Média

Kertész József Tamás vette át Liszkay Gábortól az orbánista médiaholdingot alapító céget

Augusztusban a médiaharc frontvonalából távozó Liszkay Gábortól átkerült Kertész József ügyvéd kezébe az orbánista médiaholding KESMA alapítójának tulajdona. Ez azt jelenti, hogy már a Mészáros Lőrinchez kapcsolódó ügyvéd formálisan a legnagyobb ember az ötszáznál is több médacímet összefogó médiaszörny mögött.

Támogatási kampány

Nyár óta Kertész József Tamás az egyik legnagyobb hatalmú ember a magyar médiában — legalábbis papíron. Augusztusban ugyanis az ügyvéd szerezte meg a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. százszázalékos tulajdonrészét megtestesítő részvényeket Liszkay Gábortól.

A Media Fundamentum Zrt. az alapítója a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) nevű entitásnak, aminek 2018-ban a médiatér Fidesz-barát szereplői formálisan odaajándékozták a különböző cégeiket. Így egy olyan monolit médiaszörnyeteg jött létre, ami százas nagyságrendű, a kormánypolitikával baráti viszonyban lévő újságot, tévét, hírportált, miegyebet fog össze.

A médiaholding mögött többszintű irányítási struktúra rejlik meg. A legeslegalsó szinten vannak maguk a médiumok, efölött a cégek: például a legfontosabb médiacímeket a Mediaworks Hungary Zrt. fogja össze. Ezen a vállalaton belül készülnek az olyan napi operatív aktualitások, mint a megyei napilapokban ugyanakkor megjelenő, azonos cikkek. A Mediaworks és a többi médiacég tulajdonosa a KESMA, ami azt jelenti, hogy a cégek vezetőit az alapítvány kuratóriuma tudja lecserélni. A kuratórium tagjait pedig az alapító nevezheti ki, illetve válthatja le.

Ez az alapító a Media Fundamentum Nonprofit Zrt., ami most már formálisan Kertész tulajdonát képezi. A tulajdonosváltás annyiban nem újdonság, hogy a kipróbált orbánista médiakáderként a Media Fundamentumot korábban birtokló Liszkay még tavasszal távozott a Mediaworks Hungary Zrt.-től is, ahol korábban vezérigazgató volt.

Két nappal azután, hogy eladta a Media Fundamentumot, Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki Liszkay Gábort

„a keresztény, nemzeti, polgári értékrendet képviselő hazai sajtóorgánumok kialakításában és vezetésében vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként”

A 24.hu korábban azt írta: a KESMA bejegyzésének eljárásában az akkor még Liszkayhoz tartozó céget Kertész József ügyvédi irodája, a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda képviselte. Az ügyvédi iroda korábban Mészáros Lőrincet is képviselte az osztrák közszolgálati csatorna ORF-fel szemben. Mindezek arra utalnak: ahogy korábban Liszkay, úgy most Kertész is csak névlegesen főirányítója a hatalmas médiamonstrumnak.

Átláthatatlan nyilvánosság

Az jól látszik jelen cikk körülményeiből is hogy a fideszes kormányok és a velük baráti erők médiapolitikája milyen hatással van a magyar nyilvánosság állapotára. A médiamonstrum irányítói hátterében még augusztusban megtörtént tulajdonosváltásról az érintett KESMA alá tartozó médiumok mindeddig nem számoltak be. A maradék néhány független médiumnak pedig összességében sem volt elegendő ideje és eszköze ahhoz, hogy a nyilvánvalóan hírértékkel bíró, a cégjegyzékben is szereplő váltást az elmúlt négy hónap során észrevegye.

Szerettük volna megkérdezni Kertész Józsefet a vétel körülményeiről, különösen arról, hogy mennyi pénzébe került (a Mérték korábbi számításai szerint) a magyar médiapiac mintegy negyedét jelentő KESMA fölötti alapítói jogok megszerzése, ezért riporterünk felhívta az ügyvédi iroda számát, ahol a bejelentkező hölggyel megbeszélt egy későbbi időpontot, amikor személyesen Kertészt is el tudja érni.

A megadott időpontban ismét telefonáltunk; ám némi várakoztatás után — amikor a hölgy azt mondta, kapcsolja Kertészt — a hívás egy hibaüzenetet követően megszakadt. Tudósítónk harmadjára megismételt hívása alkalmával a hölgy elnézést kért, és elkérte kollégánk telefonszámát, mondván: az ügyvéd úr hívni fogja.

Riporterünk azóta is hiába várja Kertész József Tamás telefonhívását.

Sarkadi Nagy Márton

A címlapképen az az illusztráció látható, amit a magyar médiarendszer elmúlt tíz évének változásait adatok alapján feldolgozó korábbi cikkünkhöz készítettünk, ezt a cikket itt lehet olvasni.

Megosztás