Heti lapszemle

Sokszoros gázár a lakosságnak, turisztikai támogatás a fideszes önkormányzatoknak

24.hu: Brutális Fidesz-dominancia: a turisztikai támogatások közel 80 százalékát kormánypárti önkormányzatok kapták

A hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogram, a 2017-ben indult Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program célja az volt, hogy Magyarországot 2030-ig Közép-Európa turisztikai központjává emelje. Féltávnál az látható: a tíz legnagyobb összegű támogatást fideszes önkormányzat kapta, arról nem szólva, hogy a fideszes vezetésű megyei jogú városok összesen 14 milliárd 579 millió forint támogatásban részesültek, miközben az ellenzéki irányításúak közül csupán Bajának és Miskolcnak jutott egy 54 milliós, illetve egy 8 milliós finanszírozás.

RTL: MVM-szerződések: Milliókat kapott Antall Péter cége és a Férfiak Klubja, de jutott pénz ló mediálta önfejlesztő műhelyre is

Két év alatt csaknem 7 milliárd forint értékben kötött szponzorációs és egyéb szerződéseket a Magyar Villamos Művek – derült ki az rtl.hu birtokába került dokumentumokból. Az állami vállalat milliókkal támogatta például a Férfiak Klubját, tízmilliók jutottak Demjén-szponzorációra, de nem sajnálták a pénzt egy „ló mediálta önismereti műhelyre” sem. Az MVM – az ismertté vált költekezési botrány után – szponzorálta az Antall József Tudásközpont egyik rendezvényét is, később pedig Antall Péter cégét segítette 3 millió forinttal.

Népszava: Az MVM a saját szabályait sem tartja be, csaknem kétezer milliárd forinttal hazudhatott a rezsiről

A valóságnál közel kétezer milliárd forinttal több lakossági „megtakarítást” mutathatott ki tavaly augusztus óta a lakosság számára a narancssárga „rezsiboxokban” az MVM – számította ki a lap néhány gázszámla és a valós piaci árak összevetésével. Ez alapján az is megállapítható, hogy az MVM saját szabályait sem tartja be. Az állami gázszolgáltató ugyanis a földgázszámla-magyarázójában feltüntetett – megkérdőjelezhető – „módszertan” szerint a „rezsicsökkentett” díjakon elért bruttó megtakarítást 1020 forintos „piaci” árból vezeti le. Ez a múlt év augusztusi kiugró érték azonban csak rövid ideig élt, azóta folyamatosan esik a tőzsdei gázár, és az elmúlt hónapok során a piaci ár köbméterenként körülbelül 200 forintos szinten állt be.

Telex: Kétkerületnyi területen terveznek titokzatos beruházást Budapesten

Szeptember 14-én jelent meg egy kormányhatározat arról, hogy Soroksár és Gyál területén termőföldeket, szántókat, legelőket és erdőket jelölt ki a kormány beruházási célterületnek. Az összesen közel 100 helyrajzi számon lévő terület csak Budapesten 500 hektárnyi, tehát a kormány két kisebb fővárosi kerületnyi területen képzel el valamilyen beruházást. A Kormányzati Tájékoztatási Központ és az építési minisztérium Telexnek küldött válaszaiból annyi derül ki, hogy valamilyen ingatlanfejlesztést terveznek, de vegyianyag-elosztó nem lesz. A helyi fideszes polgármesterek semmit sem árulnak el, bővebb információk hiányában a helyi ellenzék és a természetvédők is csak a fejüket kapkodják egy akkora léptékű fejlesztés tervét látva, ami nemcsak Budapesten, hanem az egész országban is példátlan lenne.

Hvg.hu: Törvénymódosítással készíti elő a kormány a Budapest Airport megvásárlását

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint fontos nemzetstratégiai kérdés az akvizíció. A kormány az új tervezet szerint a repülőtér működtetését engedné át állami érdekeltségbe tartozó gazdasági társaság számára. A törvénymódosítás a vásárlás előkészülete lehet, az akvizícióról szóló tárgyalásokat Nagy Márton vezeti, aki korábban azt is mondta, a vásárlás még idén lezárulhat. A Bloomberg értesülései szerint legalább 4 milliárd euróba kerülne a kormánynak ez a vásárlás, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint azonban el kéne adni még egy-két dolgot ahhoz, hogy létrejöjjön az adásvétel.

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás