közbeszerzés-figyelő

Nem vizsgálják a Miniszterelnökség jogsértőnek tűnő tenderét, amelyben Mészáros ügyvédje is felbukkant

Júliusban írtuk meg, hogy a Miniszterelnökség jogsértő közbeszerzéssel keresett volna közbeszerzési szakértőket, ám végül visszavonták a 470 millió forintos tendert. Augusztus végén új eljárást indítottak, de ugyanolyan feltételekkel. Ez már az Integritás Hatóságnak is szemet szúrt, és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordultak jogorvoslatért. Ezt azonban a Döntőbizottság most jogosultság hiányában megszüntette. Az ügy érdekessége, hogy a megszüntetésről szóló határozatban Dr. Kertész József Tamás ügyvéd és Bokor Gergő felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó (faksz) neve is felbukkan. Előbbi Mészáros Lőrinc, utóbbi az Elios-ügy miatt lett ismert. 

Augusztus végén írtuk meg, hogy újra kiírta a Miniszterelnökség a június végén visszavont, közbeszerzési tanácsadók kiválasztására kiírt jogsértő közbeszerzési eljárást. Az eset azért volt teljesen abszurd, mert éppen azokat a szakértőket keresték a felhívással, akik a közbeszerzések szabályosságát vizsgálták volna – többek között az uniós források felhasználásánál.

Az első alkalommal a pályázó többek között azt kifogásolta, hogy a Miniszterelnökség „valamennyi közbeszerzési rész vonatkozásában jogellenesen határozta meg az alkalmassági minimumkövetelményeket”, továbbá a kiírásban túl sok volt a tervezhetetlen elem, a kötbér pedig aránytalanul magas.

Annak a tendernek végül nem lett eredménye, mert a Miniszterelnökség visszavonta azt. Aztán újra nekifutottak a kiírásnak, amit azonban láthatóan változatlan feltételekkel indítottak meg – talán abban reménykedve, hogy ezúttal nem támadják meg a pályázók.

Ez a várakozásuk azonban nem igazolódott be: a forgatókönyv ugyanis nagyjából ugyanaz, mint az előző tender esetében. Egy pályázó ismét előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be, kifogásolva a kiírás jogsértő feltételeit, a Miniszterelnökség pedig ismételten elutasította azt. Ezután újabb panasz érkezett: ez már a túl alacsony óradíjakat kifogásolta az ajánlattevők esetében. A Miniszterelnökség erre is választ adott (nyugtatni próbálta a panaszost), ám közben váratlan dolog történt: felbukkant az Integritás Hatóság.

Az Integritás Hatóság hatáskörrel rendelkezik az Európai Uniótól részben vagy egészben pénzügyi támogatásban részesülő tervezett, folyamatban lévő vagy korábbi intézkedések, projektek tekintetében. A Hatóság minden olyan esetben felléphet, ahol álláspontja szerint nem tették meg a szükséges lépéseket a csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására.

A kormány által létrehozott, közpénzből működtetett szervezet jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz a tenderrel kapcsolatban. Most azonban kiderült, hogy hiába.

A Döntőbizottság ugyanis megszüntette a jogorvoslati eljárást arra hivatkozva, hogy „a hivatalbóli kezdeményező nem európai uniós forrásból megvalósuló közbeszerzési eljárással szemben nyújtotta be hivatalbóli kezdeményezését, melynek okán hiányzik a hivatalbóli kezdeményezés előterjesztéséhez szükséges kezdeményezési jogosultsága”. Ez pedig „olyan eljárásjogi akadálynak minősül, hogy a Döntőbizottság a kezdeményezést érdemben nem vizsgálhatta.”

Vagyis, mivel nem uniós forrásokból fizetnék a szakértőket, az Integritás Hatóságnak nincs lehetősége jogorvoslati eljárást kérni.

Így pedig hiába merült fel a jogsértés gyanúja, úgy tűnik, egyelőre senki sem vizsgálja érdemben a Miniszterelnökség tenderét.

Bár úgy tűnhet, hogy ezzel a történet véget is ért, a Nemzeti Együttműködés Rendszere mindig tartogat meglepetéseket. A Közbeszerzési Döntőbizottság végzésén ugyanis két olyan név bukkant fel, akikre nem feltétlenül lehetett számítani.

Megjelent Mészárosék ügyvédje, a KESMA tulajdonosa

A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az eljárást „egyéb érdekeltként” nyomon követte „a részvételi szándékát jelző” Kertész és Társai Ügyvédi Iroda képviselője, Dr. Kertész József Tamás ügyvéd, valamint a Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft., amit Bokor Gergő felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó képviselt.

2020 decemberében írtuk meg, hogy a dr. Kertész József Tamás lett az egyik legnagyobb hatalmú ember a magyar médiában — legalábbis papíron. Az ügyvéd ugyanis abban az évben szerezte meg a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. 100 százalékos tulajdonrészét megtestesítő részvényeket Liszkay Gábortól. (Liszkay még tavasszal távozott a Mediaworks Hungary Zrt.-től is, ahol korábban vezérigazgató volt.)

A Media Fundamentum Zrt. annak a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA) az alapítója, amelynek 2018-ban a Fidesz-közeli médiaszereplők formálisan odaajándékozták a különböző cégeiket, létrehozva ezzel egy hatalmas médiaszörnyet, Kertész József Tamás ügyvéd emellett a Prime Finance és a Prime Property magántőkealap tulajdonosa is.

Kertész azonban mindezek előtt még azzal szerzett magának hírnevet, hogy 2018-ban a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda képviselte – az akkor még felcsúti polgármester – Mészáros Lőrincet az osztrák közszolgálati csatornával, az ORF-el szemben. (A csatorna egy korábbi riportjában valótlanul állította, hogy Mészáros Lőrinc „több futballklubot tulajdonol”, „az elmúlt években privatizált termőföldek fele hozzá tartozik, és számos trafikkoncessziót nyert”.) Kertészt azóta is Mészáros ügyvédjeként aposztrofálják.

Aki levezényelte az Elios győzelmeit

Bokor Gergő felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft. képviseletében vett részt az eljárásban. Bokorról 2016-ban írta meg az Index.hu, hogy „a semmiből jött, levezényelte az Elios győzelmeit, majd távozott”.

A lap szerint a Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. intézte a miniszterelnöki cég győzelmével zárult közbeszerzéseket Tamásiban, Balatonfüreden, Tapolcán, Szekszárdon, Hatvanban, Kalocsán, Siklóson, Cegléden, Sárváron, Hajdúböszörményben és Mezőhegyesen is úgy, hogy a közbeszerzési adatbázis a célzott keresésre csak ezt az együttműködést adja ki találatként a városok és a cég között.

A munka mindenhol a közvilágítás fejlesztése volt, a nyertes pedig mindig Tiborcz István cége, az Elios lett.

A 11 tender 3,2 milliárd forintnyi megrendelést hozott az Eliosnak, a cég győzelmeiből nagyjából minden harmadik a Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. közreműködésével jött össze.

Bokor Gergő cége ma is megvan, és továbbra is jól hoz a konyhára: tavaly 112 milliós forgalmat bonyolított, és 38,8 milliós eredményt produkált.

Katus Eszter

A cikk az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért (OSIFE) támogatásával készült. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Átlátszó montázs

Megosztás