közbeszerzés

Az Esterházy-kastély hercegi istállójára is jut 1,3 milliárd

A Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) végezheti el a fertődi Esterházy-kastély volt hercegi istálló (lovarda) állagmegóvására és a kapcsolódó toldaléképületek bontására vonatkozó munkálatokat. A FÉSZ korábban a ZÁÉV-vel, most pedig egyedül nyert a kiíró pályázatán. A kastélyra az elmúlt években milliárdokat költöttek, a kivitelezők jól ismert kormányközeli cégek.

Az állami tulajdonú Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. tavaly év végén írt ki közbeszerzést a fertődi Esterházy-kastély volt hercegi istálló (lovarda) állagmegóvására és a kapcsolódó toldaléképületek bontására.

A kiviteli tervek már rendelkezésre állnak, akárcsak a beruházáshoz szükséges Örökségvédelmi engedély GY-02B/ÉP/4229-2/2019 számmal.

A kivitelezésre két cég jelentkezett: az Építő-és épületkarbantartó Zrt. (Épkar) és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ). Utóbbi 1 298 700 000 forintos ajánlattal nyert

A lovarda szabadon álló, téglalap alaprajzú belső udvart négy oldalról körülfogó, téglalap alaprajzú épület. A Zrt. feladata lesz többek között az épület homlokzataihoz – elsősorban a déli homlokzathoz – utólagosan hozzáépített kisebb épületek, szerkezetek lebontása. Ide tartozik:

  • az épület fa tetőszerkezete,
  • az épület valamennyi válaszfala,
  • az épület lépcsői,
  • az épület egész területére utólagosan beépített alulbordás vasbetonfödém,
  • az épület beton (esetenként többrétegű beton) aljzatát, beleértve a nyugati épületszárny déli részén található mély savanyító vasbetonkádak is.

Utólagos vízszigetelés, falszigetelés jelen ütemekben nem készül, a meglévő külső vakolatot – a falazatok állagvédelme érdekében – megtartják. Az épületen új lábazat nem készül, az eredeti kőlábazatokat őrzik meg. A nem történelmi falburkolatokat viszont eltávolítják (pl. csempe, lambéria, kátrányos kenés). A kiíró hangsúlyozza, hogy az „É-i szárnyban lévő meglévő (sic!) tardosi vörös mészkő falburkolatát meg kell tartani és a kivitelezés alatt meg kell védeni! Az épület történeti kőszerkezetei meglevő, megmaradó szerkezetek. Bontás során megőrzendők, a további károsodásoktól óvandók!”

Felújítás milliárdokért több részletben

A fertődi Esterházy-kastély felújításáról többször írtunk már. A kastély renoválása 2009-ben kezdődött el, és tart még a mai napig is. Több alkalommal európai uniós forrásból finanszírozták a munkákat, de a központi költségvetésből is költenek az összességében milliárdokba kerülő, több ütemben megvalósuló rekonstrukcióra.

Az állami tulajdonban lévő Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Kft. 2015 október végén írt ki nyílt közbeszerzést a kastély nyugati szárnyának felújítására, amelynek nyertese a ZÁÉV Zrt. és a West Hungária Bau Kft. alkotta W-Z Fertőd Konzorcium lett. Akkor az Esterházy-kincstár és képgyűjtemény az Esterházy-kastély nyugati szárnyába került, kibővítve egy nagyívű időszakos kiállítást befogadó térsorral.

A West Bau és a ZÁÉV újítja fel 1 milliárdért a fertődi Esterházy-kastélyt | atlatszo.hu

„Az Esterházy-kincstár és képgyűjtemény az Esterházy-kastély nyugati szárnyába kerül, kibővítve egy nagyívű időszakos kiállítást befogadó térsorral. Ezáltal az Esterházy-kastély olyan új rendeltetéssel gazdagszik, mely korábban sohasem volt itt. Az együttes a hercegi lakosztályt bemutató középrizalit mellett a kor kultúrájának hasonlóan fontos lenyomatát fogja közvetíteni.”

Aztán a kastély körüli munkálatokban az F-Z Esterházy-kastély Konzorcium is nyert megbízást, ez a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ), valamint a ZÁÉV kettősét fedi.

Ahogy 2020-ban megírtuk, a munkáért nem volt nagy tolongás: a nyílt eljárásra a nyertesen kívül csupán egyetlen ajánlat érkezett be, a mosonmagyaróvári Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft.-től. Az F-Z Esterházy-kastély Konzorcium nettó 3,198 milliárd forintért vállalta a munkát, azaz a „Múzeumi tömb” kivitelezését.

Közel 3,2 milliárdért újítja fel a fertődi Esterházy-kastély egy részét a ZÁÉV és a FÉSZ | atlatszo.hu

A FÉSZ Zrt. és a ZÁÉV Zrt. alkotta F-Z Esterházy-kastély konzorcium az Esterházy-kastély „Múzeumi tömbjének” generálkivitelezési munkáit fogja elvégezni. A két cég helyreállítja a kastély kétemeletes középső részét („Múzeumi tömb”), pincétől a „belvedere”, vagyis kilátószintig. Az óraszinten vetítőteret alakítanak ki, a Belvedere-t pedig kiállítások mellett időszakos rendezvények megtartására is alkalmassá teszik.

2021-ben újabb fejlesztést jelentettek be: a kastély Nyugati szárnyának felújítását, amit szintén a ZÁÉV és a FÉSZ végez el nettó 2,6 milliárd forintért. Az alapkőletételre 2022 februárjában került sor.

Meggyőző nyereség

A legújabb, lovardát érintő munkálatokat a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) egyedül végzi. A cég többségi tulajdonosa az Excidit Befektetési Kft.-n keresztül Khaut András, aki a hvg.hu szerint jó kapcsolatot ápol a miniszterelök vejével.

Az Opten adatai szerint a FÉSZ éves forgalma 2020-ban 8,2, előtte 3,6 milliárd forint volt, ami jelentős csökkenést jelentett a 2018-as 10,3 milliárdos árbevételhez képest. A cég adózott eredménye (vagyis nyeresége) 148 és 823 millió között mozgott 2016 és 2019 között, azonban 2020-ban elérte az 1,5 milliárdot.

A ZÁÉV Építőipari Zrt.-ről már többször írtunk: a cég hivatalosan 2019 óta a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltsége. A zrt. éves nettó bevétele az elmúlt években 15,4 és 72,8 milliárd forint között mozgott, az adózott eredménye pedig a 7,1 milliárdot is elérte.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Érdeklődők a fertődi Esterházy-kastély udvarán a Múzeumok éjszakáján 2016. június 25-én este. MTI Fotó: Nyikos Péter

 

Megosztás