vidéki lapszemle

Mészáros cégére mutogat a MÁV a Szeged-Röszke vasútvonalon; Kecskemét élhetetlen

Szegeder.hu: Mészáros cégére mutogat a MÁV a szabadkai csúszás miatt

A MÁV-csoport szombaton kiadott közleménye szerint „a vállalkozónak felróható okból nem indul el a személyforgalom október 23-án a Szeged-Röszke vasútvonalon”. Az érintett kivitelező pedig nem más, mint a Mészáros Lőrinc féle V-Híd Zrt. A Szegeder azt írja, a MÁV szerint a vizsgálati eredmények arra mutatnak rá, hogy a berendezések műszaki készültségi szintje alapján azok próbaüzeme nem volt megkezdhető, ezért az üzemengedély kiadása továbbra sem lehetséges.

Debreciner.hu: Nem állítják le a CATL építkezését – Jogerősen elutasította az azonnali jogvédelmi kérvényt a Fővárosi Ítélőtábla

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokon eljáró Debreceni Törvényszék végzését, amelyben elutasította a Debrecen déli gazdasági övezetében épülő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatos azonnali jogvédelmi kérést – számolt be a hírről a Debreciner.hu. A lap emlékeztetett: a kérvényezők azt próbálták elérni, hogy a bíróság azonnali jogvédelem keretében állíttassa le az építkezést, amíg nem születik meg a jogerős ítélet a környezeti hatásvizsgálati eljárás kapcsán indított perben. A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye, így ebben a jogi folyamatban már nem lehet elérni az építkezés leállítását.

Kecsup.hu: Ismét Kecskemét a legélhetetlenebb megyeszékhely

Újra elkészítette rangsorát az MBH Jelzálogbank, amelyből az derül ki, hogy 2022 után 2023-ban is Kecskemét a legélhetetlenebb megyeszékhely – olvasható a KecsUP.hu-n. A szakértők ezúttal is az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján vizsgálták a megyeszékhelyeket, a fővárost és a járásokat.

Nyugat.hu: Magyarországon is irgalmatlan károkat okoznak az ipari cégek a légszennyezéssel

„2019-ben több mint 300 ezer európai lakos halt meg idő előtt a légszennyezés miatt” – többek között erre a következésre jutott a német CORRECTIV.Europe, amely egy nemzetközi együttműködés keretében gyűjtötte össze az európai légszennyezettségi adatokat. 2017-ben Magyarország két legnagyobb szennyezője a Mátrai Erőmű és győri Audi Hungária volt. A kalkulációk szerint az előbbi 978 millió, a második 774 millió eurós kárt okozott a légszennyezéssel – közölte az eredményeket a Nyugat.hu.

SzabadPécs.hu: Páva Zsolt visszatért Európába, Rigában fog dolgozni konzulként

Magyarország rigai nagykövetségén, Lettországban fog dolgozni a jövőben Páva Zsolt, értesült a hírről a Szabad Pécs. Pécs korábbi, fideszes polgármestere konzulként segíti majd a lettországi nagykövetség munkáját. Páva korábban az USA-ban, Chicagóban kapott diplomáciai munkát: közösségi diplomataként szolgált. Ott azonban a közelmúltban lejárt a küldetése, és az elmúlt időszakot már Pécsett, otthonában töltötte a 67 éves, jogász végzettségű ex-politikus.

Nyitókép: Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mészáros Lőrinc, a V-Híd Építő Zrt. tulajdonosa (b-j) a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén Debrecenben 2020. szeptember 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Megosztás