veresegyház

Iskolába mennek Mészáros Lőrincék: a ZÁÉV 13,5 milliárdért építhet fel egy sulit

Újabb nap, újabb tender. Ismét behúzott egy több mint 10 milliárdos közbeszerzést a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV. Ezúttal Veresegyházon építhetnek fel egy iskolát. Azonban a beruházás uniós forrásból valósulna meg, így ha az EU nem utalja a szükséges pénzt, az eljárást eredménytelenné nyilváníthatják.

Bár 2022-re azt remélték, hogy már elkészül Veresegyház új, 24 termes általános iskolája, egyelőre úgy tűnik, csak az biztos, ki lesz a kivitelező. A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. írt ki közbeszerzési eljárást egy veresegyházi általános iskola felépítésére tavaly év végén – a nyertest az uniós közbeszerzési értesítőben tették közzé a napokban.

Az új, 24 osztályos iskolában 4 SNI tanterem, tornaterem, kiszolgáló funkciójú helyiségek, 600 adagos főzőkonyha és étkező épül, valamint aulát is kap. A 2 és 3 szintes épület összesen 10443 m²-es lesz. Az iskolaudvaron játszóudvar, sportudvar, valamint tankert épül, továbbá kerékpártárolót, 82 db parkolót és 6 db Kiss&Ride parkolót alakítanak ki. A geotermikus távhő mellett napelemmel is felszerelik majd az új épületet.

Az agglomerációs településen régóta igény mutatkozott egy új iskolára, a Budapestről kiköltözők száma ugyanis jelentősen megnőtt. Az önkormányzat a tulajdonában lévő egykori TSZ-területet ajánlotta fel, térítésmentesen átadva egy részt az államnak a 6,5 hektáros telekből.

A beruházásnak azonban vannak feltételei. Ahogy az a tender kiírásában szerepel: „Ajánlatkérő a Gazdaság-újraindítási Akcióterv európai uniós támogatás keretein belül támogatásra irányuló igényt fog benyújtani. A közbeszerzési eljárás a Kbt. 53. § (5) és (6) bekezdése alapján feltételesen kerül megindításra. Ajánlatkérő a támogatásra irányuló igény el nem fogadását vagy az igényeltnél kisebb összegben történő elfogadását olyan körülménynek tekinti, amely miatt az eljárást eredménytelenné nyilváníthatja, és amely körülményt a Kbt. 135. § (12) bekezdés szerint, a szerződés hatálybalépését felfüggesztő feltételnek minősíti.”

Vagyis a beruházás attól függ, hogy az unió utalja-e a szükséges forrásokat.

A decemberben kihirdetett pályázatra mindössze ketten jelentkeztek: a későbbi nyertes ZÁÉV Építőipari Zrt., illetve a Horváth Építőmester Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A beruházást nettó 13 435 928 000 forintért építheti meg Mészáros Lőrinc egyik vállalkozása 704 munkanap alatt.

Alvállalkozóként a KVADRUM Építész Kft.-t vonják be. Az 1990 óta működő építész iroda tervezett már Rácalmáson gyógyfürdőt, de Veresegyházán is dolgoztak: 2014-ben  a Veresegyházi termál- és gyógyfürdő fejlesztése során szaktanácsadóként működtek közre. 

Veresegyház egyik általános iskolája (forrás: Google Maps)

A ZÁÉV Építőipari Zrt.-ről többször írtunk. A cég a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltsége hivatalosan 2019 óta. A ZÁÉV éves nettó bevétele az elmúlt években 15,4 és 72,8 milliárd forint között mozgott, az adózott eredmény pedig a 7,1 milliárdot is elérte. Sok másik állami tender mellett ehhez biztosan hozzájárult a Puskás Aréna (190 milliárd forint) vagy az atlétikai stadion (nettó 150 milliárd forint) megépítése a Magyar Építő Zrt.-vel közösen. Szintén közösen alakíthatják át a Citadellát keretmegállapodás keretében.

25 milliárdos megbízást hozott Mészároséknak a nyuszi Mosdóson | atlatszo.hu

Az ország leggazdagabb emberének egyik cége – konzorciumi partnerével együtt – a piros tojás mellé egy nettó 25 milliárd forintos közbeszerzést is „kapott húsvétra”. Ezúttal a BMSK által kiírt tenderen sikerült a legkedvezőbb árajánlattal előrukkolniuk. A feladatuk a mosdósi kastély igazi kórházzá alakítása lesz. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és konzorciumi partnere, a Magyar Építő Zrt. alvállalkozóként a Mészáros és Mészáros Zrt.-t, valamint a Mészáros-gyerekek tulajdonában álló Fejér B.Á.L. Zrt.-t is bevonta a munkálatokba.

A másik induló a 2010-ben alapított, kecskeméti Horváth Építőmester Zrt., amelynek 2020-as árbevétele 9,5 milliárd forint volt. A cég gyakran indul és nyer közbeszerzéseken: építettek már a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzatnak, építettek autópálya mérnökséget, és többször is indultak a ZÁÉV ellenfeleként tendereken.

A ZÁÉV nem mozog idegenül Veresegyházon: 2019-ben a Laterexszel közösen építették meg a Veresegyházi Katolikus Gimnázium 15 tantermes iskoláját. Az 5000 négyzetméteres épület akkor 3,426 milliárd forintba került.

Zimre Zsuzsa

A cégadatkat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A ZÁÉV honlapjának nyitóoldala

Megosztás