veresegyház

Egy cég adott kölcsönt, hogy ki tudja fizetni a dolgozókat az önkormányzat

Augusztus 2-án egy cégtől kellett sürgősen hitelt felvennie Veresegyház városának, hogy ki tudják fizetni a dolgozókat. Még 3 milliárd forint hitelt vár a település, ahol a folyószámlán cikkünk megírásakor 167 millió forint volt. Mindeközben tóról és bronz medveszoborról álmodik a városvezetés. 

Társadalmi célú hirdetés

A Pest megyei Veresegyházon 18 ezren élnek, a város éves költségvetése 15 995 074 417 forint. A sokak által kedvelt agglomerációs települést Pásztor Béla vezeti, aki gyakorlatilag 1965 óta áll a város élén.

A napokban kiderült, hogy egy helyi építőanyag kereskedő, a KUCSA-KER Kft. segítette ki sürgősséggel a várost, hogy az fizetést tudjon adni a dolgozóinak. A Pénzügyi Bizottság jegyzőkönyve szerint „a holnapi napon a munkatársak bérét kell kifizetnünk, jelenleg 60 millió forint hiányzik ehhez. Elképzelhető az is, hogy adóelőleg fog érkezni.”

A várost kisegítő KUCSA-KER szeptember 30-ig hitelez a városnak, ebben az esetben csak a banki költségek megtérítését kéri, ha a város késedelembe esne, a jegybanki alapkamatot plusz 5 százalék késedelmi kamatot kell fizetni. Úgy tűnik azonban, erre nem lesz szükség. A város polgármestere Pásztor Béla ugyanis arról tájékoztatta lapunkat, hogy „a fizetési napot követően augusztus 6-án megérkezett a 200 MFt” (adóelőleg – a szerk.).

Milliárdos hitel

A 2021-es költségvetésben (4. melléklet) összesen 5,8 milliárd hitelfelvétel szerepel államháztartáson kívülről, ami nem kis összeg az éves 16 milliárdos költségvetéshez képest. A város még márciusban igényelt 3 milliárd forint hitelt, amelyet részben korábbi adósságok kiegyenlítésére, részben fejlesztésekre fognak fordítani. A tervek közt szerepel egy strand létrehozása is, erre külön hitelt terveznek felvenni.

A város éves költségvetése 15 995 074 417 Ft, és a polgármester közlése szerint veszteséggel nem kalkulálnak az évben. Hitelfedezetként egy 15 200 m² alapterületű ingatlant ajánlottak fel, amit a bank el is fogadott a polgármester tájékoztatása szerint. A külterületi ingatlant 2017-ben vásárolta meg a település 124 075 649 forintért. A K&H banktól igényelt összeget többek közt a polgármester álmára, a 2012 óta épülő Álomhegyi-tóra (340 millió), egy kézilabdacsarnok önrészére (412 millió), parkoló kialakításra (115 millió) és ingatlanvásárlásra (660 millió) kívánják fordítani.

Védett madarak és középkori sírok szenvedik meg a veresegyházi városvezetés tóról szőtt álmait

Pénzt, madarakat, növényzetet és régészeti leleteket nem kímélve épül Veresegyházon egy víztározó már évek óta mezőgazdasági, horgász és rekreációs céllal….

Az Állami Számvevőszék nem elégedett

Az ÁSZ augusztus 3-án elkészült jelentése szerint Veresegyház 2018-as és 2019-es működési jövedelme negatív értékű volt. Mint írták: „a nettó működési jövedelem a az önkormányzati gazdálkodás egyik fő mutatószáma (…) E mutatószám negatív értéke azt fejezi ki, hogy

az Önkormányzat működési bevételei nem nyújtanak fedezetet a működési kiadásokra és a hitelek tőketörlesztésére. Ezáltal veszélybe kerül az Önkormányzat működésének pénzügyi fenntarthatósága.

A beruházások indítása során mérlegelendő, hogy olyan beruházások valósuljanak meg, melyek pénzügyi feltétele biztosított, és nem növelik a hiteltartozás mértékét.”

A levél felszólítja az önkormányzatot, hogy készítsenek cselekvési tervet, és azt nyújtsák be az Állami Számvevőszék számára.

Bronzból készült medvét is szeretnének

Ehhez képest bekerült a költségvetésbe egy Medve attrakciós szobor a Szadai úti körforgalomba: 27 940 000 Ft-ért úgy, hogy egy hatalmas medveszobor már állt ott igaz, műanyagból és nem bronzból készült. Mivel felmerült a gyanú, hogy ugyanarról a szoborról van szó, ezért valaki a Kimittudon keresztül kérte a dolog tisztázását.

Veresegyház jegyzőjének tájékoztatása szerint „az idei költségvetésben szereplő Medve attrakciós szobor nem azonos a Blachère Illumination Hungary Kft.-től vásárolt »Medve szoborral«. A 2021. évi költségvetésben szereplő alkotással kapcsolatban mivel az még az előkészítő szakaszban van – semmilyen dokumentum, így elő- vagy végleges szerződés sem született.”

A műanyag medveszobrot, hivatalos nevén Teddy Bear 3D fénydekor motívumot bruttó 4 032 504 forintért vásárolta meg a GAMESZ, a városüzemeltetésért felelős szervezet.

A Pénzügyi bizottság július 15-én tárgyalt többek közt a tervezett látványosságról, amelyről kiderült, csak az előkészítés kerülne 22 250 000 forintba. A kész bronzszobor ára a becslések szerint több mint 100 millió forint lenne. A bizottság akkor a polgármester javaslatára levette a napirendi pontot, amelyre az előterjesztés szerint azért van szükség, mert a városba látogatókat szeretnék elcsábítani a Veresegyházi Medveotthonba, amely a település egyik fő turisztikai attrakciója.

Kérdés, hogy az ÁSZ jelentés után marad-e a terv, vagy megelégszenek a műanyag verzióval.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: A Teddy Bear 3D fénydekor motívumot bruttó 4 millió forintért vásárolta meg a város. Fotó: Veréb József/Veresegyház Város Önkormányzati Lapja

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás