közbeszerzés

25 milliárdos megbízást hozott Mészároséknak a nyuszi Mosdóson

Az ország leggazdagabb emberének egyik cége – konzorciumi partnerével együtt – a piros tojás mellé egy nettó 25 milliárd forintos közbeszerzést is „kapott húsvétra”. Ezúttal a BMSK által kiírt tenderen sikerült a legkedvezőbb árajánlattal előrukkolniuk. A feladatuk a mosdósi kastély igazi kórházzá alakítása lesz. 

Épp csak a napokban jelentették be hivatalosan, amit az Átlátszó már február elején megírt – egyszerre 3 Mészáros-cég dolgozhat ugyanazon a projekten: nettó 15,8 milliárdért építhetik az atlétikai vb pályáit. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és konzorciumi partnere, a Magyar Építő Zrt. ugyanis alvállalkozóként a Mészáros és Mészáros Zrt.-t, valamint a Mészáros-gyerekek tulajdonában álló Fejér B.Á.L. Zrt.-t is bevonta a munkálatokba.

Akár már ez is elég lehetett volna a kellemes ünnephez, azonban húsvét előtt még gyorsan befutott egy újabb megbízás, hogy biztosan ne maradjon üresen a nyuszifészek.

A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. ezúttal „a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház krónikus, rehabilitációs és szociális betegellátási területét érintő fejlesztés érdekében a Mosdósi kastély és környezetének felújítását és funkcióváltását célzó beruházás tervezési feladatok ellátását és kivitelezési munkák elvégzését” bízta az egyik Mészáros érdekeltségre és partnerére.

A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Laterex Építő Zrt. páros nettó 24 949 926 066 forintos árajánlattal nyert.

Az atlétikai pályás projektnél éppen a Laterex maradt alul Mészárosékkal szemben, de most a ZÁÉV-val indulva már rájuk mosolygott a szerencse.

A két cég feladata lesz a 23 800 m² egészségügyi létesítmény megtervezése és kivitelezése. A tervezés része az engedélyezési tervdokumentáció készítése, az építési engedélyezési eljárás lefolytatása a szükséges hatósági engedélyek beszerzésével, illetve a kiviteli tervdokumentáció elkészítése.

A kaposvári központú Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi telephelyének kastélyépülete 2021. január 10-én. A telephely 10 milliárd forintból újul meg, a kastélyban a felújítást követõen minihotelt alakítanak ki a betegek hozzátartozóinak elhelyezésére. (forrás: MTI/Varga György)

A kivitelezés egy 140 ágyas pavilonépület, a kastélyépület és a 20., 47., 48., 49. sz. épületek felújításával, a 80 ágyas ápolási osztály, az új gyermekrehabilitáció és uszoda építésével, valamint egyéb bontási munkákkal és közműfejlesztéssel kezdődik, majd ezt követően kerül sor a szolgálati lakások felújítására, az új szociális otthon építésére, illetve a 80 ágyas pavilon és egyéb épületek bontására, illetve park- és kertépítésre.

A nettó 24,9 milliárdos beruházás teljes időtartama 1380 nap (közel 4 év), amely tartalmazza a 180 nap tervezést is.

Néha egymás ellen, néha együtt

A ZÁÉV Építőipari Zrt. hivatalosan 2019 óta a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltsége. A cég éves nettó bevétele az elmúlt években 15,4 és 72,8 milliárd forint között mozgott, az adózott eredmény pedig a 7,1 milliárdot is elérte. Sok másik állami tender mellett ehhez biztosan hozzájárult a Puskás Aréna (190 milliárd forintért) vagy az atlétikai stadion (nettó 150 milliárd forintért) megépítése a Magyar Építő Zrt.-vel közösen.

Egyszerre 3 Mészáros-cég dolgozhat ugyanazon a projekten: 15,8 milliárdért építhetnek atlétikai pályákat | atlatszo.hu

Bár a nyerteseket hivatalosan még nem jelentették be, az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és konzorciumi partnere, a Magyar Építő Zrt. építhet atlétikai pályákat a BMSK megbízásából. A nyertes páros alvállalkozókat is bevon a projektbe, méghozzá a Mészáros és Mészáros Zrt.-t, valamint a Mészáros-gyerekek tulajdonában álló Fejér B.Á.L. Zrt.-t.

A LATEREX Építő Zrt. gyakran tűnik fel vesztes ajánlattevőként különböző nagyobb állami tendereken, de azért így sincs oka panaszra. A cég éves bevétele 5,3 és 13,7 milliárd forint között mozgott az elmúlt öt évben, adózott eredményük 2019-ben a 2 milliárd forintot is elérte. A cég ráadásul nem egyszer dolgozott együtt Mészáros Lőrincékkel: 2,3 milliárd forintért a ZÁÉV-el építették fel a Veresegyházi Katolikus Gimnáziumot, és közösen húzták fel a városban a Szentlélek templomot is, amelynek költségei elérték a bruttó 2,1 milliárd forintot.

Bár a zrt. főleg másokkal párban sikeres, egyedül is nyert már tendert: például az Országos Kórházi Főigazgatóságtól vagy épp a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-től. A cég tulajdonosa a PRIMOGEN HOLDING Kft., aminek többségi tulajdonosa a G-Hold-Invest Kft.-n keresztül a Gerencsér család.

Gazdagréten közel egymilliárd forintért épül meg a tanuszoda, ami máshol 300 millióból kijött | atlatszo.hu

Úgy tűnik, végre megvalósul Gazdagréten a tanuszoda, amit elsősorban a közeli általános iskolák diákjai használhatnak majd. Csak a harmadik próbálkozásra sikerült eljutni egy érvényes közbeszerzés lezárásáig, amit a Laterex Építő Zrt. nyert meg nettó 870 millió forintért. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében országszerte húztak fel egy kaptafára tanuszodákat, amiket kezdetben még 300 millió forintból valósítottak meg.

A két nyertes egyébként alvállalkozókat is bevon a munkákba: a Laterex tulajdonában álló Lat-Elektro Villanyszerelési Szolgáltató Kft.t-, illetve az INCORSO Építész és Építő Műhely Kft.-t.

Tavaly 10 milliárdot ígértek rá

Ahogy azt a Napi.hu 2021. januárjában megírta, a kormány tízmilliárd forintot ígért a mosdósi kórház felújítására. Akkor Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a fejlesztési program három ütemben valósul meg. Az „intézmény szakmai profilja belgyógyászat, kardiológiai és mozgásszervi rehabilitáció, geriátria és hospice ellátás lesz. A betegbiztonság, a betegek komfortérzetének növelését, munkahelyek megmentését, 50 új munkahely létesítését várják” – tette hozzá.

Mosdóson akkor krónikus, hospice, geriátriai ellátást, kardiológiai és gyermekrehabilitációt végeztek, 7 osztályon 226 ágyat tartottak fenn, a dolgozóik száma 137 volt.

„A forrás rendelkezésre áll, a kormány múlt év végén 495 millió forintot hagyott jóvá a tervezés költségeire” – nyilatkozta ugyanakkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. „A kormány azért támogatja a teljes rekonstrukcióra vonatkozó elképzeléseket, mert a mosdósi telephely jó helyen van, évtizedek óta szolgálja a gyógyítást és a rehabilitációt, helyben és a megyében is értéknek tekintik.”

Gulyás akkor azt is mondta, hogy az Európai Unió helyreállítási alapját, a közösség hétéves költségvetését és Magyarország 2021-es költségvetési törvényét nézve „soha nem látott mértékben állnak rendelkezésre fejlesztési források idén és a következő években”.

A köznyelvben röviden helyreállítási alapnak nevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközt (RRF – Recovery and Resilience Facility) azért hozta létre az Európai Unió, hogy segítsen a tagállamoknak a gazdaság fellendítésében, a koronavírus okozta károk enyhítésében. A magyar kormány 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást szeretne kapni az RRF-ből, ez azonban eddig nem sikerült. Az Európai Bizottság ugyanis 2021 májusa óta nem fogadta el a Magyarország által kért pénz elköltési módjáról szóló Helyreálllítási és Ellenállóképességi Tervet (HET), mert elégedetlen vele. Az EB-nek jogállamisági kifogásai vannak a magyar kormánnyal szemben, és elégtelennek tartja a korrupció elleni lépéseket, vagyis attól tart, hogy valakik ellopnák itthon az RRF-pénzeket (is).

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Átlátszó illusztráció.

 

Megosztás