közbeszerzés-figyelő

A Gazdasági Versenyhivatal nem látta elég gyanúsnak a Mészáros M1 furcsa győzelmeit

A Gazdasági Versenyhivatal szerint nem voltak konkrét bizonyítékok a cikkünkben, ezért nem valószínűsíthető, hogy a kiírók vagy a Mészáros M1 Kft. jogsértést követett volna el azoknál a közbeszerzéseknél, amelyeket egy szakértő segítségével elemeztünk. Ezért úgy döntöttek, nem indítanak versenyfelügyeleti eljárást. Ugyanerre a sorsra jutott nemrég az Integritás Hatóság egy másik beadványa is, amit a rendőrség és a bíróság utasított el hasonló okokra hivatkozva. Így vélhetően már senki sem fogja érdemben vizsgálni az általunk feltárt korrupciógyanús eseteket. 

Az Átlátszó márciusban írt arról, hogy egy közbeszerzési szakértő segítségével megvizsgáltunk néhány tendert, és érdekes ismétlődéseket találtunk. A vizsgálat szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft. több megbízást is úgy nyert el, hogy rövid szállítási határidőket vállalt. Olyan rövideket, amelyekkel még az olyan meghatározó piaci szereplők, mint a Porsche vagy a Mercarius sem tudta felvenni a versenyt, hiába ajánlottak adott esetben jelentősen alacsonyabb árakat. Szakértőnk szerint ez két problémát is felvet.

A Mészáros M1 sikereit egyrészt a felhívásokban szereplő értékelési szempontok tették lehetővé, miután az ajánlatkérők több alkalommal látszólag irreálisan magasra tolták fel a szállítási határidő értékelési súlyszámát. Vagyis a kiírónak fontosabb volt a gyorsaság, mint az ár. Ez azért problematikus, mert feltételezi, hogy az állami cégek nem végeztek előzetes piackutatást, nem indították el időben a közbeszerzési eljárásokat, holott tisztában lehettek vele, hogy a meglévő szerződéseik mikor járnak le. Emiatt kárt okoztak a költségvetésnek azzal, hogy magasabb árat fizettek az autókért azért cserében, hogy előbb megkaphassák azokat.

Másrészt felmerül a kérdés, hogyan tudott olyan rövid határidőket vállalni a Mészáros M1 Kft. (még speciális feltételek esetén is), amire a legnagyobb autókereskedő cégek sem voltak képesek. A legegyszerűbb magyarázat az, hogy a cégnek valamilyen oknál fogva pontosan annyi és olyan speciális felszereltségű gépjármű áll a rendelkezésére, mint amit a pályázat előírt. A többi versenyzőnek pedig értelemszerűen be kellene rendelnie ezeket a járműveket, emiatt csak jóval hosszabb határidőt tudnak megajánlani.

A Mészáros M1 Autókereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság ráadásul nem egy óriási cég. 2016-ban alapították, és csak 2021-ben nyerte el az első közbeszerzését. Abban az évben a cég éves bevétele 4,6 milliárd forint volt, míg 2017-ben még csak nettó 504 millió forint. Az alkalmazottak száma két éve 50 fő körül mozgott.

Nincs itt semmi látnivaló

Mivel a közbeszerzés célja az államháztartás kiadásainak észszerűsítése, a felelős gazdálkodás, a közpénzek hatékony felhasználása, továbbá a közbeszerzések során a verseny tisztaságának biztosítása, felkerestük az Integritás Hatóságot, hogy vizsgálják meg, sérültek-e ezek a prioritások a felvázolt esetekben.

Az Integritás Hatóság hatáskör hiányában továbbította panaszunkat a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), ahonnan a napokban kaptunk választ. Mint írták, megvizsgálták a beadványunkban foglaltakat, amelyek alapján a sérelmezett

„tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 11. §-ba ütköző jogsértés – erre utaló, konkrét bizonyítékok hiányában – nem volt valószínűsíthető.”

A GVH úgy ítélte meg, hogy a „látszólagos összefüggések” megfelelő alátámasztás hiányában nem voltak elegendőek a versenyfelügyeleti eljárás lefolytatásához. Ezért a hivatal a panasszal kapcsolatos eljárás lezárásáról döntött, a továbbiakban a beadványt a GVH piaci jelzésként tartja nyilván.

Mindez kísértetiesen hasonlít ahhoz, ami egy másik korrupciógyanús esettel történt nemrég.

Kérték a nyomozást, de hiába

Idén februárban a budapesti Korrupciókutató Központ nyilvánosságra hozott pár érdekességet a magyarországi közbeszerzésekről. Többek között megírták, hogy van egy fideszes város, ahol három cég szinte minden közbeszerzést megnyert, amin indult, ráadásul verseny nélkül. Az Átlátszó egy közbeszerzési szakértő segítségével kiderítette, hogy a meg nem nevezett település Győr, a beazonosított három vállalkozás pedig erős politikai hátszéllel bír.

Cikkünk megjelenését követően Vadai Ágnes parlamenti képviselő (DK) kérdést intézett Polt Péterhez, azt tudakolva, hogy „Milyen eljárás indult a győri közbeszerzések ügyében?” Szerinte ugyanis az eset felveti a hűtlen kezelés, a vesztegetés, a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűncselekmény, valamint a hivatali visszaélés megalapozott gyanúját is.

Polt Péter a kérdést feljelentésként értékelte, és továbbította azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának. A nyomozóhatóság hamar lezárta a témát: a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzés eljárásban bűntette és más bűncselekmények miatti feljelentést – részben bűncselekmény hiányában, részben bűncselekmény gyanúja hiányában – elutasította.

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke Polt Péter legfőbb ügyésznél tett látogatást. Fotó: Ügyészség.hu

Az Integritás Hatóság (IH) azonban úgy ítélte meg, hogy szerintük a rendőrség nagyvonalúan túllépett a cikkünkben szereplő információkon, és ezzel elkerülte a részletes, mindenre kiterjedő nyomozást. Egyúttal hangsúlyozták, hogy szükségesnek tartják a nyomozás lefolytatását.

A rendőrség azonban nem találta elég alaposnak az IH felülvizsgálati indítványát, ezért nem helyezte hatályon kívül korábbi határozatát, és nem rendelt el nyomozást. Az ügyészség ugyanerre jutott, és továbbította a beadványt a Budai Központi Kerületi Bírósághoz. A bíróság szintén nem találta megalapozottnak az indítványt és elutasította azt. A végzés ellen fellebbezni sem lehet.

Ezzel a kör bezárult: a korrupciógyanús győri tendereket nagy valószínűséggel már nem vizsgálja senki, ahogy vélhetően a Mészáros M1 Kft. furcsa győzelmeit sem.

Katus Eszter

A cikk az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért (OSIFE) támogatásával készült. Nyitókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke (j) egy sajtótájékoztatón a Gazdasági Versenyhivatal épületében 2023. február 14-én. MTI/Illyés Tibor.

Megosztás