A helység kalapácsa

Feltűnően vagyonosodik az érdi polgármester, de nem hozzáférhetőek a korábbi vagyonnyilatkozatai

 

Erdő, lakások, szántóföldek tizenkét tételben, 66 millió forintos pénzintézeti követelés, neobarokk nappali, és legalább 6000 kötetes könyvtár: egyebek között ezek szerepelnek T. Mészáros András érdi polgármester 2017-es vagyonnyilatkozatában. A polgármester vagyonának gyarapodására azonban – akárcsak az összes többi választott önkormányzati képviselő esetében – csak az éppen aktuális vagyonnyilatkozatából következtethetünk, mivel a korábbiakat minden évben visszakapják. Vajon ezzel meg is szűnik a korábbi vagyonnyilatkozat nyilvánossága?

2015-ben, két nappal a vagyonnyilatkozat-tételi határidő lejárta előtt Érd polgármestere az önkormányzat közgyűlésén nagy jelentőségű bejelentést tett, ami így szerepel a polgármestert egyes szám harmadik személyben idéző jegyzőkönyvben:

“A [polgármester a] vagyonnyilatkozatát úgy fogja átadni a bizottság elnökének, hogy azt a honlapon jelentesse meg.” Egy szemtanú szerint a január 29-én tett kijelentés valójában így hangzott el: „Én leszek az első, aki a vagyonnyilatkozatomat a honlapra kitetetem.”

De akkor hol van T. Mészáros vagyonnyilatkozata?

Az egyszeri állampolgár azonban hiába keresi T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) vagyonnyilatkozatát a város honlapján vagy az interneten. A legkézenfekvőbb kulcsszavak lehetséges variációival ugyanaz az eredmény: nincs sehol a 2015. január végén beígért vagyonnyilatkozat.

De még csak nyomát sem találni, hogy valaha kitették volna az internetre, pedig a harminc éve politizáló polgármester vagyonnyilatkozata valami visszhangot biztosan keltett volna.

A vagyonnyilatkozati bizottság éves jelentéséből ugyanakkor kiderül, hogy időközönként egy-két ember betekintett T. Mészáros aktuális vagyonnyilatkozatába, annak tartalmát azonban senki nem tette közzé. Akárhogy is, a 2006 óta polgármester T. Mészáros egyetlenegy vagyonnyilatkozatát sem lehet megtalálni az interneten.

Egy önkormányzati képviselő vagy polgármester aktuális vagyonnyilatkozatát viszonylag könnyen meg lehet szerezni, például a KiMitTud adatigénylő felület segítségével. Ennek megfelelően adatigénylést nyújtottunk be az érdi polgármesteri hivatalhoz, és a törvényes határidőn belül meg is kaptuk az adatokat az önkormányzat jegyzőjétől. A vagyonnyilatkozat – az önkormányzat honlapja helyett – itt olvasható.

Gyarapodó ingatlanportfolió, 100 milliós vagyon

Az érdi polgármester vagyoni helyzete folyamatosan javul: 2012-ben például egy komoly lakóházas ingatlant vásárolt Érden, a 740 négyzetméteres telken álló 190 nm-es szerkezetkész épület fele lett T. Mészárosé.

Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy ebben az évben a polgármestert szabályosan elhalmozták ajándékokkal. Érden egy 10 228 négyzetméteres, szántó művelésű ingatlan egyedüli tulajdonosa lett, ugyanakkor több száz négyzetmétert kapott egy 45 300 négyzetméteres szántó-legelőből is, és ugyancsak ajándékozás révén félhektárnyi erdő is a nevére került.

Tíz évvel korábban, 2002-ben szintén ajándékozás címén szerzett Érden és Sóskúton több száz négyzetméter szántót és „fásított terület”-et.

A 2012-ben vásárolt szerkezetkész érdi lakóházas ingatlan mellett a tavalyi vagyonnyilatkozatban szerepel még egy 1997-ben megvásárolt ezer négyzetméteres építési telken épült 200 négyzetméteres családi ház fele, egy 2017-ben vásárolt 700 négyzetméteres építési telek fele, egy nógrádi kistelepülésen megvett 1570 négyzetméteres gyep és legelő negyede, valamint Érden egy 1031 négyzetméteres lakóházas ingatlan egytizednyi tulajdonjoga – utóbbihoz öröklés címén jutott.

A tizenkét tételből álló ingatlanportfolió utolsó eleme egy 94 négyzetméteres érdi társasházi lakás fele, ezt is 2017-ben vásárolta a polgármester.

A vagyonnyilatkozat alapján T. Mészáros egy „min. 6000” (sic!) kötetes házi könyvtár tulajdonosa, ahol más klasszikusok mellett nyilván békében megférnek egymás mellett Fukuyama és Huntington művei. A polgári létforma fontos eleme a vagyonnyilatkozatban szereplő sok kis értékű festmény, valamint a neobarokk nappali, továbbá a jelentősebb értékű vagyontárgyak közt feltüntetett Longines férfi zsebóra.

Mindehhez kétmillió forintos készpénz-tartalék, egymillió forintnyi részvény, valamint 66 millió forintos pénzintézeti számlakövetelés biztosítja a hátteret. Nem túlzás azt mondani, Érd polgármestere bőven 100 millió forint feletti értékű vagyon gazdája. Kérdés viszont, hogy mi volt a forrása ennek a nagypolgári egzisztenciának?

Az egyértelmű, hogy nem valamiféle üzleti vállalkozás termelte meg T. Mészáros vagyonát: a „gazdasági érdekeltség” rovatot üresen hagyó polgármester ugyanakkor a helyi Fidesz elnöke – alappal gondolhatjuk, hogy a közügyeknek szenteli minden idejét, bevétele is csak innét van: bruttó 747 900 forintos polgármesteri fizetését 112 200 forintos költségtérítéssel egészítik ki.

A 32 milliárdos „Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program” elnevezésű csatornázási beruházást is levezénylő Érd és Térsége víziközmű-társulás elnökeként pedig további havi  250 ezer forint tiszteletdíjat vesz fel.

A polgármesteri hivatal visszautasította adatigénylésünk azon részét, amelyben a 2017 előtti esztendők  vagyonnyilatkozatainak kiadását kértük. A jegyző arra hivatkozott, hogy nincsenek náluk a korábbi vagyonnyilatkozatok, mivel az önkormányzati törvény rendelkezései szerint a tárgyévről szóló vagyonnyilatkozat leadásakor az előző évi vagyonnyilatkozatot visszaadják a képviselőnek.

T. Mészáros vagyoni helyzetének és ingatlan-portfóliójának korábbi változására ezért egyelőre a töredékes forrásokból legfeljebb következtetni tudunk.

2014 őszén korábbi főnöke, Érd egykori polgármestere, Harmat Béla, a rendőrségtől a vagyonnyilatkozati bizottságon és a NAV-on át minden elképzelhető fórumon feljelentette egykori alpolgármesterét, T. Mészáros Andrást. A feljelentésekben olyan ingatlanok szerepeltek, amelyeket a mostani polgármester eladott, ám az értékesítés körülményeit a 2002 után az ingatlanbizniszre átnyergelt Harmat kifejezetten gyanúsnak találta.

Az ügy nem jutott el a bíróságig, a nyomozás elrendelését bűncselekmény hiányában megtagadták. Harmat vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett, és kérte T. Mészáros vagyonnyilatkozatának nyilvánosságra hozatalát, de ez a jelek szerint nem történt meg: nem találni a nyomát annak, hogy a vagyonnyilatkozatot a szélesebb nyilvánosság elé tárták volna.

T. Mészáros Harmat Béla akcióját a 2014-es önkormányzati választás előtti szimpla politikai sárdobálásnak nevezte egyik sajtónyilatkozatában, az ügy ezután lényegében lekerült a napirendről.

Ki nyithatja ki a páncélszekrényt? 

Éveknek kellett eltelnie, amíg a polgármesteri és önkormányzati képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvánosságára vonatkozó eljárás letisztult, és a törvény eredeti szelleméhez igazodva leegyszerűsödött.

Amikor a sajtó évekkel ezelőtt a NER legismertebb vállalkozója, Mészáros Lőrinc polgármesteri vagyonnyilatkozatai iránt kezdett érdeklődni, akkor a felcsúti jegyző kezdetben ezt megtagadta, majd annyi engedményt tett, hogy az újságíróknak megmutatták a Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát tartalmazó borítékot.

De volt olyan eset is, amikor a jegyző a polgármesteri vagy képviselői vagyonnyilatkozat megismerésének feltételéül szabta, hogy a kérelmező indokolja meg, miért kíváncsi a városvezető vagyoni viszonyaira.

Hasonló trükközésnek tűnt, amikor néhány éve egy adatigénylő emailben kikérte minden érdi önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozatát – köztük T. Mészárosét. Az igénylés teljesítésének megtagadása nyomán indult peres eljárásban a polgármesteri hivatal jogi képviselője arra hivatkozott, hogy a vagyonnyilatkozatokat nem a hivatal kezeli, hanem a képviselőtestület vagyonnyilatkozati bizottsága.

A perben az érdi polgármesteri hivatal jogi képviselője egy ponton azzal érvelt, hogy „az SZMSZ 11. pontja értelmében a vagyonnyilatkozatok tárolóhelyének kulcsaihoz csak a [vagyonnyilatkozati] bizottság elnöke férhet hozzá.” Azt elismerte, hogy a vagyonnyilatkozatokat a hivatal egy páncélszekrényében őrzik, de a szerinte a bizottságot, vagy annak elnökét a jegyző nem utasíthatja a vagyonnyilatkozatok kiadására, így nem adatkezelő.

Ez az ügy 2012-ben a Kúrián fejeződött be, a jogerős ítélet kimondta, a polgármesteri hivatal is adatkezelőnek minősül, ezért a vagyonnyilatkozatokat a hivataltól jogszerűen lehet igényelni.

2016-ban aztán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy konkrét ügyben a maga részéről szintén lezárta a vagyonnyilatkozat megismerhetőségéről kibontakozott vitát, és leszögezte: nem kell indokolni az adatigényt, és ha úgy kéri az igénylő, akkor az illető képviselő vagy polgármester vagyonnyilatkozatát emailben kell megkapnia.

T. Mészáros a KiMitTud legnagyobb trollja

“Jól bevált koreográfia szerint dolgoztak. Leosztották a szerepeket, majd miután mindenki elmondta a rá osztott feladatot, következett a polgármester monológja” – elevenítette fel Csornainé Romhányi Judit (Együtt) képviselő az emlékeit arról a fentebb említett közgyűlésről, amelyen T. Mészáros András bejelentette, nyilvánosságra kívánja hozni az interneten a vagyonnyilatkozatát.

Csornainé volt az előadója 2015. január 29-én (vagyis két nappal a vagyonnyilatkozat-leadási határidő lejárta előtt) annak a rendeletalkotási javaslatnak, amely az önkormányzat gazdálkodásának átláthatóbbá tételét célozta.

A javaslatról szóló vitában felmerült, hogy más önkormányzatok gyakorlatához hasonlóan minden érdi önkormányzati képviselő (így a polgármester és az alpolgármesterek) vagyonnyilatkozata automatikusan kerüljön ki az internetre, de a kezdeményezésből nem lett semmi.

És nem azért, mintha a polgármesternek problémái lennének az internet használatával. T. Mészáros ugyanis a helyi fideszes képviselőjelölt mellet kampányfőnök, aktívan posztolja is a Facebookon az Aradszki András megválasztására buzdító üzeneteket. Ugyanakkor az általa 2018. januári Soros-vitában borzalmas, szörnyű szervezetnek nevezett Átlátszó KiMitTud nevű alkalmazását használva évekkel ezelőtt szemléltette, hogy nemcsak ért az efféle technikai eszközökhöz, hanem a KiMitTud legnagyobb trollja is.

Egy adatigénylő egy szerződés másolatát kívánta megszerezni 2014 márciusában az érdi önkormányzat polgármesteri hivataltól, amire merőben szokatlan módon először így reagált a polgármester: „Kedves V. Júlia! Ön kicsoda? Tisztelettel: T. Mészáros András, Érd megyei Jogú Város, polgármester”

Miért vihetik haza a polgármesterek minden évben a korábbi vagyonnyilatkozatukat?

A 2011-es önkormányzati törvény parlamenti vitája során keletkezett irományok alapján azért, mert a Fidesz valamilyen módon korlátozni akarta a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatok megismerését. A kérdésnek az ad jelentőséget, hogy az országgyűlési képviselők esetében nincsenek ilyen, a nyilvánosságot korlátozó szabályok.

A törvényt beterjesztő eredeti 2011-es belügyminiszteri javaslatban szó sincs arról, hogy a vagyonnyilatkozatot vissza kellene adni a tárgyévről szóló vagyonnyilatkozat leadásakor. Kósa Lajos és tizenkilenc fideszes – főleg polgármester – képviselőtársa azonban módosító javaslatot terjesztett be, mely szerint törvénynek azt kell kimondania, hogy az önkormányzati képviselő és polgármester tárgyévben tett vagyonnyilatkozata nyilvános.

Ez az időkorlát az információszabadság jelentős és durva, vélhetően alaptörvény-ellenes korlátozását jelentette volna. Kósa és társai a módosító indokolását annyival intézték el, hogy  „A vagyonnyilatkozat nyilvánosságára vonatkozó jogalkotói szándék a tárgyévben tett vagyonnyilatkozat nyilvánosságának biztosításával elérhető.”

Az ugyancsak fideszes Bús Balázs Kósáékkal szemben viszont azt látta volna helyesnek, ha a javaslat szövege ezzel egészülne ki: „Az önkormányzati képviselő évente leadott valamennyi vagyonnyilatkozatát a mandátum lejártától számított ötödik év végéig meg kell őrizni.”

A befutó módosító javaslatot Láng Zsolt, Koncz Ferenc és Bebes István fideszes képviselők jegyezték, nekik köszönhetően került végül a törvény szövegébe a sok fejtörést okozó mondat a javaslat szövegében:

„Az önkormányzati képviselő és hozzátartozója tárgyévben tett vagyonnyilatkozatának benyújtását követően, az előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság a képviselőnek visszaadja.”

Konkrétan Érd vonatkozásában ez tehát úgy néz ki, hogy adva van egy polgármester, aki vonatkozásában erősen kérdéses, hogy a százmilliós vagyonát megmgyarázza-e a látható jövedelme – korábbi vagyonnyilatkozatai viszont, amelyek alapján a gyarapodás forrásait esetleg be lehetne azonosítani, a gyakorlatban már nem elérhetőek.

Kis Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

Szörnyű szervezetek, borzalmas szervezetek – az érdi polgármester monológja a “Soros-vitában”

Politikai földindulás Érden: visszalépett Tóbiás József, az MSZP volt országos elnöke

Pasa parki lakásáról kérdeztük Vargát: a miniszter pontosította a vagyonnyilatkozatát

Bácskai János: Érdemes-e ma fideszesnek lenni, ez egy szép kérdés

Lázár, a földesúr, Semjén, a puritán – vizualizáltuk a képviselők vagyonnyilatkozatait

Íme Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata

Megosztás