közbeszerzés-figyelő

Az Integritás Hatóság megtámadta a Miniszterelnökség több sebből vérző tenderét

Július 6-án írtuk meg, hogy a Miniszterelnökség jogsértő közbeszerzéssel keresett volna közbeszerzési szakértőket, ám végül visszavonták a 470 millió forintos tendert. Bár az okokat nem tüntették fel, a döntés azután született meg, hogy az egyik pályázó panaszt tett. Augusztus végén azonban az Átlátszó közbeszerzési szakértője kiszúrta, hogy a tendert ismét kiírták, méghozzá ugyanolyan feltételekkel. Úgy tűnik azonban, nem csak mi tartjuk problémásnak az eljárást: az Integritás Hatóság a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért.

Augusztus végén írtuk meg, hogy újra kiírta a Miniszterelnökség a június végén visszavont, közbeszerzési tanácsadók kiválasztására kiírt jogsértő közbeszerzési eljárást. Az eset azért volt teljesen abszurd, mert éppen azokat a szakértőket keresték a felhívással, akik a közbeszerzések szabályosságát vizsgálták volna – többek között az uniós források felhasználásánál.

Az első alkalommal a pályázó többek között azt kifogásolta, hogy a Miniszterelnökség „valamennyi közbeszerzési rész vonatkozásában jogellenesen határozta meg az alkalmassági minimumkövetelményeket”, továbbá a kiírásban túl sok volt a tervezhetetlen elem, a kötbér pedig aránytalanul magas.

Annak a tendernek végül nem lett eredménye, mert a Miniszterelnökség visszavonta azt. Aztán újra nekifutottak a kiírásnak, amit azonban láthatóan változatlan feltételekkel indítottak meg – talán abban reménykedve, hogy ezúttal nem támadják meg a pályázók.

Ez a várakozásuk azonban eddig nem igazolódott be: a forgatókönyv ugyanis eddig ugyanaz, mint az előző tender esetében. Egy pályázó ismét előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be, kifogásolva a kiírás jogsértő feltételeit, a Miniszterelnökség pedig ismételten elutasította azt. Ezután újabb panasz érkezett: ez már a túl alacsony óradíjakat kifogásolta az ajánlattevők esetében. A Miniszterelnökség erre is választ adott (nyugtatni próbálta a panaszost), ám közben váratlan dolog történt.

Felbukkant az Integritás Hatóság

Meglepetésre ugyanis egy új szereplő jelent meg a porondon: az Integritás Hatóság jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz a tenderrel kapcsolatban.

Érdeklődtünk az Integritás Hatóságnál, hogy miért döntöttek a kérelem beadása mellett, ők milyen problémá(ka)t láttak az eljárásban, és várható-e beszámoló a fejleményekkel kapcsolatban. Mehlhoffer Tamás kommunikációs vezető lapunk megkeresésére azt írta,

az Integritás Hatóság „saját kockázatelemző tevékenysége keretében, az ajánlati felhívás elemzése eredményeképpen döntött a jogorvoslati eljárás keretében történő vizsgálata kezdeményezéséről.”

Hozzátette, „az Integritás Hatóság úgy véli, kiemelt jelentőséggel bír, hogy az ajánlatkérő milyen eljárásfajta keretében és milyen minimum alkalmassági feltételek alapján választja ki azokat a szakértőket, akik az uniós forrásokból megvalósuló közbeszerzések szabályosságát ellenőrizik majd.

Ezzel összefüggésben releváns szempont volt az, hogy a kiválasztás ellenére a közbeszerzési eljárást követően az ajánlatkérő egyáltalán nem vállal megrendelési kötelezettséget a keretmegállapodás időtartama alatt. Emiatt a megfelelő ajánlattétel lehetősége korlátozott.

Novák Katalin köztársasági elnök kinevezi Biró Ferencet az Integritás Hatóság elnökévé a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán

Továbbá: a szerződés teljesítésére képes ajánlattevői kör alkalmasságának megítélésére szolgáló szempontrendszer relativizálódik, nem állapítható meg annak arányossága, amennyiben hiányzik az a viszonyítási pont, amelyhez az ajánlatkérő az alkalmasságot igazította.” „Az Integritás Hatóság által benyújtott hivatalbóli kezdeményezéséről a Közbeszerzési Döntőbizottság dönt, melyre vonatkozó határozatát a honlapján közzéteszi” – írta Mehlhoffer Tamás.

A közpénzből működő, uniós nyomásra létrehozott Integritás Hatóság hatáskörrel rendelkezik „különösen az Európai Uniótól részben vagy egészben pénzügyi támogatásban részesülő tervezett, folyamatban lévő vagy korábbi intézkedések vagy projektek tekintetében”, és bárki fordulhat hozzájuk bejelentéssel, ha valamilyen kivizsgálásra szoruló ügyet talál a felsorolt témakörökben. Májusban saját közlésük szerint már több mint 30 ügyet vizsgáltak.

Nem ez az első eset egyébként, hogy az Integritás Hatóság olyan ügyben tesz lépéseket, amelyekről az Átlátszó tényfeltáró cikket tett közzé. Korábban a Győrben gyanús körülmények között odaítélt megbízások miatt indítványoztak nyomozást a hatóságoktól, akik azonban végül elutasították azt.

Katus Eszter

A cikk az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért (OSIFE) támogatásával készült. Nyitókép: kormany.hu

Megosztás