Családban marad

Erzsébetváros tíz évre titkosította a polgármester vejének köreitől rendelt tanulmányokat

A DK-s Niedermüller Péter polgármester vezetésével működő VII. kerületi önkormányzat több szerződést is kötött a polgármester vejéhez köthető cégekkel. A Weber und Mill Kft.-től vezetői stratégiákat rendelt a kerület összesen nettó 32 millió forintért, a Republikon Intézet Kft.-től pedig egy lakhatási közvéleménykutatást nettó 5 millióért. Garai Dóra, az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület önkormányzati képviselője közadatigénylésben kérte ki a cégek által készített dokumentumokat, de azt a választ kapta a jegyzőtől, hogy azok 10 évig nem nyilvánosak.

Az erzsébetvárosi önkormányzattal szerződő két vállalkozás közös pontja Horn Gábor volt SZDSZ-es politikus, aki Niedermüller Péter DK-s polgármester veje. Horn ugyanis a Republikon Intézethez tartozó Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke, a szervezethez kapcsolódó Republikon Intézet ügyvezetője pedig tavalyig márciusig Hann Péter volt, aki korábban a Weber und Mill Kft.-t is igazgatta.

Idén április végén egy azóta megszűnt Facebook-oldal, a Budapesti Prókátor (utalás a pedofil kegyelmi ügyet kirobbantó Vidéki Prókátorra – a szerk.) alapján írt arról a Magyar Nemzet, hogy „Gyurcsány polgármestere saját SZDSZ-es vejének köreit látta el több tíz milliós értékű szerződésekkel”.

Ezzel arra céloztak, hogy a Weber und Mill Kft. több tízmillió forint értékben kapott megbízásokat az erzsébetvárosi önkormányzattól, és a céget 2011 januárjától 2019 szeptemberéig Hann Péter vezette, aki Horn Gábor volt SZDSZ-es politikus barátja. Horn pedig nem más, mint a VII. kerületi polgármester, a DK-s Niedermüller Péter veje.

Nagyjából egy héttel az előző bejegyzése után a Budapesti Prókátor és annak nyomán a kormánypárti napilap újabb infókkal jelentkezett. Eszerint az erzsébetvárosi önkormányzat „nemcsak Horn körét, hanem Horn cégét is milliós megbízással látta el”. A polgármester veje ugyanis a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke, és a szervezethez kapcsolódó Republikon Intézet Kft.-t bízta meg a VII. kerület egy lakhatási közvéleménykutatás elkészítésével.

Horngabor Republikon Fb

Horn Gábor volt SZDSZ-es politikus (fotó: Republikon Intézet/Facebook)

Stratégiai tanácsadás bő 32 millióért

Bár az anonim (és azóta megszűnt) Facebook-oldal, valamint a kormánysajtó lehozta a megbízások részleteit, Garai Dóra, az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület önkormányzati képviselője és polgármesterjelöltje közadatigénylésben kérte ki a VII. kerülettől a Horn Gáborhoz köthető cégekkel 2019 óta kötött szerződéseket.

A dokumentumok szerint Erzsébetváros a Weber und Mill Kft.-vel négy szerződést kötött összesen nettó 32,45 millió forint értékben.

  • 2020-ban 7 hónapon keresztül havi nettó 750 ezer Ft (nettó 5,25 millió),
  • 2021-ben 8 hónapon át havi nettó 850 ezer Ft (nettó 6,8 milló),
  • 2022-ben 12 hónapig havi nettó 750 ezret (nettó 9 millió),
  • 2023-ban 12 hónapon át havi nettó 950 ezer Ft (nettó 11,4 millió) volt a megbízási díj.

A cég feladata minden esetben ugyanaz volt, stratégiai tanácsadás. Kicsit részletesebben: „elkészíti az önkormányzat következő évekre vonatkozó stratégiáját, valamint a polgármester személyes profilját. Ezek együttese kijelöli a prioritásokat és kommunikációs alapokat is javasol.”

A Weber und Mill Kft. vállalta továbbá azt is, hogy rendszeres megbeszéléseken „igyekszik a kijelölt irányt menedzselni” és stratégiai, valamint kommunikációs javaslatokat tesz, ilyen anyagokat, valamint havi beszámolókat készít.

A cég forgalma 2019 óta évi nettó 17 és 31 millió forint között mozgott, vagyis éves bevételének jelentős része származott az erzsébetvárosi önkormányzattól.

A Weber und Mill Kommunikációs, Oktatási és Tanácsadó Kft. egyedüli tulajdonosa 2019 szeptembere óta Koltai Péter, aki a Telex szerint a Gyurcsány-kormány idején a Magyar Bálint vezette oktatási tárca informatikai biztosa volt. A lap megírta azt is, hogy a céggel szerződést kötött korábban a Párbeszéd frakciója, mi pedig arról számoltunk be korábban, hogy ez a vállalkozás Horváth Csaba (MSZP) polgármester imázsának építésére havi 800 ezer forint közpénzt kapott a zuglói önkormányzattól.

Lakhatási közvéleménykutatás 5 millióért

A DK-s polgármester vejéhez, Horn Gáborhoz köthető másik vállalkozásnak, a Republikon Intézet Kft.-nek egy megbízást adott a VII. kerület 2019 óta.

A Garai Dóra képviselő által kikért és megkapott szerződés értelmében a céget az „erzsébetvárosi lakhatást érintő közvéleménykutatással” bízták meg „a kerületi lakáspolitikai koncepció érdekében”, mert ezzel akarják/ták „megalapozni az önkormányzati döntések meghozatalát”.

A Republikon Intézettel 2021. szeptember végén kötött szerződést Erzsébetváros nettó 4,9 millió forint értékben. A pénzért cserében a cég vállalta, hogy 1 hónap alatt, 2021. október végéig elkészít egy két részmintából álló közvéleménykutatást:

  • önkormányzati bérlakásban élők körében 700 fővel,
  • nem önkormányzati bérlakásban élők körében 1000 fővel.

A megállapodás értelmében a Republikon a kutatás eredményét egy »Tanulmány« néven említett írásos összefoglalóban, méghozzá „eredeti példányban” bocsátja az önkormányzat részére.

Niedermuller 240130

Niedermüller Péter Erzsébetvárosban (fotó: a politikus Facebook-oldala)

10 évig titkosak

Garai Dóra nem csak a Horn Gáborhoz köthető cégekkel kötött szerződéseket, hanem a megbízások keretében készült produktumokat – stratégiák és lakhatási kutatás – is kikérte az önkormányzattól. A képviselő azonban adatigénylésének ezen részére elutasító választ kapott.

„A megbízásokkal összefüggésben készült tanulmányok olyan döntés megalapozását szolgáló adatokat tartalmaznak, amelyek további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, ezért ezen adatok a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvánosak.” – írta a jegyző Garainak.

Az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület képviselője és polgármesterjelöltje az Átlátszó megkeresésére a következőket mondta az üggyel kapcsolatban:

„A Republikonos és Weber & Mill tanácsadási szerződések eleve gyanúsak voltak, hiszen nem igazán lehetett azokat az önkormányzati honlapon az un. üvegzseben megtalálni. Végül az is kiderült, miért  titkolják a szerződéseket: a polgármester veje, Horn Gábor miatt. Úgy gondolom, morálisan elfogadhatatlan, súlyosan etikátlan, hogy valaki közpénzből, tehát nem a saját pénzéből gyakorlatilag a saját rokonával köt szerződést.

A gyanúnkat, hogy itt sumákolás van, nincs valós teljesítés, az is alátámasztja, hogy a jegyző a közérdekű adatkérésünkre azt válaszolta, a készült anyagokat 10 évre titkosították. De hát ezek nem katonai helikopter-beszerzések, hanem imidzsépítési tanácsok…   és hát miért is kéne az erzébetvárosiak közpénzéből Niedermüller úr személyes imidzsét építenünk? Sajnos kénytelenek leszünk kiperelni az anyagokat.”

Garaidora Atv 2024

Garai Dóra az ATV-ben (forrás: Youtube)

A Republikon Intézettel, valamint a Weber und Mill Kft.-vel kötött szerződések ügye a május 15-i képviselőtestületi ülésen is előkerült, akkor maga Niedermüller Péter polgármester hárította el a témát, méghozzá DK-s létére meglehetősen fideszes stílusban.

Benedek Zsolt fideszes képviselő ugyanis felvetette, hogy teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy „kamu megállapodásokról volt-e szó, és volt-e egyáltalán tényleges teljesítés a megállapodások mögött”. Benedek szerint az ügyben már a rendőrség is nyomoz, és felszólította a polgármestert, hogy számoljon el az erzsébetvárosiak pénzével.

Niedermüller erre azt válaszolta, hogy ha a fideszes képviselő tud korrupciós ügyről, akkor tegyen feljelentést. Ha pedig már megtette, az nagyon jó, mert „akkor majd az ügyészség meg a rendőrség kivizsgálja, és akkor nincs szükség ilyen kampányon belüli politikai cirkuszokra”.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Niedermüller Péter (DK) polgármester az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal előtt 2024. március 8-án (fotó: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás