Karcag

6,2 milliárd forintért újítják fel a sporttelepet Varga Mihály szülővárosában

A beruházást tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány, egyúttal a költségek fedezését is vállalta. A fejlesztés támogatásának hírét a karcagi születésű Varga Mihály pénzügyminiszter vitte el a városba még novemberben. Most a kivitelezőket is megtalálták, a munkálatokhoz két év áll rendelkezésükre. Az új sportkomplexum főként a megye I-es focicsapatnak ad majd otthont, de lesz benne birkózó-, squash-, asztalitenisz- és aerobic-terem is.

Május 6-án jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben a Karcagi Sport Egyesület és Karcag Város Önkormányzatának hirdetménye a Liget utcai Sporttelep rekonstrukciós fejlesztéséről. A közzétett eredmény szerint a ZERON Befektető Zrt. és a Prím Építő Kft. közösen nettó 6 291 390 000 forintért végezhetik el a felújítási munkálatokat.

A két cég feladata lesz többek között:

  • a területen meglévő elavult épületek, építmények és futópálya bontása,
  • fakivágások,
  • megszűnő, illetve újraépítendő kerítések bontása,
  • 3 db új épület,
  • új futókör és futópálya,
  • telken belüli utak és parkolók és járdák és térburkolatok, valamint telken kívüli bekötő/bejáró utak és térburkolatok építése,
  • telken belüli közművezetékek kiépítése, a telket ellátó közterületi víz- és csatornavezetékek kiépítése,
  • a telken belül meglévő futballpálya füvesítésének felújítása,
  • telken belüli környezetrendezési és kertészeti kiépítések,
  • új kerítésszakaszok építése.

Az új épületekben lesz: bejárati zóna, pénztár, porta, büfé és fogyasztótér, irodák, tárgyaló, 6 db szállás funkciójú bentlakásos lakóegység, edző/sporttermek (birkózó, squash, konditerem, asztalitenisz, aerobic) az ezekhez kapcsolódó öltözőkkel és vizesblokkokkal együtt. Valamint kültéri fedett-nyitott fix lelátó, zárt VIP-lelátó és -szektor meg -terem (recepcióval, sörbárral és sörterasszal), ezenkívül dopping-vizsgáló, orvosi-elsősegély és masszázs helyiségek, továbbá szertárak és raktárak. Az edzőcsarnok épületben futball-edzőcsarnokot, öltözőket, vizesblokkokat, valamint kültéri fedett-nyitott fix lelátót alakítanak ki.

A Ligeti úti sporttelep Karcagon 2022. március 28-án. Ezen a napon helyezték el az itt megépülő sport- és szabadidőközpont alapkövét. A karcagi Ligeti úti Sport- és Szabadidpközpont a kormány 9 milliárd forintos támogatásával újul meg az Erzsébet-liget projekt első fejlesztéseként. (forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

Valamennyi új épületet „a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje” szerint kell kialakítani. A munkálatokra 24 hónapjuk lesz a kivitelezőknek.

A közbeszerzési eljárásban a nyertes cégeken túl részt vett a PEKA BAU 2000 Építőipari Kft. és a LATEREX Építő Zrt., azonban mindketten drágább (6,6 illetve 7,1 milliárdos) ajánlatot adtak. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentum alapján a ZERON Befektető Zrt. és a Prím Építő Építőipari Kft. alvállakozóként bevonja a munkálatokba a kormányközeli vállalkozások mellett gyakran felbukkanó Magyar Építő Zrt.-t, illetve a PETHVILL Kft.-t és az EDIL-BAU Kft.-t.

A becsült ár négyszereséért újítja fel a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét a Magyar Építő Zrt. | atlatszo.hu

Eredetileg mindössze 2,5 milliárd forintot szántak a beruházásra, a Magyar Építő Zrt. azonban 8,9 milliárdért vállalta el a munkát. A NER-cégek oldalán gyakran felbukkanó vállalkozásnak nem ez az első állami tendere, évek óta a piac meghatározó szereplője: ők építették például a ZÁÉV-vel a Puskás Arénát.

A miskolci ZERON Befektető Zrt.-t 2010-ban alapították, kezdetben a Szeivolt család érdekeltségébe tartozó Építő-és épületkarbantartó (Épkar) Zrt. volt a tulajdonosa. Most Romanovszkaja Natálija és Tóthné Nick Dorottya Ágnes viszi a céget, amely jól prosperál: az elmúlt öt évben 244 millióról 2,1 milliárdra nőtt a forgalma. Igaz, a csúcson 2018-ban voltak: akkor 6,7 milliárdos bevétel mellett 1,3 milliárd forint nyereségük keletkezett.

A budapesti Prím Építő Kft. Osztovits Péter és Osztovitsné Kulitsán Bernadett tulajdonában van. A 20 fős cég bevétele az elmúlt években 784 millió és 2,6 milliárd forint között mozgott. Több más közpénzes megbízás mellett a Prím Építő Kft. nyerte korábban a karcagi városháza nyugati szárnyának felújítását és a helyi vasútállomás korszerűsítését is, így nem ismeretlen számukra a település.

A WHB és az ÉPKAR közös cége 10,6 milliárdért építi a magyar pavilont a dubaji világkiállításra | atlatszo.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. idén május 30-án írta alá a szerződést a WHB-ÉPKAR Építőipari Kft.-vel a munkára. A WHB-ÉPKAR Építőipari Kft.-nek – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – két tulajdonosa van. Az egyik az Építő- és épület-karbantartó (ÉPKAR) Zrt., a másik a Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila tulajdonában lévő West Hungária Bau (WHB).

Nemzetközi színvonal, megye I-es csapattal

„Miközben az önkormányzatoktól bevételeket vonnak el, a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Karcag sporttelepét egyedi döntésre fejlesztik” – írta ki Facebook oldalára a K-Monitor a beruházással kapcsolatban. A közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért létrehozott civil szervezet rámutatott:

a beruházást tavaly decemberben tették nemzetgazdaságilag kiemelt üggyé.

A karcagi fejlesztések támogatásáról – köztük a sportcsarnokéval – 2021 novemberében beszélt Varga Mihály, aki maga is karcagi születésű. A pénzügyminiszter akkor azt mondta, a többfunkciós sportcsarnok építése mellett további két beruházás is kormányzati támogatást kapott a városban: az egyik a milánói világkiállítás magyar pavilonjának befejezése, a másik a Déli temető ravatalozójának megújítása.

Varga Mihály azóta többször is megnyilvánult a témában. Legutóbb egy Facebook-videóban számolt be a beruházásról azzal a kommentárral, hogy „nemzetközi színvonalú sportközpont épül Karcagon! Egy ország akkor lehet hosszú távon erős és versenyképes, ha nemcsak a gazdasági, hanem a sport és kulturális fejlesztéseket is növeli.”

A beruházás finanszírozásáról Szepesi Tibor polgármester is beszélt, például a Szoljon.hu-nak. „A Liget úti Sporttelep is komplett felújításon esik át (…) a felújítását teljes mértékben kormányzati támogatásból finanszírozzák” – mondta a lapnak március közepén.

„A Karcagi SE egyébként megye egyes csapat, cikkünk megírásakor a negyedik helyen álltak a tabellán.

26 millió forintért rozsdásodott a Sámándob csontváza Karcagon | atlatszo.hu

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ellátogatott Karcagra megnézni, milyen állapotban van a Sámándob csontváza. Egy halom rozsdásodásnak indult vasat talált a szabad ég alatt egy karcagi kisvállalkozás udvarán. Utánanéztünk: a NÉPSZER Nagykunsági Építő és Szerelő Kft.-vel kötött bérleti szerződést az önkormányzat a tárolásra, amiért 2017 és 2020 között 26 millió forintot kapott a helyi kiscég.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Ligeti úti sport- és szabadidőközpont alapkőletételén Karcagon 2022. március 28-án. (forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

Megosztás