közbeszerzés

Jogsértő közbeszerzésen lettek volna befutók Balásy Gyula cégei – nem először

Úgy tűnik, porszem került a gépezetbe: újabb megbízást bukott el ugyanis a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Balásy Gyula két cége az ellenőrző szerv fellépése miatt. A Rogánék alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderét ugyan – a megszokott módon – elnyerték, ám az ellenőrök jogsértőnek nyilvánították azt, így végül a szerződéskötésre már nem került sor. Tavaly szintén ők lettek a vesztesei egy hasonló eljárásnak. Mindkét esetben uniós forrásokból állták volna a projekteket.

Komplex kommunikációs marketingfeladatok ellátására írt ki közbeszerzési eljárást a Visit Hungary Zrt. részére a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH). A felhívás két részből állt: „kreatív- és online ügynökségi feladatok, videógyártás és fotózás, valamint médiaügynökségi feladatok”, illetve „gyártás, dekorációs- és marketingeszközök, nyomda” vonatkozásában. A tender azonban eredménytelenül zárult.

Pedig jelentkező több is akadt. A felhívásra az első rész tekintetében árajánlatot nyújtott be Balásy Gyula New Land Media Kft.-je és a Lounge Design Szolgáltató Kft.-je együtt, valamint a Vinyl Creative Kft., illetve a PLANB Magyarország Kft. A második részre a Lounge Desing Szolgáltató Kft., a PLANB Magyarország Kft. és az Alamo Team Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tett ajánlatot.

Mivel a Lounge Design mindkét esetben olcsóbb volt, mint PLANB Magyarország Kft., az ő pályázataikat már meg sem vizsgálták. A Vinyl Creative Kft. és az Alamo TEAM Kft. ajánlatát pedig érvénytelennek nyilvánították. Mint később kiderült, ez a lépés nem bizonyult jó ötletnek. Hiába lettek ugyanis így Balásy Gyula cégei a befutók, végül mégsem örülhettek a győzelemnek.

A közbeszerzési eljárást ugyanis eredménytelennek nyilvánították, miután kiderült, hogy az NKOH jogsértően zárta ki a Vinyl Creative Kft.-t a versenyből.

„A közbeszerzéshez támogatást nyújtó vagy a közbeszerzések jogszabályban előírt ellenőrzését végző szerv megállapítása szerint súlyos jogsértés történt, és a közbeszerzési eljárás szabályai szerint ajánlatkérőnek már nincs lehetősége az eljárás jogszerűségét helyreállítani” – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett leírásban.

És hogy mi volt ez a súlyos jogsértés? Röviden összefoglalva: az NKOH álláspontja szerint a Vinyl Creative Kft. olyan kedvezményt ajánlott meg, amelyet nem tud biztosítani. Ezért pontosabb felvilágosítást kértek a cégtől, amit az a határidőig meg is adott. Az NKOH azonban mégis az ajánlat érvénytelenítése mellett döntött, mivel szerintük az „ajánlattevő a médiapiaci sztenderdeknek és szokásoknak ellentmondó módon megalapozatlanul ajánlott meg kedvezményt.”

Részlet az eredménytájékoztatóból. Forrás: ekr.gov.hu

Az ellenőrök (az irányító hatóság vagy a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya) viszont úgy ítélték meg, hogy a Vinyl Creative Kft. ajánlattevő érvénytelenné nyilvánítása nem volt jogszerű, tekintettel arra, hogy „a közbeszerzési dokumentáció a kérdéses médiafelületeken nem zárta ki a 0%-tól eltérő megajánlás lehetőségét.” Így annak ellenére, hogy kommunikációs szakmai szempontok alapján valóban nem lehetséges a kedvezmény megajánlása, „a közbeszerzési dokumentáció nem volt kellően egyértelmű a tekintetben, hogy a kérdéses médiafelületeken milyen megajánlás jelent érvényes, illetve milyen megajánlás jelent érvénytelen ajánlatot” – áll az indoklásban.

A döntés miatt a kiírás első része eredménytelen lett, ami „magával rántotta” a második részt is: vagyis a teljes tender eredménytelenül zárult.

Nem ez volt az első ilyen eset

A Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya (KFF) már tavaly is közbelépett az NKOH egyik tenderénél. Ahogy azt akkor a Napi.hu megírta, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal eredménytelennek minősítette a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram kommunikációjára kiírt közbeszerzését is, miután a KFF súlyos jogsértést tárt fel az eljárással kapcsolatban.

A Felügyeleti Főosztály mindegyik ajánlatban túlárazottnak minősített tételeket talált, amelyek a rendezvényszervezésre vonatkoztak. Az egyik érintett szereplő a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. kettőse volt. Mivel az irreálisan magas árak sértették a közpénzekkel való hatékony és felelős gazdálkodás elvét, más jogorvoslatra pedig nem volt mód, a tendert eredménytelennek nyilvánították.

Ahogy akkor, most is uniós forrásokból (GINOP) fedezték volna a kiadásokat.

Érdekesség, hogy a Miniszterelnökség (amely alá a KFF is tartozik) maga is jogsértő módon keresett a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya számára közbeszerzési szakértőket – vagyis éppen azokat a szakembereket, akik az ilyen típusú jogsértéseket is vizsgálják. Végül ugyan azt a kiírást visszavonták, később egy újat írtak ki hasonló feltételekkel. Ezt pedig már az Integritás Hatóság sem nézte tétlenül és Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért:

Olcsóbb nem lett, „átláthatóbb” igen

A jogsértő eljárásokat lebonyolító Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) 2014-ben jött létre, felettes szerve a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az NKOH feladata a kormány irányítása alá tartozó költségvetési szervek és intézmények, valamint állami cégek kommunikációjának ellátása.

A hivatal megalakulásakor a kormány azt mondta, így olcsóbb és átláthatóbb lesz az állami reklámpiac, ami részben meg is valósult: olcsóbb ugyan nem lett (az NKOH évente több tízmilliárd forintot költ állami reklámokra és rendezvényekre), de azt legalább már nem kell találgatni, ki nyeri el a tendereket. A megbízások többségét ugyanis Balásy Gyula cégei kapják, valamint az Antenna Hungária Zrt., amelynek kisebbségi tulajdonosa az állam, a többségi pedig a kormányközeli 4iG Zrt.

Propagandából luxusvilla

Az NKOH eljárásaiban rendre felbukkanó New Land Media éves forgalma az elmúlt öt évben 52 és 80 milliárd forint között mozgott, míg az adózott eredménye (vagyis a nyereség) 3 és 8,8 milliárd között. A Lounge Design Kft. 7,7 és 19,9 milliárd forint éves bevételt produkált ugyanezen időszakban, míg a nyeresége 1 és 3,5 milliárd forint között mozgott. A vállalkozások bevételeinek jelentős része állami megbízásokból származott/származik.

A két cég tulajdonosa, a Fidesz-kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Balásy Gyula ugyan nem sokat szerepel a hírekben, de vélhetően azonos azzal a B. betűvel jelzett személlyel, aki a leggazdagabb magyarok listáján a 78. helyet foglalja el. Bár az idén 4,6 milliárddal gyarapodó, így 26 milliárd forintos vagyonúra taksált illető nem járult hozzá, hogy írjanak róla és cégéről, abból, hogy a „kommunikációs területen érdekelt cége a tavalyihoz hasonlóan ismét bevételi rekordot döntött”, és „állami megrendeléseket is elnyert”, nehéz lenne másra tippelni.

Lapunk három éve mutatta be a kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító cégek (a tulajdonos által magánszemélyként megvásárolt) luxusvillájáról készített drónfelvételeket.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Energia-veszélyhelyzeti operatív törzs ülésén 2022. július 15-én. A cikk az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért (OSIFE) támogatásával készült. 

Megosztás