Érd

A rendőrség lezárta, az ügyész újraindította a nyomozást az érdi óvoda-közbeszerzések ügyében

Az Átlátszó 2019-ben kezdte feltárni az akkori fideszes városvezetés által kiírt óvodaépítési közbeszerzésekkel kapcsolatos visszásságokat. Az ügyben az ellenzéki polgármester feljelentést tett, majd 2022-ben nyomozás indult. A rendőrség a feljelentésben kért kilenc tanú helyett mindössze egyet hallgatott ki, majd bizonyítottság hiányára hivatkozva a nyomozást megszüntette. Az ügyészség napokban meghozott határozata azonban fordulatot hozott a mutyigyanús ügyben. A megszüntető döntést hatályon kívül helyezték, és a nyomozás teljes körű lefolytatására utasították a vármegyei rendőröket.

Az Átlátszó 2019-ben kezdte feltárni az érdi óvodaépítési közbeszerzések körüli botrányokat. Az érintett óvodák 2017-2019 között épültek, T. Mészáros András akkori fideszes polgármester ideje alatt. A hír alaposan felkavarta a 70 ezer lakosú Pest megyei város közhangulatát. A 2019-ben megválasztott Csőzik László ellenzéki polgármester vezette önkormányzat belső vizsgálatot indított az ügyben. A rendőrségi nyomozás azután indult, hogy Csőzik kartell-bűncselekmény miatt 2022 nyarán feljelentést tett ismeretlen tettes ellen nyolc érdi óvodaépítési-felújítási projekt miatt.

A feljelentéshez csatolt vizsgálati jelentés (a három részből álló jelentést itt, itt és itt olvashatja el) szerint némely esetben az érdi óvodaépítési közbeszerzések során az elvileg egymással versengő meghívott cégek ajánlatainak szerzője ugyanaz a felhasználó volt a beadott pályázati CD-k metaadatai szerint. A pályázatokat kiíró önkormányzat pár eltéréstől eltekintve ugyanazokat a cégeket hívta meg a közbeszerzési eljárásokra.

A jelentés végkövetkeztetése: a közbeszerzési pályázatokon induló cégek összehangolták magatartásukat az eredmény befolyásolása érdekében. 

Az óvodaépítési közbeszerzések nyertese és legnagyobb haszonélvezője a General-Invest Bau Kft.. Ez a cég a város fideszes volt alpolgármesteréhez, Bács Istvánhoz köthető, miközben a politikus felügyelte az érdi óvodaberuházásokat. A kivitelező cég tulajdonosa rokona Bács Istvánnak, a vállalkozó fivére ugyanis feleségül vette a politikus testvérét.

Nem sokkal a feljelentés megtétele után a Pest megyei rendőrség nyomozást rendelt el, majd idén augusztus végén meghozott határozatával bizonyítottság hiányára hivatkozva ezt az eljárást megszüntette.

Csőzik László polgármester panasszal támadta meg a megszüntető határozatot. Egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet a beadványában, hogy a rendőrség nem említi: az egyik óvodaberuházás esetében a Közbeszerzési Hatóság megbírságolta, a Pénzügyminisztérium pedig szabálytalanságra hivatkozva a támogatási összeg 25 százalékának visszafizetésére kötelezte az önkormányzatot. Miközben a rendőrségi megszüntető határozat Csőzik beadványa szerint leszögezi, hogy az óvoda felújítások minden állami szerv szerint aggálymentesek voltak.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség elutasította a polgármester panaszát azzal az indokkal, hogy nem volt jogosult panaszt előterjeszteni, hiszen ő nem sértettje az ügynek.

Ezzel együtt azonban újabb fordulat következett be. Az ügyészség ugyanebben a – panaszt elutasító – határozatában azt is közölte: a rendőrség nem derítette fel kellően a tényállást, ezért az ügyészség hivatalból utasította a rendőrséget, hogy folytassa a nyomozást.

Az ügyészség más mellett azt kifogásolta, hogy a feljelentő polgármester kilenc tanú kihallgatását indítványozta, ehhez képest a Pest vármegyei rendőrség mindössze egyet kérdezett ki.

Az Átlátszó bő négy éve kezdte feltárni az érdi óvodaberuházások ellentmondásos körülményeit.

Az érdi óvodaberuházások visszásságainak feltárásakor egyre több nyugtalanító és egyelőre megválaszolatlan kérdésre bukkantunk. A nyomozóhatóságnak – szemben a sajtóval vagy például az önkormányzattal – széles eszköztár áll a rendelkezésére, hogy megválaszolja ezeket a kérdéseket.

  • Hogyan lehetséges, hogy egy cég, a General-Invest Bau Kft. 2011 és 2019 között szinte minden, főleg óvodaépítéssel vagy -felújítással kapcsolatos közbeszerzést megnyert? (A cég csak Érden nyert közbeszerzési pályázaton.)
  • Van-e jelentősége annak a körülménynek, hogy a fideszes polgármester, T. Mészáros András beosztottja, később óvodaberuházásokért felelős alpolgármestere, Bács István rokoni kapcsolatba került a General-Invest Bau Kft. tulajdonosával?
  • Van-e jelentősége annak, hogy Bács az alpolgármestersége előtt ettől a cégtől vett lakást?
  • Ha van jelentősége, és mindez felveti az összeférhetetlenség gyanúját, akkor a közbeszerzési eljárások döntéshozója, a polgármester vagy annak beosztottjai, továbbá a jegyző, a közbeszerzési csoportvezető, a közbeszerzési szakértő mit tett az összeférhetetlenségi gyanú kiküszöbölése érdekében?
  • Van-e annak jelentősége, hogy a leggyakrabban meghívott két érdi, százhalombattai és dunakeszi cég beszámolóit a kérdéses időszakban ugyanaz a csekély árbevételű érdi könyvelőcég készítette?
  • Mivel magyarázható, hogy a meghívott cégek kiválasztását alátámasztó elemzéseket nem dokumentálták? Vagy nem is készültek ilyen elemzések?
  • Milyen megfontolásból hívtak meg két, százmilliós nagyságrendű közbeszerzési pályázatra egy olyan céget, amelyet csak nemrég alapítottak, építőipari referenciákkal nem rendelkezett? (A cég pár évvel később a tatabányai cégtemetőbe került.) Miként lehetséges, hogy ez a cég mindkét közbeszerzési pályázatot elnyerte?
  • Ha nincsenek elemzések, akkor egyáltalán kinek az ötlete volt, hogy ezeket a cégeket kell meghívni a pályázatokra?

A kérdéseket hosszan lehetne még sorolni. Az ügyészség utasítása után most a rendőrségen sor, hogy teljes körűen felderítse az érdi óvodaberuházások ellentmondásos körülményeit.

Kis Zoltán

Címlapkép: Bács István, miközben egy érdi játszótéren üldögél (fotó: Bács István / Facebook)

Megosztás