Érd

Érd polgármestere egy év késéssel bevallotta fizetésemelését

Immár saját bevallása szerint is havi 1,4 millió forintot keres Érd polgármestere, aki a 2017-es fizetésemelését elfelejtette feltüntetni korábbi vagyonnyilatkozatában. A Pest megyei város első embere 2018-ban ötmillió forintos adósságot halmozott fel, miközben 2,6 millió forinttal növelte megtakarításait. Ingatlanvagyona nem változott – legalábbis ez olvasható a január végén leadott vagyonnyilatkozatban.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Érd első emberének vagyoni helyzete azután került ismét az országos nyilvánosság elé, hogy az Átlátszó feltárta: a figyelemre méltóan meggazdagodott T. Mészáros András (Fidesz) 2017-es vagyonnyilatkozatában 3,4 milliós forintos évi jövedelmet elmulasztott feltüntetni.

A cikk megjelenése előtt az Átlátszó megkeresésre nem reagált sem a polgármester, sem a sajtófőnöke, Arató Zsolt. Az írás megjelenése után T. Mészáros az alábbiakat posztolta a Facebookon: „A 2017. évi vagyonnyilatkozatomban szerepel egy pontatlanság: az akkor érvényes, nem sokkal korábban módosított törvény szerint járó – tehát mindenki számára ellenőrizhető és nyilvános! – polgármesteri fizetésem helyett tévedésből az előző évi fizetésemet és költségtérítést írtam be a nyilatkozatba.”

Az Átlátszó megnevezése nélkül T: Mészáros András azt írta továbbá: „A cikk aljas szerzője természetesen nem mer törvénytelenséggel vádolni. Pontosan tudja, hogy az hazugság volna, és pontosan tudja, hogy ebben az esetben bíróság előtt kellene felelnie, hiszen nem követtem el semmi törvénybe ütközőt. Ezért csak sugalmaz olvasóinak – s ezzel eleget is tesz politikai megbízóinak.”

Az 2017-ről szóló vagyonnyilatkozatában T. Mészáros 747 900 forintos polgármesteri illetményt, 112 200 forintos költségtérítést és az Érd és Térsége Szennyvíz-elvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás elnökeként 250 ezer forintos havi jövedelmet tüntetett fel 2018. január 31-én.

T. Mészáros András fizetésemelését 2016 decemberében szavazta meg január 1-i hatállyal az érdi önkormányzat közgyűlése. Vagyis a Fidesz helyi vezetője egy évig kapta a megemelt illetményt, amit ennyi idő eltelte után tévesztett el pontosan feltüntetni 2017-ről szóló vagyonnyilatkozatában.

Az érdi városvezető a 2018. évről leadott vagyonnyilatkozatában már a törvényes, megemelt összegű havi jövedelmét tüntette fel, amely szerint a polgármesteri illetménye 997 200, a költségtérítés 149 580 forint, az Érd és Térsége Közmű Társulásban betöltött elnöki pozíciója után pedig havi 250 ezer forintot kap.

T. Mészárosnak 21018-ban ötmillió forintos pénzintézeti tartozása keletkezett, ugyanakkor a pénzintézettel szemben számlakövetelése a 66 millió forintról 68,6 millió forintra emelkedett. Az emailban megküldött vagyonnyilatkozat szerint a polgármester vagyoni helyzete más kategóriákban nem változott. A 2017-es évről készült vagyonnyilatkozatot itt tekintheti meg.

Az egykor önmagát liberálisnak nevező, az elmúlt években a másként gondolkodók lehazaárulózásáról hírhedtté vált T. Mészáros András vagyonnyilatkozati ügyét azt teszi különösen ellentmondásossá, hogy 2015. elején megígérte, hogy elsőként teszi ki a honlapra a vagyonnyilatkozatát.

T. Mészáros kijelentése így szerepel a polgármestert egyes szám harmadik személyben idéző jegyzőkönyvben: „A [polgármester a] vagyonnyilatkozatát úgy fogja átadni a bizottság elnökének, hogy azt a honlapon jelentesse meg.” Egy szemtanú szerint a január 29-én tett kijelentés valójában így hangzott el: „Én leszek az első, aki a vagyonnyilatkozatomat a honlapra kitetetem.” T. Mészáros András nem tartotta be az ígéretét.

Az érdi polgármester és pártvezető feltűnő gazdagodásának megértéséhez kikértük a korábbi évekről adott vagyonnyilatkozatokat. Az adatigénylésre T. Mészáros így válaszolt: „Tekintettel arra, hogy a felsorolt vagyonnyilatkozatokra vonatkozóan adatkezelési kötelezettségem nem áll fenn, az adatigénylést nem áll módomban teljesíteni”.

2019 januárjában T. Mészáros András ennyire tartotta fontosnak, hogy beszámoljon, leadja a vagyonnyilatkozatát: a képen először a vagyonnyilatkozat látszik, rajta a felirattal: „2019. január 31. Most már kilehet (sic!) kérni”, majd felbukkan a jegyző irodája felé haladó polgármester.

A polgármesteri vagyonnyilatkozatokkal az alábbi cikkben foglalkoztunk részletesebben:

Ki a leggazdagabb? Összeszedtük a megyei jogú városok polgármestereinek vagyonnyilatkozatait

Huszonhárom polgármester vagyonnyilatkozatát gyűjtöttük össze, nem volt egyszerű. Az összesítésből sok minden kiderül, például, hogy ki a legszegényebb, és a ki adósodott el a legjobban. A legtöbb be nem vallott jövedelmet az érdi polgármester produkálta, 2017-es vagyonnyilatkozatában mintegy évi 3,4 millió forintos jövedelmet mulasztott el bevallani – , de T.

Kis Zoltán

Fotó: Az érdi városvezetés: Bács István alpolgármester, T. Mészáros András polgármester és Mecsériné Szilágyi Erzsébet jegyző/Facebook

Megosztás