Érd

Kisgyermekek veszélyeztetésében vallotta magát bűnösnek Érd fideszes volt polgármestere

Másfél millió forintra büntette szerdán az Érdi Járásbíróság T. Mészáros Andrást, Érd fideszes volt polgármesterét, amiért 2019 szeptember végén úgy avatta fel a tömegesen megjelenő érdiek előtt a város egyik játszóterét, hogy az még nem készült el, és azt nem adták át hivatalosan. A játszóteret úgy özönlötték el a gyerekek, hogy többek között éles tárgyak, eszközök, vasrudak és huzalok veszélyeztették a gyermekek testi épségét. Aztán bekövetkezett a baj, egy kiskorú 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Kiderült szerdán az Érdi Járásbíróság aznap megjelenített tárgyalási jegyzéke alapján, hogy a 2019 őszén nagy botrányt kavart játszótér-ügy elsőrendű vádlottja T. Mészáros András, Pest megye legnagyobb városának egykori fideszes polgármestere.

Lemondtak a tárgyalás jogáról

T. Mészáros Andrást a helyi ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg. A vádirat szerint T. Mészáros András és közeli munkatársa, a játszótér-építési projekt operatív vezetője Érd Papi Földeknek nevezett térségében úgy avatták fel a játszóteret, hogy azt a kivitelező még nem fejezte be, és a műszaki átadás-átvétel sem történt meg.

Az előkészítő ülésen nem hangzott el, hogy mindez két héttel az önkormányzati választás előtt, 2019. szeptember 28-án történt: a voksolásnak Érden az volt a tétje, hogy 2006 után egyhuzamban elnyeri-e ismét a polgármesteri posztot az idén 70 éves fideszes politikus.

Az ügyből óriási botrány kerekedett, miután az egyik kereskedelmi tévécsatorna a helyszínen forgatott. Az RTL Klub tudósításai után az egész országos sajtón végigsöpört a hír (a videókat itt és itt, valamint itt tudja megnézni). Az ügyészség szerint a játszóteret elözönlő érdiek, köztük kisgyermekes családok ezzel találták szemben magukat: a játszótér tava nem volt elkordonozva, a földből mindenféle veszélyes tárgyak, vashuzalok, vastag gégecsövek álltak ki, némely akna pedig nem volt lefedve.

A gödörben lévő fémrúd (forrás: RTL Klub)

Mint a vádiratból kiderült, kevés híja volt annak, hogy több gyermeknek bántódása essen, egy gyerek azonban könnyebb sérülést szenvedett. A szülők senkit nem találtak a helyszínen, akik szólhattak volna a veszélyes helyzetről vagy a sérülésről.

A vádirat ismertetése után történt valami, amire a kívülállók aligha számítottak. A mérnöki végzettséggel rendelkező projektvezető vádlott-társ az előkészítő ülés előtt egy 20 oldalas beadvánnyal támadta meg a vádiratot, T. Mészáros pedig az ország egyik legismertebb sztárügyvédjével, a Magyar Ügyvédi Kamara korábbi elnökével, Bánáti Jánossal jelent meg a tárgyalóteremben: mindezek alapján arra lehetett számítani, hogy elkeseredett és hosszadalmas küzdelem indul a vád és a védelem között.

Ehhez képest a vádlottak közölték: élnek a jogukkal, bűnösnek vallják magukat, és ezzel lemondanak a tárgyalás jogáról.

Az ügyész erre az esetre T. Mészárosra kétmillió, vádlott-társára másfél millió forint pénzbüntetés kiszabását kérte. Ehhez képest a bíróság T. Mészárost 1,5 millió, a másodrendű vádlottat pedig 840 ezer forintra büntette, és mindkettőjüknek 10 hónapos részletfizetést engedélyezett. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítéletnek a büntetés kiszabására vonatkozó része nem végleges.

Az idő előtt átadott játszótér (fotó: erdmost.hu)

Súlyos vagy enyhe büntetést kaptak?

Az előkészítő ülésen a legerősebb kijelentéseket Bánáti János tette, aki szerint ebben az ügyben „ágyúval lőttek verébre”. Mint szavaiból kitűnt, számára egyértelmű, hogy védence, T. Mészáros András volt a célpont, kizárólag annak politikai szerepvállalása miatt.

A neves ügyvéd ezzel hozta összefüggésbe, hogy több ezer oldal nyomozati irat keletkezett, tömegével hallgatták ki a tanúkat, és rendeltek ki sok szakértőt: ezért fordulhatott elő, hogy az eljárás négy éve tart, miután – az ügyvéd megfogalmazása szerint – mindössze annyi történt, hogy „megbotlott egy kisgyermek”.

Végül a bíróság az alábbi körülményeket vette figyelembe a büntetés kiszabásakor: enyhítő körülmény, hogy beismerő vallomást tettek, és ezzel meggyorsították az eljárás bírósági szakaszát, a vádlottak büntetlen előélete, valamint az „időmúlás” (vagyis a vádlottak hosszú ideig voltak a büntetőeljárás hatálya alatt.

A súlyosító körülmények: a bűncselekmény úgynevezett „társas elkövetése”, valamint az, hogy a vádlottak több munkajogi- és munkavédelmi szabályt megsértettek.

A pénzbüntetés összege a törvény szerint két tényező szorzata. Az első az úgynevezett napi tételek száma. Minél magasabb a szám, a bíróság annál súlyosabbnak ítéli az elkövetett bűncselekményt. A pénzbüntetés legkisebb mértéke harminc, legnagyobb mértéke ötszáznegyven napi tétel. T. Mészáros 150, társa 140 napi tételt kapott.

A másik tényező, hogy a napi tétel összegét az elkövető vagyoni, jövedelmi, személyi viszonyaihoz és életviteléhez mérten kell kiszabni. Egynapi tétel összegét legalább ezerháromszáz, legfeljebb hatszázötvenezer forintban kell meghatározni. T. Mészárosnál tízezer, a projektvezető esetében 6000 forintos napi tétel összegében határozta meg a bíró.

T. Mészárosról legutoljára azt is megírtuk, hogy szeptember elején leváltották az érdi Fidesz-csoport elnöki posztjáról.

Kis Zoltán

Címlapkép: T. Mészáros András (Fotó: T. Mészáros András Facebook oldala) A vádlottak az előkészítő ülésen nem járultak hozzá hang- vagy képfelvétel rögzítéséhez.

Megosztás