adatvizualizáció

A magyarok kétharmada szerint minél hamarabb csökkenteni kell az orosz energiafüggőséget

Uniós viszonylatban viszont még ez az arány is kevésnek számít: a tagországok közül Magyarországon támogatják a legkevesebben az orosz energiafüggőség mielőbbi csökkentését. 

Az Európai Bizottság áprilisban átfogó közvélemény-kutatást végzett az uniós állampolgárok körében az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott uniós válaszok támogatottságával kapcsolatban. A kutatásból kiderül, hogy az állampolgárok 85%-a gondolja úgy, hogy az EU-nak minél előbb csökkentenie kéne energiafüggőségét Oroszországtól.

Leginkább a portugálok sürgetik az orosz gázról és olajról való leszakadást: a megkérdezettek közel 100%-a tartja sürgősnek az energiafüggőség megszüntetését, de Máltán, Finnországban, Hollandiában és Lengyelországban a lakosok szintén nagyon magas arányban (több mint 90%) támogatják a kezdeményezést.

Ezekhez a számokhoz képest a magyar közvélemény jóval kevésbé támogatja az ötletet. Ámbár figyelembe véve a kormánypárt kommunikációját (a miniszterelnök szerint például „az nem segítség, hogyha elzárjuk az orosz gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság három nap múlva vagy négy nap múlva megáll”), a támogatottsági arány viszonylag magasnak számít.

Az orosz energiafüggőség csökkentésének magyar támogatottságát csak a szlovák és bolgár múlja alul. Az előbbiek 59, az utóbbiak 63 százaléka sürget erre irányuló uniós lépéseket.

Mindezzel együtt a felmérésből világosan látszik, hogy minden uniós tagállamban közel kétharmados támogatottsága van az orosz energiafüggőség csökkentésének.

Érdekes módon az Oroszországgal vagy Ukrajnával szomszédos tagállamokban az uniós átlaghoz képest elmarad a támogatottsági arány: ezekben az országokban az állampolgárok átlagosan 80%-a sürgeti a függőség csökkentését. A határmenti országok közvéleménye meglehetősen eltérő képet mutat. Finnországban és Lengyelországban 90%-nál is magasabb az elkötelezettség mértéke az orosz energiafüggőség mihamarabbi leépítése mellet, míg Litvániában, Magyarországon és Szlovákiában az állampolgárok csupán 71, 67 és 59%-a vélekedik hasonlóan.

Szémann Tamás—Rédl Boglárka

Megosztás