választás 2024

Videó: Sok kis CÖF – civilruhás választási Fidesz-kampány állami pénzből

A Fidesz választási sikereinek egyik oka az országos hálózata, amely az országos kampányok mellett helyi szinten is tud mozgósítani. Ez a hálózat nagyrészt közpénzből működik, gerincét azok az álcivil szervezetek alkotják, amelyek például a Városi Civil Alapból kapnak állami támogatást.

Mindenki hallott már a CÖF-ről, a civilnek nevezett, valójában a kormánypártok irányítása alatt álló, azok kampányait segítő szervezetről, amely ennek ellenére több milliárd forint közpénzt kap. Kevesebben tudják, hogy rajtuk kívül még az ország minden táján találhatók hasonló, kisebb álcivil szervezetek, amelyek a Fidesz önkormányzati kampányába segítenek be, szintén közpénzből.

A Városi Civil Alapot eredetileg a Norvég Alap pótlására hozta létre a kormány, azzal az ürüggyel, hogy a Norvég Alap forrásait politikailag elfogult módon osztották szét.

A Városi Civil Alap legnagyobb támogatásait azonban az elmúlt években rendre olyan szervezetek nyerték el, amelyek szorosan kötődnek kormánypárti politikusokhoz.

A mostani kampány alatt a VCA-n keresztül állami pénzel támogatott szervezetek látványosan beszálltak a fideszes jelöltek kampányaiba: Hatvanban megafonos haknikat szerveztek, Újbudán a polgármesterjelölttel közösen osztogattak ajándékokat. A VCA-n keresztül olyan szervezetek is kaptak közpénzt, amelyek hivatalosan is jelölteket indítottak a választásokon. Ez utóbbit elvileg tiltja a Bethlen Alapról szóló törvény, de egy jogi kiskapuval mégis legális lett a finanszírozásuk.

 

Kisfilmünkben Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója úgy fogalmaz, hogy „igazából itt azt történhetett, hogy körbenézett a hatalom, hogy milyen hálózattal rendelkeznek helyben. Nyilván nem a Városi Civil Alap kedvéért alakultak meg ezek a helyi alapítványok, egyesületek, és rájöttek, hogy ezen a módon pénzt lehet dobni a járási, települési szintű hátország megerősítéséhez. A törvények, amelyek a kampánytevékenységet és a kampányok a pénzügyi háttereit lennének hivatottak szabályozni, szándékosan pocsékak. Úgy tervezte meg és úgy hozta létre őket a hatalom, hogy azok mindent megengednek, illetve semmit nem tiltanak.”

Az idei választások előtt is aktivizálódott a Fidesz álcivil hálózata

A Városi Civil Alapról szóló cikksorozatunk korábbi részeiben bemutattuk, hogy több településen is felkerülnek a szavazólapokra – általában Fidesz-KDNP-s polgármester-jelölteket támogatva – olyan egyesületek, amelyek korábban civil szervezeti támogatás keretében kaptak közpénzt. Diósdon például egy olyan szervezet indítja a kormánypárti jelöltet, ami három helyről is kapott állami pénzt, például „előadó-művészeti szervezetként” is kapott támogatást:

Több százmillió forint közpénzből épült fel Újbudán is egy civilszervezet-hálózat a fideszes polgármester-aspiráns, Király Nóra körül: a FICSAK, a Zöld Követ és más szervezetek a Városi Civil Alaptól kaptak pénzt, de EU-s forrásokat is lehívhattak, majd Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodájának köszönhetően is milliókhoz jutottak:

Egy pesti sportegyesület a profiljának drasztikus átplasztikázása után nem sokkal kilencmillió forint támogatást nyert el a Városi Civil Alaptól. Az Érdre költöztetett egyesület új elnöke a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke is egyben, aki a kormánypártok jelöltjeként indul a választáson:

Frissen alapított, korábban semmilyen látható tevékenységet nem végző, viszont fideszes és fidelitasos vezetésű ifjúsági szervezetek is milliós közpénztámogatást kaptak a Városi Civil Alap program tavalyi keretéből:

Szöveg: Zubor Zalán — Videó: Bodoky Bence

Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás