Érd

200 milliónyi közpénz vándorolt Érden a volt alpolgármester komájának cégéhez

Az Inteszkomp Kft.-vel 2011 és 2019 között több mint 200 millió forint értékben kötött  szerződéseket az érdi önkormányzat és polgármesteri hivatal. A 28 esetből csupán 4 alkalommal volt közbeszerzés, de azokon sem zajlott nagy verseny, mert a cég vagy egyedüli indulóként, vagy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban nyerte el a megbízásokat. Az Inteszkomp tulajdonosa Argyellán Attila, aki jó kapcsolatban van Bács István volt fideszes alpolgármesterrel.

Az érdi cég 2011 tavaszán úgy nyerte el egy önkormányzati intézmény beszerzési tenderét, hogy az ajánlatkérés és -adás idején még nem létezett. Az Inteszkomp Kft. egészen 2019-ig ívelő sikertörténetéhez figyelemre méltó adalék, hogy a cég tulajdonosa az akkori érdi polgármester főtanácsadójának, későbbi alpolgármesterének bizalmasa volt.

Ajándékingatlanokból tesz szert egyre mesésebb vagyonra a büdöskommunistázó érdi fideszes politikus. A helyi politikai botránykrónikák első számú szereplője, Bács István (2019-ig alpolgármester, jelenleg önkormányzati képviselő) 2021-es vagyonnyilatkozata szerint a meglevő, felerészben tulajdonában lévő 76 négyzetméteres társasházi lakása mellé egy 1476 négymeteres telken álló családi ház és egy XI. kerületi, 65 négyzetméteres lakás tulajdonjogát szerezte meg. Nem is akárhogy: ajándékba kapta – derül ki a 2022 elején leadott vagyonnyilatkozatból.

A legnagyobb megajándékozott közéleti szereplő Érden Bács egykori főnöke és mentora, T. Mészáros András. Érd 2006 és 2019 közötti fideszes polgármesterének ingatlanportfóliója 12 tételből áll, ezek közül hathoz ajándékozás jogcímén jutott. A feltűnően megvagyonosodott T. Mészárosnak is meggyűlt a baja vagyonnyilatkozatának valóságtartalmával: 2017-es vagyonnyilatkozatában mintegy évi 3,4 millió forintos jövedelmet mulasztott el bevallani.

A közpénzmágnes

Bács jól fizető álláshoz jutott az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-nél (BMSK), ahol havi egymillióért jogászkodik. Ingatlanának kiadásáért havi 250 ezret kap, és nagyjából ennyi az önkormányzati képviselői járandósága is.

Ingó vagyona szintén gyarapodott 2020-hoz képest. Vett két autót: egy 2010-es Fiat Lineát és 2011-ben egy Mitsubishit. Bács pénzzel is jól el van látva: 10,5 milliója van állampapírban, 2-2 millió forintja pedig készpénzben és pénzintézeti követelésként. Egyéb szerződés alapján van még emellett 35 millió forint pénzkövetelése.

Ez az utóbbi, 35 millió forintos tétel nagyjából ugyanannyi, mint Bács cégének tagi kölcsöne a 2021-es céges beszámoló szerint. Az Aequivalentia Kft. és Bács tagi kölcsön ügye 2021 tavaszán nagy port vert fel. Amikor Átlátszó rákérdezett a korábbi céges beszámolóban feltüntetett 71,5 millió forint hiányára a vagyonnyilatkozatában, valami eltörhetett Bácsban, mert lebüdöskommunistázta a kérdést feltevő újságírót, miközben perrel fenyegetőzött.

„Büdös kommunista” – válaszolta a 71 milliós tagi kölcsönről érdeklődő munkatársunknak az érdi fideszes politikus | atlatszo.hu

Az Átlátszóhoz eljuttatott információk szerint néhány félig vagy teljesen illegálisan működő kaposvári idősotthonban a gondozottak többsége megfertőződött koronavírussal, s több…

A tagi kölcsön ügye afféle politikai-jogi szőnyegbombázás kiindulópontja lett, egymás után érkeztek az önkormányzat jogi bizottságához a vagyonnyilatkozati és méltatlansági eljárást kezdeményező beadványok. Bács a maga módján, gyalázkodva elnézést kért a kirohanása miatt, aztán a bizottság valótlannak minősítette Bács vagyonnyilatkozatát, amelyet a képviselő javított változatban tavaly decemberben juttatott el a jogi bizottsághoz.

Mindazonáltal kifizetődő állapot lehetett 2011 és 2019 között Bács István érdi fideszes káder, polgármesteri főtanácsadó, majd 2014-től alpolgármester rokonának és ismerősének lenni. A magát olykor erős kijelentésekre ragadtató politikus afféle közpénzmágnesként vonzotta pár, hozzá közel álló emberhez az adófizető állampolgárok pénzét.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Bács István rokonságához tartozó Steierlein Zoltán cége, a General-Invest Bau Kft. 2011 és 2019 között  nagyjából 1,5 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket attól az önkormányzattól, amelynek 2014-től Bács volt az alpolgármestere.

