Érd

Letagadott rokonság: ismét perrel fenyegetőzik a büdöskommunistázó fideszes politikus

A volt alpolgármester most azt állítja: a szó jogi és köznapi értelmében sem rokona az érdi közbeszerzéseken tündöklő építőipari cég tulajdonosának. Annak ellenére sem, hogy a városi közéletet közelről figyelők között ez a viszony közismert: a volt fideszes alpolgármester nővérének és a cégtulajdonos vállalkozó fivérének házasságkötéséről szóló Facebook-posztot 273-an lájkolták, és a céghálóban is több összefonódásra bukkantunk.

Amint arról korábban többször beszámoltunk, a General-Invest Bau Kft. 2011 és 2019 között kizárólag Érden indult és nyert az önkormányzat által indított közbeszerzési pályázatokon több mint egymilliárd forintos értékben.

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden | atlatszo.hu

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden

A General-Invest Bau Kft. több szálon kapcsolódik Bács István volt érdi alpolgármesterhez, fideszes politikushoz.

  • Bács István 2011-ben a General-Invest Bau Kft.-től vásárolta Érd belvárosában 76 négyzetméteres lakását. A társasházi ingatlan különös bérleti szerződéséről 2020-ban írtunk. Bács nemcsak az óvoda-, hanem a sportügyekért is felelt a Fidesz által 2019 októberéig uralt megyei jogú városban. Az önkormányzat tulajdonában álló Érdi Sport Kft. a piaci árnál drágábban, havonta 250 ezer forintért bérelte ezt a lakást a sportügyi alpolgármestertől.
  • Az Érdi Sport Kft. Bács István nővére, Bács Ildikó cégétől, a Parimmo Kft.-től is több lakást bérelt – ugyanabban a házban, ahol Bács István havi 250 ezer forintért kivett ingatlana található. Ennek a cégnek korábban a General-Invest Bau Kft. volt tulajdonosa, Bács Ildikó házastársa volt a tulajdonosa, és jelenleg is egy másik rokona az ügyvezető.
  • Az érintett Facebook-bejegyzése révén 2015-ben vált szélesebb körben ismertté Érden, hogy Bács István nővére, Bács Ildikó házasságot kötött a General-Invest Bau Kft. korábbi tulajdonosával, a jelenlegi tulajdonos fivérével, Steierlein Balázzsal. Így lett rokona az óvodaügyi alpolgármesternek az érdi óvodaépítő cég tulajdonosa.
  • 2020-tól még egy, újabb szál is köti Bács Ildikót a General-Invest Bau Kft.-hez. Az asszony ugyanis ekkortól lett társtulajdonos abban a cégben, a Királyfi és fia Kft.-ben, amelynek másik tulajdonosa és ügyvezetője a General-Invest Bau Kft. jelenlegi ügyvezetője, Lepp Tibor.

Kattintson a nagyobb ábráért!

Az alpolgármesterség és a General-Invest Bau Kft.-hez kötődő rokonság közötti ellentmondásos viszony részleteit és összefüggéseit 2019 őszén indult cikksorozatukban tártuk fel. A rokoni szál által felvetett összeférhetetlenségről már akkor megkérdeztük a kérdéses közbeszerzések döntéshozóját, Érd fideszes volt polgármesterét, T. Mészáros Andrást, továbbá Bács Istvánt, valamint a General-Invest Bau Kft. tulajdonosát és ügyvezetőjét is. Semmilyen, illetve érdeminek semmiképp nem nevezhető válaszokat kaptunk, de a rokonságot emlegető cikkeket akkor nem kifogásolták.

Mindennek azért van jelentősége, mert Bács István a napokban helyreigazítási kérelemmel fordult az Átlátszó szerkesztőségéhez. Azt kifogásolta, hogy szerinte hamisan állítottuk, hogy rokona lenne a General-Invest Bau Kft. tulajdonosa. Azt szeretné, ha helyreigazítást tennénk: ő nem rokona a General-Invest Bau tulajdonosának. „Köztem és a General-Invest Bau Kft. tulajdonosa [Steierlein Zoltán] között sem a szó jogi értelmében, sem a szó köznapi nyelvtani értelmében rokoni kapcsolat nem áll fenn” – áll a perrel fenyegetőző politikus helyreigazítási kérelmében.

Bács István fogalom-magyarázatot is mellékelt a kérelméhez: „a szó jogi értelmében közeli hozzátartozó a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér; míg hozzátartozó a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa. A szó köznapi nyelvtani értelmében pedig rokonok a közös előd(ök)től származó vagy házasság folytán keletkezett családi kapcsolatban lévő személyek, az egymáshoz való viszonyukban.”

A volt alpolgármester tehát azt állítja: a szó jogi és köznapi értelmében sem rokona az érdi közbeszerzéseken tündöklő építőipari cég tulajdonosának. Annak ellenére sem, hogy a városi közéletet közelről figyelők között ez a viszony közismert: a volt fideszes alpolgármester nővérének és a cégtulajdonos vállalkozó fivérének házasságkötéséről szóló Facebook-posztot 273-an lájkolták, és a céghálóban is több összefonódásra bukkantunk.

