Érd

„Büdös kommunista” – válaszolta a 71 milliós tagi kölcsönről érdeklődő munkatársunknak az érdi fideszes politikus

Érdemi válasz helyett gyalázni kezdte az Átlátszó munkatársát Bács István érdi fideszes politikus arra a kérdésre, miért nem vallotta be a saját cégének nyújtott 71 millió forintos tagi kölcsönt a vagyonnyilatkozatában. A volt alpolgármester perrel is fenyegetőzött, miközben párttársa, a frakcióvezető Simó Károly még az internetre is feltöltötte vagyonnyilatkozatát, holott ez nem is lett volna kötelessége.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

A jelek szerint meglehetősen érzékenyen érintette Bács István fideszes volt érdi alpolgármestert az Átlátszó munkatársa által rutinszerűen elküldött, a politikus által a saját cégének nyújtott 71 millió forintos tagi kölcsönéről szóló kérdése.

Remélem nem bántom meg, de privát véleményem szerint ön egy hazug, rosszindulatú, manipulatív, velejéig romlott büdös kommunista, aki a lelkét is eladná, csak, hogy kitűnjön propagandista társai közül gazdái, és a többi hasonszőrű elvtelen senki előtt

 kezdte levelét Bács István, majd így folytatta:

Mivel elegem van a sorozatos rágalmaiból és hazugságaiból, figyelmeztettem, ha csak egy szó valótlanságot leír velem kapcsolatban, vagy velem kapcsolatba hozható természetes illetve jogi személyekről, vagy csak sejteti ezeket, akkor először a koszos ingjét, utána a szakadt gatyáját, végezetül pedig a lyukas cipőjét is leperlem önről. Fentiekre tekintettel kérem soha többet ne zaklasson megkereséseivel”.

Levele elejéhez Bács a forrás megjelölése nélkül mottót is biggyesztett: A mai liberalizmus a kommunizmus mutációja”.

Megcsappant a jövedelme, mégis most kezdi mutatni a gazdagodás jeleit a volt alpolgármester

Jócskán megcsappant a jövedelme, mégis most kezdi mutatni a gazdagodás jeleit Érd egyik legélelmesebb fideszes politikusa. Az elérhető vagyoni adatok alapján kérdéses, hogy Érd volt fideszes alpolgármesterének honnan volt annyi mozgósítható pénze, amennyiből házat tudott vásárolni a Pest megyei városban a nemrég alapított cégének 2020 elején. Bács István a Facebookon válaszolt kérdéseinkre.

Nincs nyoma a kölcsönöknek

A fideszes politikus nem sokkal a választási vereség után, 2019. november elején alapította meg Aequivalentia nevű egyszemélyes kft.-jét.

A csonka üzleti évről leadott 2019-es – nyilvános, interneten elérhető – beszámoló szerint 3,5 millió forint nettó árbevétel mellett 3 millió forint adózott nyereséget ért el a cég. A tárgyi eszközök rovatban 35 millió forintot tüntettek fel. Az év hátralévő időszakában nyújtott 38 millió forintos tagi kölcsönt a cégének, amelynek épületépítési projekt szervezése” a bejegyzett főtevékenysége.

A cégek beszámolóit általában május végén teszik közzé. Bács cége a 2020-as évről szóló beszámolót törvény adta jogával élve már március elején elkészítette. A kiegészítő mellékletben erről ez olvasható: figyelemmel a Társaság viszonylagos homogén tevékenységére, üzleti (vevő és szállítói) kapcsolataira, ezen belül a hosszabb pénzügyi átfutási időt igénylő külföldi partneri körére, valamint a könyvvizsgálói hitelesítés időszükségletére (…) a tárgyévet követő május 30-ig a Cégbíróságnál letétbe helyezendő éves beszámoló elkészítésének időpontját március 02. napjában határozta meg”.

2020-ban a nettó árbevétel már 12 millió forintra rúgott, az adózott eredmény azonban 600 ezer forintra csökkent. A tárgyi eszközök értéke 75 millió forintra emelkedett, és ebben az évben a Bács által a cégének adott kölcsön összege is 71,5 millió forintra emelkedett az éves beszámoló kiegészítő melléklete szerint. A politikus egyik évben sem vett ki osztalékot az Aequivalentiából.

Ezen összegek forrását azonban nem találtuk az 2019-es és 2020-as évről leadott nyilvános vagyonnyilatkozataiban, ezért küldtük el kérdéseinket a volt alpolgármesternek, jelenleg fideszes önkormányzati képviselőnek.

A vagyonnyilatkozatok itt, itt, itt és itt megtekinthetők.

 

Nyugtalan kommunisták

Bács István a jelek szerint meglehetősen ellentmondásosan viszonyul az önkormányzati vagyonnyilatkozati nyilvánosság alapelveihez, amelyeket 2011-ben Orbán Viktor kormánya iktatott törvénybe.

A fideszes politikus ugyanis nem először kommunistázik a vagyonnyilatkozatával összefüggésben. Amikor 2019 decemberében Érd jegyzője közölte, hogy egy meg nem nevezett személy kikérte a választási bukása után tett vagyonnyilatkozatát, akkor ezt írta a Facebookon egy kacsintós emotikonnal megtoldva: A kommunisták nem nyugszanak…”.

Facebook

(null)

Amikor 2011-ben az Orbán-kormány belügyminisztere beterjesztette az önkormányzatokról szóló törvény javaslatát, akkor annak normaszövegében vagy indokolásában egy szó sem volt arról, hogy kommunisták nyugtalanságára utalna a vagyonnyilatkozatok megismerésével összefüggő állampolgári jogok gyakorlása.

Éppen ellenkezőleg: a Pintér Sándor által jegyzett szövegben ez olvasható:

a helyi közpénzekkel való felelős gazdálkodás, ezáltal a közélet tisztaságának gazdasági szempontból történő biztosítása érdekében a Javaslat részletesen tartalmazza a vagyonnyilatkozattételi eljárásra vonatkozó rendelkezéseket”.

Bács fideszes frakciótársa, Simó Károly ennek megfelelően nyilvánosságra is hozta az interneten a teljes vagyonnyilatkozatát (a parlamenti képviselőkével szemben az önkormányzati képviselők, polgármesterek, alpolgármester vagyonnyilatkozatát nem kötelező megjelentetni az interneten) és feltüntette korábban az alpolgármesteri jövedelmét is. Az ugyancsak fideszes Antunovits Antal pedig a jobb érthetőség érdekében olykor kifejezetten plasztikus magyarázatokkal szolgált vagyoni helyzetének részleteiről.

Bács ebből a szempontból alighanem a legjobb tanítványa a volt fideszes polgármester T. Mészáros Andrásnak, akinek a vagyonnyilatkozatát sok éve csak a Kúrián befejeződő persorozat után adta ki e-mailben a polgármesteri hivatal.

Feltűnően vagyonosodik az érdi polgármester, de nem hozzáférhetőek a korábbi vagyonnyilatkozatai

Erdő, lakások, szántóföldek tizenkét tételben, 66 millió forintos pénzintézeti követelés, neobarokk nappali és legalább 6 000 kötetes könyvtár: egyebek között ezek szerepelnek T. Mészáros András érdi polgármester 2017-es vagyonnyilatkozatában.

T. Mészáros András sem ment egyébként a szomszédba egy kis gyalázkodásért, amikor az Átlátszó rámutatott, hogy 3,4 millió forintnyi jövedelmet egész egyszerűen kifelejtett a vagyonnyilatkozatából. A Fidesz érdi elnökének nem az volt a reakciója, hogy elnézést kért az adófizető állampolgároktól, hanem lealjasozta az Átlátszó munkatársát.

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Kis Zoltán

Fotó: Bács István beszédet mond 2017-ben a Magyar Kultúra Napján. Forrás: Érdi Médiacentrum

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás