Érd

A nagycsaládosok elnökének új érdi egyesülete is milliókat kap a Városi Civil Alapból

Egy pesti sportegyesület a profiljának drasztikus átplasztikázása után nem sokkal kilencmillió forint támogatást nyert el a – többnyire fideszes álcivil-szervezeteket közpénzek milliárdjaival tápláló – Városi Civil Alaptól. Az Érdre költöztetett egyesület új elnöke a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke is egyben. A Fidesszel jól érzékelhetően rokonszenvező Kardosné Gyurkó Katalinról hónapok óta terjed a hír, hogy a kormánypártok jelöltjeként indul Érden a júniusi választáson. A bejelentést azonban eddig nem tették meg, ahogy arra a kérdésre sincs válasz, hogy az új céloknak megfelelően miért nem egy teljesen új egyesületet alapítottak.

2023 decemberében kilencmillió forint támogatást nyert el az immár Érdre bejegyzett civil szervezet, az ÉRteD Családbarát Egyesület a Városi Civil Alaptól. A szervezet korábban a HunGame Esport Sportegyesület nevet viselte, székhelye pedig Budapesten, az Üllői úton volt. A bírósági iratok szerint: „a HunGame Esport Sportegyesület célja kifejezetten az e-sport sporttevékenység népszerűsítése, az e-sportolók versenyeztetése, felkészítése, oktatása és képzése”. Legalábbis ez volt, egészen tavaly szeptemberig.

Mostanra viszont az egyesület teljesen átalakította célkitűzéseit: „Érd lakossága részére a rendszeres kulturális tevékenységek lehetőségének megteremtése, közösségépítés a településen. (…) Nyomtatott sajtó illetve könyvkiadás megteremtése, online médiatartalmak előállítása és működtetése a megfelelő tájékoztatás érdekében, megfelelő értékek mentén (…) Az egészséges életmód és életvitel részeként az igények felkeltése, sporttevékenységek támogatása.”

Az egyesület elnöke Kardosné Gyurkó Katalin, aki egyúttal a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke is egyben.

Az alelnök pedig Gasparik Gábor, aki nagy valószínűséggel ugyanaz a Gasparik Gábor, akit a Fidesz érdi szervezete szeptember elején választott meg elnökévé. Arról, hogy puszta véletlen egybeesésről van-e a szó, vagy a két személy azonos, megkérdeztük a Fidesz-elnök Gasparikot, aki viszont nem válaszolt írásban feltett kérdéseinkre.

Gasparik az érdi székhelyű Összefogás Egyesület elnökét, T. Mészáros Andrást – korábban fideszes érdi polgármestert – váltotta a helyi Fidesz élén. Ez az egyesület is nyert a Városi Civil Alap pályázaton, 2,38 millió forintot, ami jóval kevesebb az előző 15 illetve 8 millió forint után. Az előző évekhez képest odaítélt összeg jelentős csökkenése egyes vélekedések szerint T. Mészáros háttérbe szorításának egyik jele lehet.

Az ÉRteD Családbarát Városért Egyesületnek már honlapja is van, amelynek domainjét 2023. november 21-én regisztrálták. A nem túlságosan túlbonyolított honlapon egyebek mellett efféle híreket olvashatunk: „Érden is lesz egyszülős klub az ÉRteD szervezésében, februárban megünneplik a jubiláló házaspárokat”. Ősszel pedig szépíró/versmásoló-versenyt rendeztek.

Az ÉRteD eddigi legnagyobb dobása nyilvánvalóan a Mikulás-vonatozás volt december elején, ahol Gasparik Gábor is részt vett az ajándékok osztogatásában. Az itt látható videón pedig 0:39-nél (jobbra) Simó Károly helyi fideszes képviselő is felbukkant.

 

A Buda Környéki Televízió felvétele a Mikulás-vonatról

A legfrissebb hír pedig az, hogy az egyesület fogja ellátni a most megnyíló Érdi és Környéki Civil Iroda tevékenységét. Ezt a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára jelentette be a napokban Érden.

Szalay-Bobrovniczky Vince köszöntőjében kiemelte, a civil iroda tevékenységét ellátó ÉRteD elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin „hármas civil minőségében” van jelen: az ÉRteD mellett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnökeként, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) Tanácsának tagjaként.

Külön szépsége a történetnek, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapot 2019. január 1-jétől a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kezeli. Ugyanaz az Alapkezelő, amely a Város Civil Alap által támogatott szervezetekről is dönt.

A pályázathoz kellett az egyesület?

Az ÉRteD Családbarát Egyesület célkitűzései közé emelt „megfelelő tájékoztatás” elvének szellemében írásban megkérdeztük Kardosné Gyurkó Katalint, valamint Gasparik Gábort:

  • miért volt szükség az e-sport egyesület átalakítására? Miért nem alapítottak egy teljesen új egyesületet?
  • Mi szükség volt a székhely megváltoztatására, a kitűzött célok gyökeres megváltoztatására?
  • A HunGame egyesület átplasztikázásának lehet-e köze ahhoz, hogy egy frissen létesített egyesülettel nem tudtak volna pályázni a Városi Civil Alap 2024-es támogatási pénzéért?

Cikkünk megjelenésééig kérdéseinkre egyikük sem válaszolt. Ugyanakkor a Városi Civil Alap pályázati kiírásában az szerepel, hogy azon egyesület pályázhat, amelyet a bíróság „jelen pályázati kiírás közzétételének napjáig (2023. szeptember 1.) nyilvántartásba vett”.

Választási érdekek sejlenek fel a háttérben

És hogy miért lehetett fontos, hogy a régi-új egyesület pénzhez jusson? Kardosné Gyurkó Katalint hónapok óta a Fidesz-KDNP által támogatott lehetséges polgármester-jelöltként emlegetik Érden. Kis túlzással: hetente röppennek fel az arról híresztelések, hogy rövidesen bejelentik Kardosné indulását a polgármesteri székért, ám ez rendre nem következik be.

Az érintettek elzárkóznak a nyilatkozat-tételtől, bár Kardosné korábban azt nyilatkozta az Átlátszónak, nem kapott felkérést politikai párttól arra, hogy induljon el a választásokon. Ennek ellenére a híresztelések változatlan erővel tartják magukat.

Kardosné ráadásul egyre többet mutatkozik helyi kormánypárti politikusok társaságában. Több Facebook-fotón látni érdi eseményeket együtt Gasparik Gábor helyi Fidesz-elnökkel, Aradszki András KDNP-s országgyűlési képviselővel és választókerületi elnökkel, valamint más kormánypárti politikusokkal.

Az egyesületi vezető megjelent például az érdi Fidesz 2023-as karácsonyi rendezvényén is, de többek között Németh Szilárd (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) társaságában, valamint Schmitt Pál bukott államfővel is lefotózták már. Sőt, nemrég egy konkrét helyi közéleti vitában „közvetlen harcérintkezésbe” is került Érd jelenlegi ellenzéki polgármesterével, Csőzik Lászlóval a védőnői szolgálat ügyében. Erről itt és itt olvashat.

Bármilyen sok az indulást valószínűsítő előjel, a Fidesz oldalán Érden jelenleg egy dolog a biztos: hogy semmi nem biztos.

A Fidesznek kedves egyesületekhez került a legtöbb pénz

Sokkal kézzelfoghatóbbnak tűnik ugyanakkor az, hogy a Városi Civil Alap forrásai főleg azokhoz a szervezetekhez kerültek, amelyeket fideszes politikusok irányítanak, vagy amelyek közel állnak a kormánypárthoz.

A Válasz Online hosszú összeállítása elején azt írta, a forráselosztás szinte kizárólag a Fidesz érdekében történik: a győzteslistákból kigyűjtötték a legsikeresebb 251 városi szervezetet, vagyis a 15 és 37 millió forint közötti összegre érdemesített társaságokat. Azt találták, hogy

a csúcsdíjazott egyesületek, alapítványok 87 százaléka a Fidesz „leányvállalata” vagy szövetségese.

Bár a Bethlen Alapról szóló törvény és a közpénzes támogatásokról szóló jogszabály alapján nem vehetnék fel a Városi Civil Alap támogatásait a politikai tevékenységet folytató szervezetek, egy kiskapu és az állami forrás sajátos elszámolása miatt mégis szabadon folyhatnak az állami milliók olyan egyesületek felé is, amelyek a választásokon akár hivatalos jelölőszervezetként is beálltak kormánypárti jelöltek mögé.

Hogy az ÉRteD Családbarát Egyesület esetében beszélhetünk-e ilyenről, arra majd az idő fog választ adni.

Kis Zoltán

Nyitókép: Kardosné Gyurkó Katalin, Aradszki András és Gasparik Gábor. Fotó: Aradszki András Facebook-oldala

Megosztás