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden | atlatszo.hu

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden

Az alpolgármesterként egyebek mellett az óvoda-beruházásokat és korábban a sportot is felügyelő Bács István testvérének kft.-je a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló Érdi Sport Kft.-vel állt szerződéses kapcsolatban: az önkormányzati cég kilenc lakást bérelt a Parimmo Kft.-től havi 1,35 millió forint + áfáért. A testvér, Bács Ildikó révén rokoni kapcsolatban áll a fideszes volt alpolgármester a General-Invest Bau Kft. tulajdonosával, aki az asszony sógora.

Az Inteszkomp-szerződések

Bács István bizalmi emberének, Argyellán Attilának 2011-ben fergeteges gyorsasággal indult az üzleti karrierje Érden. A férfi cége, az Inteszkomp Kft. tavasszal úgy nyert el egy beszerzést, hogy az ajánlatkérés kiküldésekor még nem is létezett.

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint Argyellán Attilát mint magánszemélyt az adott esztendő tavaszán ajánlatkéréssel találta meg az érdi önkormányzat egyik szervezeti egysége, az Érdi Közterület-Fenntartó Intézmény vezetője, aki május 9-ig kért ajánlatot az intézmény számítógépes rendszerének üzemeltetésére és karbantartására. Kluták József László azt is Argyellán tudomására hozta, hogy június 1-én akarnak szerződést kötni.

Argyellán május 6-án havi 650 ezer forintos ajánlatot tett (az ajánlatok közül ez volt a legalacsonyabb összeg). Argyellán nyert, ám a szerződést immár nem vele, hanem az Inteszkomppal kötötték meg – azzal a céggel, amely ajánlatkéréskor és -adáskor még nem is létezett.

A hónap végére a folyamat hihetetlenül felgyorsult. Az Inteszkomp Kft. 2011. május 30-án alakult meg, rá egy napra a cégbíróság bejegyezte a céget. És a következő napon, június 1-én az Inteszkomp Kft. már szerződést is tudott kötni az Érdi Közterület-Fenntartó Intézménnyel.

Ezt követően Argyellán cégének legfontosabb partnerévé az érdi polgármesteri hivatal és önkormányzat vált. Közadatigénylésünkre ugyanis azt közölték, hogy

2011 és 2019 között több mint 200 millió forint értékben kötöttek szerződéseket az Inteszkomp Kft.-vel főleg számítástechnikai beszállításokra és üzemeltetési feladatokra vonatkozóan.

A Közbeszerzési Adatbázis szerint a 2011-től 2019-ig megkötött 28 szerződés közül csak 4 esetben zajlott le közbeszerzés. Azonban az Inteszkompnak ezeknél sem kellett vérre menő küzdelmet vívnia a riválisokkal. Az összesen 65 millió forint értékben megkötött szerződésekhez a cégnek ugyanis egyedüli ajánlattevőként, olykor hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban sikerült hozzájutnia.

Két eljárás dokumentumaiban konkrétan nevesítik, hogy az Inteszkompnak érdi óvodák informatikai üzemeltetését kell elvégeznie. Mint írtuk, Argyellán annak a Bács Istvánnak a bizalmi embere volt, aki alpolgármesterként óvodákkal kapcsolatos beruházási és fejlesztési ügyeket felügyelte.

Látszólag kilóg a sorból a 2016 áprilisában, az Érd és Térsége Hulladékgazdálkodási Társulással 17,1 millió forintról megkötött szerződés. Az aláíró azonban ebben az esetben is ugyanaz, mint az előbbi közbeszerzési eljárások esetében: T. Mészáros András fideszes polgármester (aki 2014-ben emelte bizalmi emberét, főtanácsadóját, Bács Istvánt az alpolgármesteri székbe), egyben az önkormányzati társulás elnöke.

Megcsappant a bevétel

2017-ben az Inteszkomp Kft. közel nettó 55 millió forint, 2018-ban pedig már 130 milliós nettó árbevételt produkált. A cég által termelt haszon ezekben az években 3,9 és 3,1 millió forint lett. A 2019-es esztendőben azonban az Inteszkomp már kifejezetten pocsék évet könyvelt alig 20 milliós forgalommal és 3 milliós veszteséggel. A helyzet 2020-ra sem javult: a nettó árbevétel mindössze 560 ezer forint volt, az adózott „eredmény” pedig -2,8 millió.

A 2021-es esztendő hozott egy kis fellendülést a cégnek: a nettó árbevétel 10,3 millió forintra emelkedett, és ebből 1,2 millió lett a haszon – derül ki az Inteszkomp tavalyi mérlegadataiból, amelyeket ugyanaz a könyvelő cég állított össze, mint amelyik Bács cégének, az Aequivalentia Kft.-nek a beszámolóját is elkészítette.

Kérdéseinket ismételten elküldtük Argyelánnak és Bácsnak, választ azonban nem kaptunk.

Kis Zoltán

Címlapkép: Bács István az önkormányzati választás kampányában 2021 augusztusában (forrás: a politikus közszereplői Facebook-oldala)

Megosztás