önkormányzati választás 2024

A kormányt nyíltan támogató nagycsaládosok elnökét vetheti be a Fidesz Érden polgármester-jelöltként

Több jel arra mutat, és az érintett Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke sem cáfolta, hogy őt támogatja majd a Fidesz-KDNP Érden a 2024 júniusi polgármester-választáson. Akár még az a különös helyzet is előadódhat, hogy a legesélyesebb jelöltek, Csőzik László jelenlegi ellenzéki polgármester és kihívója, az Érden élő Gyurkó mint két független jelölt csap össze Pest megye legnagyobb városában.

„Nem keresett meg hivatalosan semmilyen párt és politikai közösség arra vonatkozóan, hogy polgármester-jelöltként gondolkodnának bennem. A NOE elnökeként is fontosak számomra a társadalmi kérdések, foglalkoztat, hogy mit tehetek a közösség érdekében. Ezért gondolkodom azon, hogy szűkebb otthonomban, Érden is így tegyek, de ezt a döntést még nem hoztam meg” – nyilatkozta írásban az Átlátszónak szeptember 27-én Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Ha úgy hozza a gondviselés

Noha arra a kérdésre nem válaszolt Gyurkó, hogy párton kívüliként indulna-e a Fidesz támogatásával a polgármesteri székért, több – igaz, magát megnevezni nem kívánó – forrás azt közölte az Átlátszóval, hogy a Budapestre ingázó Gyurkó a Fidesz legesélyesebb, de függetlenként indítani szándékozó jelöltje Érden.

Minderre utal Gyurkó egy érdi rendezvényről írt, október 6-i posztja is, amelyben így fogalmaz: „És ha az a feladatom az életben, hogy ezért a városért dolgozzak, akkor én ezért a városért fogok dolgozni” – majd a nagycsaládosok főnökasszonya hozzáteszi: „Köszönöm a sok szeretetet, ami áradt a közönségből, Aradszki András képviselő úr meghívását és az igazán baráti beszélgetést!”

Életem egyik legkedvesebb napja volt a tegnapi! 🥰

A Polgári est vendégeként beszélhettem a barátok, ismerősök, a…

Közzétette: Kardosné Gyurkó Kata – 2023. október 5., csütörtök

 

Aradszki a térség KDNP-s parlamenti képviselője, a Fidesz választókerületi elnöke, aki így idézte Gyurkót a Facebookon: „Gyurkó Katalin elmondta: ha úgy hozza a Gondviselés, hajlandó az eddigieknél is többet tenni a városért”.

A bírósági nyilvántartásban szereplő beszámoló szerint a Gyurkó által vezetett egyesület 2022-ben 250 735 000 forint támogatást kapott a központi költségvetésből. 2017-es cikkében az Index kormánypárti álcivil-szervezetnek nevezte a Nagycsaládosok Országos Szövetségét. A hírportál szerint az 1987-ben alapított szervezet a Fidesz-érában fokozatosan igazodott a kormány politikájához, majd azt nyíltan támogatta.

Az Index egyebek mellett ezt írta: „… a NOE az új elnök, Kardosné Gyurkó Katalin beiktatásával kezdett látványosan igazodni. A szervezet nyilatkozatokban, interjúkban üdvözölte a kormány családbarát politikáját, a csokot, de hálás volt a rezsicsökkentésért is.  Kardosné egy felháborodást kiváltó Kossuth rádiós interjúban azt mondta, hogy a kormány családbarát intézkedései akkora fordulatot hoztak, hogy segélyvonalukról eltűntek a panaszos betelefonálók”.

A hetek óta terjedő híresztelések valóságalapját erősítette, hogy Gyurkó mind gyakrabban bukkant fel érdi rendezvényeken – nem ritkán a kormánypártok politikusainak társaságában: így például Gasparik Gáborral, a Fidesz érdi csoportjának új elnökével vagy a már említett Aradszki Andrással. (Gasparik nem válaszolt a Gyurkó jelöltkénti elindítását firtató kérdésünkre.)

Érdekes adalék, hogy a 2019-es kampány hajrájában Gyurkó így állt ki T. Mészáros mellett: „10 évvel ezelőtt együtt dolgoztam T. Mészáros András polgármester úrral. Megismertem elkötelezettségét a város és a családok iránt. Mindig igyekezett segíteni egy-egy nehéz helyzetben. Tisztelem azért, mert képes volt álmodni Érddel kapcsolatban és ezt az álmot elkötelezetten napról napra igyekezett megvalósítani. Nagycsaládos édesanyaként tudom, milyen nehéz, hogy mindig mindenkinek jó legyen. Fokozottan érvényes ez egy olyan nagyvárosra, mint Érd. Úgy gondolom Polgármester úr a város eddigi eredményei alapján bizonyította hozzáértését, én továbbra is szeretném rábízni a város vezetését és erre bíztatok mindenkit!” T. Mészáros Andrással 2009 és 2011 között együtt dolgozott az érdi önkormányzatnál mint ifjúsági referens – legalábbis ezt derül ki Gyurkó életrajzából.

Az érdi közélet legmélyebb bugyrait is ismerő forrásaink szerint Gyurkó érdi rendezvényeken való felbukkanása egyértelműen azt szolgálja, hogy ismertté tegyék a Budapesten dolgozó asszonyt. Talán éppen azért is esett rá a választás, mert nem köthető a város előző fideszes vezetésének botrányaihoz.

2019-ben T. Mészáros és a Fidesz megbukott az önkormányzati választásokon Érden. Ennek nem kevés köze volt T. Mészáros és akkori alpolgármestere, Bács István arrogáns, gyalázkodó stílusának, a körülöttük kirobbant botrányoknak. A már idézett forrásaink szerint T. Mészáros a helyi Fidesz-szavazók egy része szemében is megosztó személyiségnek számít.

Ezután következett T. Mészáros leváltása a helyi csoport elnöki posztjáról szeptember elején. Politikusi pályafutását a Fideszben pedig alighanem végleg megpecsételte a helyi bíróság októberi ítélete, amellyel bűnösnek mondták foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

A nyomozás során a 70 éves politikus tagadta a bűncselekmény elkövetését, ám a tárgyaláson végül bűnösnek vallotta magát: elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy az elnökkénti leváltása miatt sértett T. Mészárosnak a Fidesz hálás lehet, amiért a beismerő vallomással megakadályozta, hogy egy elhúzódó, kényes bírósági eljárás terhelje meg a kormánypárt választási kampányát Érden.

Megkérdeztük T. Mészárost, hogy kíván-e elindulni a 2024 júniusi polgármester-választáson? Ha nem támogatja a Fidesz-KDNP, akkor elindul-e függetlenként? Érd 2006 és 2019 közötti polgármestere nem válaszolt a kérdésünkre.

Arra is utalnak jelek, hogy a Fidesz változtatni kíván azon a durva hangnemen, amely T. Mészáros ideje alatt jellemezte kormánypárt kommunikációját Érden. A helyi Fidesz szócsövének tartott (ők ezt tagadták), olykor durva eszközökkel operáló Érdi Oldal úgynevezett akasztófa-botránya után Gasparik Gábor helyi Fidesz-elnök elhatárolódott a Facebook-posztok névtelen szerzőitől. Az oldal még mindig működik, de aligha rúghat labdába a 2024-es kampányban.

Kik indulnak még?

2019. október 13-án a polgármester-választást Csőzik László mint az ellenzéki szövetség jelöltje nyerte 12 288 szavazattal (49,8%) a fideszes T. Mészáros András 10 020 (40,61%) előtt. A harmadik helyezett a Fideszből kizárt Tekauer Norbert lett 2 366 (9,59%), aki függetlenként indult.

Csőzik már 2023 márciusában bejelentette, hogy ismét indulni kíván a polgármesteri posztért: „Mindenképpen szeretnék újraindulni. Párttag nem vagyok, de az még kérdés, hogy civil jelöltként vagy függetlenként indulok. Az elmúlt évek középre húzó, szövetségkereső attitűdje és a sok munka, amely nem csak az ellenzéki szavazók, hanem Érd valamennyi lakóját szolgálta, szerintem meghozza a gyümölcsét. Úgy vélem, ha ma lenne a választás ismét megnyerhetném. Ha a kampány idejére országos szinten marad ez a politikai széthúzás az ellenzéken belül, akkor azt fogom javasolni a csapatomnak, hogy civil jelöltként vágjunk neki.” Kerestük a polgármestert, de mint megtudtuk, a városvezető egyelőre nem kíván ehhez semmit hozzátenni.

Tekauer Norbert telefonon és írásban is kerestük, de nem reagált a kérdéseinkre.

Új jelölt lehet a település független önkormányzati képviselője, a DK-ból kilépett Asztalos Éva ügyvéd. A helyi politikus is meglebegtette indulási szándékát. Kijelentette: „Időben fogom jelezni, ha elindulok a választáson, mint polgármester és képviselő jelölt. A támogatóim pedig olyan jószándékú civil emberekből álló csoport lesz, akiknek már elegük van a pártközpontok által irányított korábbi és jelenlegi városvezetésből!”

Kerestük a szóba jöhető pártokat, de nem válaszoltak a jelöltindítási szándékra vonatkozó kérdésünkre.

Kis Zoltán

Fotó: Kardosné Gyurkó Kata Novák Katalinnal „…Ami a miénk” – ötven írás a családról bemutatóján a Várkert Bazárban. Fotó: Kardosné Gyurkó Kata közéleti Facebook-oldala

Megosztás