A 41 éves, gyalázkodó kijelentéseiről elhíresült politikusról, Bács Istvánról 2021 tavaszán derítettük ki, hogy több tízmillió forint értékben nem tüntetett fel egy tagi kölcsönt a vagyonnyilatkozataiban. Ilyen nagyságrendben kölcsönzött pénzt a saját cégének, és ezt a kinnlevőséget nem szerepeltette a bevallásban. Amikor megkérdeztük Bácsot, miért hagyta ki a vagyonnyilatkozatokból a tagi kölcsönt, a következőképpen reagált:

„Remélem nem bántom meg, de privát véleményem szerint ön egy hazug, rosszindulatú, manipulatív, velejéig romlott büdös kommunista, aki a lelkét is eladná, csak, hogy kitűnjön propagandista társai közül gazdái, és a többi hasonszőrű elvtelen senki előtt. Mivel elegem van a sorozatos rágalmaiból és hazugságaiból, figyelmeztettem, ha csak egy szó valótlanságot leír velem kapcsolatban, vagy velem kapcsolatba hozható természetes illetve jogi személyekről, vagy csak sejteti ezeket, akkor először a koszos ingjét, utána a szakadt gatyáját, végezetül pedig a lyukas cipőjét is leperlem önről. Fentiekre tekintettel kérem soha többet ne zaklasson megkereséseivel.”

Érden az országban szinte példátlan módon mégis vagyonnyilatkozat-tétellel kapcsolatos eljárás indult, és az önkormányzat jogi bizottsága kimondta, hogy valótlan Bács István vagyonnyilatkozata.

Videó: valótlan a büdöskommunistázó fideszes képviselő vagyonnyilatkozata | atlatszo.hu

Tetlák világossá tette: szeretné, ha az ügynek tényleges következményei lennének. Ezért Bács István fideszes képviselő, volt alpolgármester összeférhetetlenségének megállapítását kéri az érdi közgyűléstől, egyúttal szeretné azt elérni: a képviselők testülete is határozatban mondja ki, hogy a volt fideszes alpolgármester vagyonnyilatkozata valótlan.

Most előterjesztett helyreigazítási kérelmében az érdi politikus legutóbbi Érdi botrány: egyvalaki írta a »versengő« óvodai közbeszerzési ajánlatokat című cikkünket kifogásolja. Ebben arról volt szó, hogy Bács nemcsak alpolgármesterként volt felelős az érdi óvoda-projektért, hanem több olyan óvoda-beruházás projektkoordinátorának nevezték ki, amelyekben a közbeszerzési eljárást rokonának a cége, a General-Invest Bau Kft. nyerte meg. Bácsot nevezték ki projektkoordinátornak például a Fácán utcai és az Erdőszéle óvoda építési beruházáshoz: mindkét közbeszerzési eljárás ügyében nyomozást indított a rendőrség kartellbűncselekmény, mindközönségesen: közbeszerzési mutyi gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az óvodaépítési közbeszerzések átfogó vizsgálatát Érd ellenzéki polgármestere, Csőzik László rendelte el. A 2022. március végén lezárt jelentés főbb megállapításai szerint

  • A közbeszerzési pályázatokon induló cégek összehangolták magatartásukat az eredmény befolyásolása érdekében.
  • Volt olyan közbeszerzés, ahol a polgármesteri hivatal által becsült költség és a későbbi nyertes cég költségvetése megegyezett egymással.
  • A pályázatokat kiíró önkormányzat néhány eltéréstől eltekintve ugyanazokat a cégeket hívta meg a közbeszerzési eljárásokra.
  • Az érdi óvodaépítési közbeszerzések során az elvileg egymással versengő cégek ajánlatainak szerzője ugyanaz a felhasználó volt a beadott pályázati CD-k metaadatai szerint.

Bács Istvánt a kifogásolt cikk megjelenése előtt ismét írásban megkerestük, és a rokoni kapcsolat mellett rákérdeztünk a vizsgálati jelentés legfontosabb, a fideszes politikust érintő megállapításaira is. Megkeresésünket elküldtük Bács három e-mail-címére, és politikusi Facebook-oldalán üzenetként is eljuttattuk, ennek ellenére sem kaptunk semmiféle választ. Ehelyett a cikk megjelenése után helyreigazítást kért és perrel fenyegette meg az Átlátszó szerkesztőségét. A helyreigazítási kérelemnek nem áll szándékunkban eleget tenni, kíváncsian várjuk, hogy a politikus a bíróság előtt is letagadja-e a rokonságát.

Kis Zoltán

Címlapkép: Bács István (forrás: Csőzik László Facebook-oldala)

A cégadatokat az Opten Kft. szogáltatta.

Megosztás