közbeszerzés

Egy nap, két Mészáros-cég, közel 100 milliárd forint értékű állami megbízás

A ZÁÉV-ről és a Mészáros és Mészáros Zrt.-ről is kedden derült ki, hogy megnyertek egy-egy sokmilliárdos közbeszerzési eljárást. A leggazdagabb magyarnak tartott Mészáros Lőrinchez és családjához tartozó cégek tehát láthatóan 2022-ben is folytatják menetelésüket.

Ismét jó napja volt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek, valamint a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-nek – szúrta ki a K-Monitor. Az uniós közbeszerzési értesítőben kedden megjelent hirdetmények szerint ugyanis ők nyerték el az  Országos Vízügyi Főigazgatóság és a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. egy-egy sokmilliárdos tenderét is.

Előbbi az Apátfalva- Mezőhegyesi Öntözőrendszer fejlesztése I. ütem-főművi rendszer fejlesztése című projekt, utóbbi pedig a Testnevelési Egyetem új kampusza, valamint a hozzá kapcsolódó sportlétesítmények, szálláshelyek és szolgáltató egységek II. ütem – Alkotás utcai tömb kivitelezésére írt ki közbeszerzési eljárást.

A Testnevelési Egyetem új kampuszának Alkotás úti beépítését (lesz atlétika csarnok, uszoda, sporthotel, tornacsarnok, labdajáték csarnokok, lőtér, vívóterem, kollégium-Diákhotel és történeti kert) a ZÁÉV végezheti nettó 69 796 943 214 forintért, míg a Cservölgyi főművi vízellátó rendszer (ide tartozó csatornák Apátfalva-Mezőhegyes főcsatorna az Élővíz főcsatorna, a Déli-ág összekötő csatorna, a Rajtaerdei tápcsatorna és a Mezőhegyes-Peregi összekötő csatorna) kialakítását a Mészáros és Mészáros Zrt. nyerte el nettó 21 899 987 550 forintért. (Utóbbit egyébként a helyreállítási alapból állnák, amit az EU egyelőre visszatart.)

Ez összesen nettó 91,6 milliárd forintos megbízást jelent a két Mészáros-érdekeltségnek.

Az összeg egyben és külön-külön is jelentősnek tekinthető.

Mert bár a ZÁÉV gyakran kap nagy összegű állami megbízásokat (sok egyéb projekt mellett ők építhetik fel például nettó 5,4 milliárd forintért a szekszárdi interaktív könyvtárat és levéltárat, érintettek a 45 milliárdra drágult zalaegerszegi tesztpálya építésében, és a Magyar Építő Zrt.-vel közösen az atlétikai stadionra kiírt 150 milliárdos közbeszerzést is ők nyerték el), a mostani 69,7 milliárdos megbízás magasabb összeg, mint amekkora a cég egész éves nettó bevétele volt 2020-ban. Akkor ugyanis 52,7 milliárdos forgalom mellett 7,1 milliárdos adózott eredményt értek el.

Mészáros-érdekeltség folytatja 18 milliárdért a Testnevelési Egyetem felújítását | atlatszo.hu

Magyarország leggazdagabb emberének, Mészáros Lőrincnek az érdekeltségébe tartozó cég fogja kivitelezni a 12. kerületi Csörsz utcai campuson a Testnevelési Egyetem felújításának második ütemét. A nettó 18 milliárd forint összértékű megbízást közbeszerzési pályázaton elnyert ZÁÉV Építőipari Zrt. augusztus közepén szerződött le az egyetemmel, a pályázati eredményről a szeptember 4-i európai uniós értesítő számolt be.

A Mészáros és Mészáros Zrt. éves forgalma az elmúlt öt évben 9,2 milliárd forintról 112,8 milliárdra nőtt, míg az adózott eredmény 1,7 milliárdról 15 milliárdra. A cég az utóbi időben sorra húzza be a hulladékkezeléssel és vízügyekkel kapcsolatos beruházásokat. Októberben például megírtuk, hogy ők végezhetik el a komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését Heves megye egyes térségeiben, de az Árvízi biztonság növelése a FETIVIZIG területén elnevezésű és a Rába és Rábca folyó árvízvédelmi fejlesztése című tendert is ők vitték el. Mindkettőt az Országos Vízügyi Főigazgatóság írta ki.

Átalakult a Mészáros és Mészáros Kft., de a győzelmi szérián ez sem változtat | atlatszo.hu

Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságként folytatja menetelését az Orbán Viktor felcsúti barátjának érdekeltségébe tartozó építőcég. Egy külső szemlélő számára ez nagy változást nem jelent –legalábbis, ami a vállalkozás sikerességét illeti. A társaság ugyanis továbbra is sorozatban nyeri az állami megbízásokat, most éppen egy nettó 1,3 milliárd forintos tendert húzott be Heves megyében.

Vagyis a leggazdagabb magyarnak tartott Mészáros Lőrinchez és családjához tartozó cégek láthatóan 2022-ben is folytatják menetelésüket, méghozzá talán a korábbinál is gyorsabb ütemben.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Átlátszó montázs (eredeti fotó: Mészáros Lőrinc Alcsútdobozon 2014. november 18-án; forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megosztás