Érd

Videó: valótlan a büdöskommunistázó fideszes képviselő vagyonnyilatkozata

Összeférhetetlenségi eljárást kívánnak indítani Érden a város volt fideszes alpolgármestere ellen, amiért vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel egy, a saját cégének nyújtott 71 millió forintos kölcsönt. Az eljárás vége a képviselői mandátum megszűnése lehet. Érd alpolgármesterének Facebookon közzétett videójából kiderült, nemrég a helyi közgyűlés jogi bizottsága kimondta: Bács István vagyonnyilatkozata valótlan. Ő az az érdi fideszes politikus, aki lebüdöskommunistázta az Átlátszó munkatársát, amiért megkérdezte őt a vagyonnyilatkozatból kihagyott 71 millió forintos tagi kölcsönről és annak forrásáról. Az érintett többszöri megkeresésünkre sem reagált. 

Képviselői mandátumának visszaadására és a közéletből való távozásra szólította fel december 9-én Érd alpolgármestere, Tetlák Örs Bács István fideszes képviselőt, volt alpolgármestert. Minderre azután került sor, hogy a Pest megyei város önkormányzatának illetékes bizottsága Tetlák szerint kimondta: Bács 2020-as évről leadott vagyonnyilatkozatának valótlan a tartalma. Minderről egy videóban beszélt az alpolgármester (2:40-től):

Tetlák világossá tette: szeretné, ha az ügynek tényleges következményei lennének. Ezért Bács István fideszes képviselő, volt alpolgármester összeférhetetlenségének megállapítását kéri az érdi közgyűléstől, egyúttal szeretné azt elérni: a képviselők testülete is határozatban mondja ki, hogy a volt fideszes alpolgármester vagyonnyilatkozata valótlan.

A közgyűléssel is kimondatná

Az érdi közgyűlés november végi ülésén tárgyalta Bács vagyonnyilatkozatának ügyét (34.pont). A jogi bizottság előtte határozatban állapította meg, hogy Bács vagyonnyilatkozata valótlan, amiért abban nem tüntette fel a cégének nyújtott 71 millió forintos tagi kölcsönt. Ám a közgyűlés – zárt ülésen – mindössze megtárgyalta az előterjesztést, arról nem szavaztak, és így határozatot sem hoztak.

Az eljárást kezdeményező Tetlák szerint a tagi kölcsönön túl más, súlyos probléma is felmerül Bács vagyonnyilatkozataival. „Többször személyesen feltettem Bácsnak a kérdést, mi a forrása a 71 millió forintos vagyonnak. Egyszer sem kaptam kielégítő választ.”

„Büdös kommunista” – válaszolta a 71 milliós tagi kölcsönről érdeklődő munkatársunknak az érdi fideszes politikus | atlatszo.hu

Érdemi válasz helyett gyalázni kezdte az Átlátszó munkatársát Bács István érdi fideszes politikus arra a kérdésre, miért nem vallotta be a saját cégének nyújtott 71 millió forintos tagi kölcsönt a vagyonnyilatkozatában. A volt alpolgármester perrel is fenyegetőzött, miközben párttársa, a frakcióvezető Simó Károly még az internetre is feltöltötte vagyonnyilatkozatát, holott ez nem is lett volna kötelessége.

Tetlák emlékeztetett arra, hogy a novemberi közgyűlési ülésen a Csőzik László polgármester rákérdezett, Bács ragaszkodik-e vagyonnyilatkozati ügyének zárt tárgyalásához.

„Bács azt akarta, hogy ne legyen nyilvános a napirendi pont tárgyalása. Ha minden rendben lenne a vagyonnyilatkozatával, akkor miért nem vállalja a nyilvánosságot?” – kérdezte Tetlák. (Bács az Átlátszónak sem árulta el, miért ragaszkodott hozzá. Ahogy arra a kérdésre sem válaszolt, hogy lemond-e a képviselői mandátumáról.)

Az érdi ellenzéki politikus, az LMP elnökségi tagja szerint a jogsértés súlya miatt nem szabad itt megállnia az érdi képviselők testületének.

Indítványozni fogja, hogy a közgyűlés is formálisan, határozatban mondja ki: Bács vagyonnyilatkozata valótlan.

Ezzel együtt kezdeményezni fogja, hogy indítsák meg Bács ellen az összeférhetetlenségi eljárást. Ha kimondják az összeférhetetlenséget, az Bács képviselői mandátumának megszűnéséhez vezethet. A törvény szerint – egyebek mellett -–akkor lehet kimondani a képviselő összeférhetetlenségét, ha olyan tevékenységet folytat, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja.

Egy cikkel indult

Az Átlátszó írta meg 2021. április végén, hogy Bács István cége beszámolójának kiegészítő mellékletében szerepel egy 71 millió forintos tagi kölcsön. Ez azt jelenti, hogy Bács ennyi kölcsönt nyújtott a saját cégének. Ez az összeg azonban nem szerepelt Bács vagyonnyilatkozatában.

Bácsnak 2019-ben 877 ezer forint volt a képviselői illetménye, amelyhez még 150 ezer forint költségtérítést és 28 ezer forint nyelvpótlékot kapott. Ezeket a számokat alapul véve a vagyonnyilatkozatban fel nem tüntetett 71 millió forint Bács közel hat évnyi alpolgármesteri bruttó jövedelmének felel meg.

Remek üzlet polgármesternek lenni Érden – megválasztottnak és elbukottnak egyaránt | atlatszo.hu

Érd előző polgármesterének közel egymillió forinttal csappant meg a havi jövedelme. A megyei jogú városok polgármesterei közül októberig egyik leggazdagabbnak számító T. Mészáros András négymillió forinttal hízlalta a bankszámláját, és végkielégítésként, valamint szabadság-megváltásként összesen nettó 6,9 millió forint felvételére vált jogosulttá. Az ellenzéki szövetség frissen megválasztott polgármestere jómódú ügyvéd, aki a sajátjával együtt nyilvánosságra hozta az időközben a Liberális Párt elnökévé választott élettársa, Bősz Anett vagyonnyilatkozatát is.

Amikor az Átlátszó feltette a kérdéseit, az erős mondatairól hírhedt és egy, korábban közpénzek százmillióiból is prosperáló cég tulajdonosához rokoni szálakkal kapcsolódó Bács lebüdöskommunistázta és gyalázni kezdte az Átlátszó munkatársát.

A tagi kölcsön ügye ezután nem sokkal eljutott a legfőbb ügyészig, aki Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselővel közölte: a kérdéseit feljelentésként értékelte, és a képviselő beadványa így a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságánál kötött ki. Itt a feljelentés kiegészítését rendelték el. Azóta az adóhatóság sajtórészlege az Átlátszó rendszeresen feltett kérdéseire azt válaszolta: folyamatban lévő ügyről nem adnak tájékoztatást.

Nem először marad ki valami

Az Átlátszó azt is kiderítette, hogy Bács 2019-es évről leadott vagyonnyilatkozata más szempontból is problematikus. Bácstól, aki alpolgármesterként a sportügyekért is felelt, a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló Érdi Sport Kft. 250 ezer forintért bérelt egy 76 négyzetméteres társasházi lakást Érden.

Bács a 2019-es évben kifizetett bérleti díjat, mintegy 2,2 millió forintot nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. Bács most nem büdöskommunistázott vagy gyalázkodott, hanem mélyen hallgatott az Átlátszó érdeklődésére.

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeztek a volt fideszes alpolgármester ügyében | atlatszo.hu

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeztek Érden, amiért Bács István fideszes volt alpolgármester a saját cégének nyújtott 70 millió forintos tagi kölcsönét nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban. Az Átlátszó emiatt újra átvilágította Bács vagyonnyilatkozatait, és így most derült ki: a korábban sportügyekért felelős alpolgármester az Érdi Sport Kft. által lakásbérlet címén neki kifizetett milliókat sem szerepeltette 2019-es vagyonnyilatkozataiban.

Bács egykori főnökének és mentorának, a fideszes polgármester T. Mészáros Andrásnak szintén meggyűlt a baja a vagyonnyilatkozati számaival, miután az Átlátszó kiderítette, hogy 3,4 millió forintos jövedelmet felejtett el feltüntetni a 2017-es bevallásában. T. Mészáros az ügy kipattanása után pontatlanságra hivatkozott, majd megelégedett azzal, hogy mindössze lealjasozza az Átlátszó érdi munkatársát.

Zárt ajtók mögött tárgyalják

Tetlák kezdeményezésére úttörő folyamat indult el a vagyonnyilatkozati jog meglehetősen ingoványos területén. Az efféle eljárások megindítása rendkívül ritka. A processzust zárt üléseken folytatják le, így kevés információ lát napvilágot. Az úgynevezett vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a törvény mindössze pár bekezdésben tárgyalja.

A Bács-ügyről begyűjtött információink az eljárás zárt jellege miatt meglehetősen hézagosak. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást lefolytató bizottság elnöke, Asztalos Éva az ügy érdemére vonatkozó kérdéseinkre nem válaszolt az eljárás zárt minősítésére hivatkozva.

Így nem kaptunk választ arra, hogy az ügyvéd-politikus által vezetett bizottság megvizsgálta-e Bács 2019-es évről leadott vagyonnyilatkozatát.

Az önkormányzati képviselőkre vonatkozó sajátos szabályok előírják: minden év januárjában, amikor a képviselő leadja aktuális vagyonnyilatkozatát, visszakapja az előző bevallását. Forrásaink szerint a visszaadás ellenére a polgármesteri hivatalban az ügyviteli szabályoknak köszönhetően elvileg továbbra is elérhető Bács 2019-es vagyonnyilatkozata. Ez az a nyilatkozat, amelyet adatigénylés után korábban kiadtak az Átlátszónak, majd lapunk azt ebben a cikkben nyilvánosságra is hozta. Vagyis rendelkezésre áll egy nyilvános, másolati példány is Bács bevallásából.

A vagyonnyilatkozat visszaadása semmiképp sem jelenti, hogy annak adattartalma megsemmisülne. Borkai Zsolt vagyonnyilatkozati persorozatában – amelyről az Átlátszó számolt be több cikkben – a Kúria is megerősítette az alsóbb bíróságok elvi éllel megfogalmazott álláspontját: a vagyonnyilatkozat tartalma a visszaadás után is közérdekből nyilvános marad. Tehát Bács esetében sem lett volna akadálya az eljárás kiterjesztésének a 2019-es évre.

Íme, itt olvasható Borkai Zsolt kiperelt 2017-es és 2018-as vagyonnyilatkozata | atlatszo.hu

Évekig tartó hiábavaló pereskedés után a győri önkormányzat végre kiadta Borkai Zsolt 2017-es és 2018-as évről leadott vagyonnyilatkozatát. A győri városházának aligha maradt más választása: a Kúria elmarasztaló döntése után a Készenléti Rendőrség nyomozást rendelt el közérdekű adattal visszaélés gyanúja miatt, így felmerült a reálisan közeli esélye annak, hogy főhivatalnokok bűnügyi gyanúsítottakká válnak. Úgy tudjuk, a városháziak most azzal mentegetőznek Győrben: az elektronikus kézbesítési rendszer úgynevezett hiányosságai miatt kapták meg késedelmesen a Kúria döntését, ezért annak csak nemrég tudtak eleget tenni.

A 2019-es esztendő abból a szempontból is kulcsfontosságú a Bács-ügyben, mert az ebben az évben befolyt lakásbérleti díjait sem vallotta be a volt fideszes alpolgármester. Vagyis a 71 milliós tagi kölcsön ügyéhez hasonlóan elvileg a bérleti díj bevallásának elmulasztása miatt is vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást lehetne indítani Bács ellen.

Asztalos hallgatása a Bács-eljárásról számos jogi kérdést felvet. A törvény azt írja:

„[…] A közérdekű adat és közérdekből nyilvános adat megismerésének lehetőségét zárt ülés tartása esetén is biztosítani kell.”

Egy 2019-es tájékoztatójában az adatvédelmi hatóság elnöke leszögezte: „a testületi működés átláthatóságának biztosítása érdekében a zárt ülés dokumentumaiban szereplő közérdekű és közérdekből nyilvános adat megismerhetőségét, az arra irányuló kifejezett kérés teljesítésével biztosítania kell az adatkezelőnek” (8. oldal).

Jelen esetben az eljárás alanya egy önkormányzati képviselő, tehát közszereplő. A vagyonnyilatkozatának tartalma közérdekből nyilvános adat, a vagyonnyilatkozat tartalmáról szóló bizottsági vita pedig olyan közéleti vita, amelyről jogában van tudomást szereznie a választópolgárnak.

Bács István jelenleg az országos hírekben leggyakrabban szereplő érdi fideszes politikus. Legutóbb a büdöskommunistázása futott végig szinte a teljes független országos sajtón, amelyet a napokban megkapó egyszerűséggel FOS-nak nevezett a Facebook-oldalán.

Forrás: Bács István Facebook-oldala

Kis Zoltán

Nyitókép: Bács István (forrás: Csőzik László közéleti Facebook-oldala)

Megosztás