uniós támogatások

Első nekifutásra nem sikerült elfogadni a Korrupcióellenes Munkacsoport ügyrendjét

Januárban újrakezdjük: a keddi alakuló ülésen nem sikerült elfogadni az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport ügyrendjét, ezért a nyolcból negyedik napirendi pont után idejekorán félbeszakadt az állami és civil delegáltakból álló testület első találkozója. A résztvevők mégis bizakodóak: Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke és Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője is pozitívan értékelte a munkacsoport megalakulását.

A delegáltaknak két hete kiküldött meghívó szerint december 6-ig lehetett észrevételeket tenni a Korrupcióellenes Munkacsoport napirendi javaslatára és Ügyrend tervezetére, az Igazságügyi Minisztérium delegáltja mégis csak a keddi alakuló ülésen kifogásolta, hogy a hatóság által kiküldött Ügyrend tervezet a kívánatosnál jobban támaszkodik a munkacsoport létrehozásáról szóló törvény szövegére, változtatási javaslatait pedig csak a következő, január második hetére kitűzött ülésre ígérte.

Így aztán alig két óra elteltével félbe is szakadt az Integritás Hatóság és egyben a Munkacsoport elnöke, Bíró Ferenc által vezetett, eredetileg négy órásra tervezett alakuló ülés az Állami Számvevőszék budapesti székházában. A Korrupcióellenes Munkacsoport civil alelnökét azért sikerült megválasztani Dr. Várady Szilvia, ügyvéd és közbeszerzési szakértő személyében.

Az Átlátszó delegáltját újságíróként vették fel a munkacsoportba, úgyhogy igyekezett úgy is viselkedni: a félbeszakadt alakuló ülés után villáminterjúkat készítettünk a résztvevőkkel.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója azt mondta az Átlátszónak, hogy „bátortalan, de jó szándékú lépéseket látunk, kialakulatlan a keretrendszer, de hát nincsen rosszindulat, ami azt mondatná velünk, hogy itt vissza kell vonnunk a megelőlegezett bizalmunkat. Lássuk meg, hogy ebből mi fog kijönni. Bízunk abban, hogy az ügyrendi észrevételeinket figyelembe véve olyan munkacsoporti működést fog sikerülni kialakítani, ami a civileket ténylegesen bevonja, és partneri kapcsolatot fog eredményezni”.

Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság és a Munkacsoport elnöke is pozitívan értékelte az alakuló ülést. „Nagyon jó volt látni, hogy alapvetően mindenki konstruktívan áll a problémához. Van egy kifejezett igény az együtt dolgozásra, és azt hiszem, hogy ha az a szellemi tőke, ami itt ma megjelent, ténylegesen egy irányba tud húzni és feladatokat tud megoldani, akkor nagyon szép jövő előtt áll ez a munkacsoport.”

Arra a kérdésünkre, hogy akkor mégis kinek a hibája hogy nem sikerült elfogadni az Ügyrendet, kitérő, diplomatikus választ adott az elnök.

Résztvevőként tudósítunk a korrupcióellenes munkacsoportról

Az Integritás Hatóságot nem önként hozta létre a magyar kormány, hanem az Európai Unió kényszerítette erre: egyike volt annak a 17, a korrupció és a közpénzégetés visszaszorítását célzó kötelezettségvállalásnak, amiket a Magyarországnak járó uniós források további folyósításához feltételül szabott az Európai Bizottság. Ahogyan azt is feltételül szabták Orbánéknak a Magyarországnak járó uniós pénzért cserében, hogy az Integritás Hatóság mellett egy olyan korrupcióellenes munkacsoport jöjjön létre, amelyben a kormánytól valóban független civil szervezetek is részt vehetnek.

Elsőként ezt a vállalást teszteltük, és kicsit a saját magunk meglepetésére is, elfogadták a jelentkezésünket ebbe a munkacsoportba. Erről itt olvashat bővebben:

Az Átlátszó is részt vesz az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjában | atlatszo.hu

Az Integritás Hatóságot nem önként hozta létre a magyar kormány, hanem az Európai Unió kényszerítette erre: egyike volt annak a 17, a korrupció és a közpénzégetés visszaszorítását célzó kötelezettségvállalásnak, amiket a Magyarországnak járó uniós források további folyósításához feltételül szabott az Európai Bizottság.

Bodoky Tamás

Címlapkép: Theophilos Papadopoulos, flickr CC BY-NC-ND 2.0

Megosztás