyon, Player.fm-en és további helyeken.

SHOW NOTES:

Átláthatóbbá váltak az Ez a Minimum! programhoz csatlakozó önkormányzatok: https://atlatszo.hu/kozadat/2024/03/21/atlathatobba-valtak-az-ez-a-minimum-programhoz-csatlakozo-onkormanyzatok/

Teljes jelentés a TI honlapján: https://transparency.hu/wp-content/uploads/2024/03/ezaminimum_ciklusvegi_jelentes_2024.pdf

Átláthatóbb önkormányzatok? Számonkértük az ígéreteket: https://atlatszo.hu/kozadat/2022/05/27/atlathatobb-onkormanyzatok-szamonkertuk-az-igereteket/

Újraindul az Ez a Minimum!, az Átlátszó, a K-Monitor és a TI Magyarország átláthatósági minimumprogramja: https://atlatszo.hu/kozugy/2019/10/02/ujraindul-az-ez-a-minimum-az-atlatszo-a-k-monitor-es-a-ti-magyarorszag-atlathatosagi-minimumprogramja/

A program honlapja: https://ezaminimum.hu

A TASZ Facebook-oldala: www.facebook.com/atasz

A K-Monitor Facebook-oldala: www.facebook.com/Kmonitor

A Szikra Mozgalom Facebook-oldala: www.facebook.com/szikramozgalom

Hont András Facebook-oldala: www.facebook.com/hontandras75

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠www.instagram.com/atlatszo

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumblr-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás