Érd

Ismét elmeszelték Mészáros Lőrinc családi cégét az érdi „fehér út” ügyében

28 tulajdonos hozzájárulása nélkül épített illegálisan utat részben természetvédelmi területen Érd és Sóskút között a Mészáros Lőrinc családja által tulajdonolt cég alvállalkozója – értesült az Átlátszó. A kormányhivatal a legújabb döntésével elmarasztalta az Orbán Viktorhoz közel álló oligarcha családi cégét és alvállalkozóját. A határozat kimondja, hogy az érdi köznevelési centrum építési törmelékéből építették az utat, a kezeletlen hulladék lerakása pedig jogszabályi tilalomba ütközik. A kivitelezők a döntést nem hagyják annyiban, a „fehér út” ügye a bíróságon folytatódik tovább. 

A friss információink szerint a Pest Megyei Kormányhivatal ismét arra kötelezte a Fejér B.Á.L. Zrt.-t és alvállalkozóját, a Kontimer Kft.-t, hogy zárja le és távolítsa el a Pest megyei Érd és Sóskút között létrehozott, főleg mészköves, tehát fehér színű talajból létrehozott utat – tudta meg az Átlátszó. A kormányhivatali döntés szerint az utat engedély nélkül építették és helyezték forgalomba.

Ez a 2020-ban indult úgynevezett „fehér út” ügy, ami miatt rendőrségi feljelentést is tett Érd LMP-s alpolgármestere, Tetlák Örs. A feljelentés szerint az utat illegálisan építették meg az érdi köznevelési centrum építésekor kitermelt köves földből. A négy és fél kilométeres hosszúságúra becsült út magáningatlanokon vezet át.

A most lefolytatott megismételt, kibővített kormányhivatali eljárásban derült ki: az érintett 28 telektulajdonos egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy nem járultak hozzá a tulajdonukon való útépítéshez. A határozat kimondta, hogy az érdi köznevelési centrum építési törmelékéből építették az utat, a kezeletlen hulladék lerakása pedig jogszabályi tilalomba ütközik. A hatóság továbbá megállapította, hogy

az út jelentős része Natura 2000 védettségű természetvédelmi területen halad át.

A kormányhivatal vezetője volt fideszes parlamenti képviselő, Tarnai Richárd.

A „fehér út” nyomvonala (forrás: Tetlák Örs / Facebook)

A Budapest Környéki Törvényszék szóvivője az Átlátszónak azt nyilatkozta:

az újabb kormányhivatali határozat ellen három keresetlevelet nyújtottak be. Vagyis a „fehér út” ügy ismét a bíróságon folytatódik.

Az alvállalkozó cég pedig nyilatkozatában emlékeztette az Átlátszót:

„A most meghozott határozat a korábbihoz hasonlóan szintén jogszabálysértő. A határozat megsemmisítése iránt a Kontimer Kft. ismételten keresetet terjesztett elő a Budapest Környéki Törvényszék előtt. Az eljárás folyamatban van, melynek során a határozat végrehajtásának felfüggesztése iránt is kérelmet terjesztett elő a cég.”

T. Mészáros András, az útépítés idején hivatalban volt fideszes polgármester nem válaszolt az Átlátszó által feltett kérdésekre, ahogy a Fejér B.Á.L. Zrt. sem reagált a levelünkre.

A kormányhivatal elmarasztaló határozata, aláírva: 2022. 12. 21.

A botrányt kirobbantó LMP-s politikus, Tetlák Örs valóságos vádiratnak nevezte a legújabb kormányhivatali határozatban szereplő tényállításokat. Közölte:

„Nehezen tudom elképzelni, hogy ezt követően a nyomozás érdemi gyanúsítás nélkül záruljon le belátható időn belül, hiszen ez a határozat feketén-fehéren kimondja, hogy itt a hulladékgazdálkodás rendjét megsértették, és környezetkárosítást követtek el. Azt pedig nem tartom életszerűnek, hogy egy Fejér B.Á.L. Zrt. mindezt meg merte volna tenni az érintett polgármesterek támogató hozzájárulása nélkül.”

Kormányhivatal: engedély nélkül épült az út

2020 februárjában egy környezetvédelmi szervezet, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány tett bejelentést az érdi önkormányzatnál az Érd és Sóskút között illegális lerakott szemétről. A helyszínen ellenőrzést végző hivatali emberek ekkor egy olyan útra bukkantak, amelynek létezéséről addig nem tudtak, az építkezésről a polgármesteri hivatalban semmilyen hivatalos iratot nem találtak. Az útépítés idején, 2019-ben, még a fideszes T. Mészáros András volt Érd polgármestere, a bejelentéskor pedig már az egyesült ellenzék által támogatott Csőzik László volt a városvezető.

Az érdi jegyző bejelentést tett a kormányhivatalnál az út miatt. A kormányhivatal még az első vizsgálat során megállapította a kivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Kontimer Kft. felelősségét „építési engedély nélkül végzett útépítési tevékenység” és „engedély nélkül végzett út forgalomba helyezési tevékenység” jogsértésekben. A kormányhivatal döntését azonban a Fejér B.Á.L. Zrt. bíróság előtt támadta meg.

Mészárosék cége beperelte a Pest Megyei Kormányhivatalt a „fehér út” ügyében | atlatszo.hu

A leggazdagabb magyar gyermekeinek cége alvállalkozójára, valamint az érdi volt és Sóskút jelenlegi polgármesterére próbálja hárítani a felelősséget a két település között lezajlott illegális útépítés miatt. A kormányhivatal azonban a Fejér B.Á.L. Zrt.-t is arra kötelezte, hogy 90 napon belül állítsa helyre az eredeti állapotot az Érd és Sóskút között létrehozott út nyomvonalán.

Mint 2022. október végén beszámoltunk róla, hogy nem hoztak érdemi bírósági döntést az úgynevezett „fehér út” ügyében. A Budapest Környéki Törvényszék ugyanis új eljárásra kötelezte a Pest Megyei Kormányhivatalt.

Az Átlátszóhoz akkor eljutó információk szerint a Budapest Környéki Törvényszék egyik félnek sem adott igazat, hanem azért kötelezte új eljárásra a Pest Megyei Kormányhivatalt, amiért a hatóság nem vont be az eljárásba minden érintettet, így azokat a telektulajdonosokat, akiknek ingatlanán lerakták a meszes talajt.

A rendőrség még mindig csak felderít

A kormányhivatali eljárással párhuzamosan nyomozás is indult. Az LMP politikusa azt írta a rendőrségnek a 2020-as feljelentésében: ahelyett, hogy a jogszabályoknak megfelelően lerakóhelyre szállították volna a közeli építkezésen kitermelt földet, abból utat építettek. A feljelentés szerint mindezt a földtulajdonosok tudta nélkül, ám az akkori érdi fideszes és független sóskúti polgármester támogatásával tették meg.

6 milliárdos iskolaépítés törmeléke. Az Átlátszó számolt be arról 2019 márciusában, hogy a Fejér-B. Á. L. Zrt.-vel kötött szerződést Érd akkori fideszes városvezetése egy köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok, és tanuszoda) építésére. A projekt eredetileg becsült szerződéses összértéke nettó 4,1 milliárd forint volt, a cég a munkát több mint másfél milliárd forinttal magasabb összegért, pontosan 6 milliárdért vállalta el. A földmunkákat a Fejér B.Á.L. Zrt-nek a Kontimer Kft. végezte.A 2015 júniusában alapított Fejér B.Á.L Zrt. Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégeként vált ismertté. 2019 február elején azonban édesapjuk, Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb embere is részesedést szerzett a cégben. A Zrt. 2021-ben közel 50 milliárd forint árbevételt ért el, ami 4,6 milliárdos adózott eredménnyel társult. 

 

A köves talaj az iskolaépítés alapozási munkálatairól készült 2019-es képeken (forrás: T. Mészáros András / Facebook)

Most a rendőrség ezt nyilatkozta az Átlátszónak:

„A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt a büntetőeljárás továbbra is felderítési szakban van folyamatban. Jelenleg az igazságügyi élővilág- védelmi, tájvédelmi, hulladékgazdálkodási szakértői véleményekre várunk, azok beérkezését követően nyílik lehetőség meghatározni az eljárás további menetét”.

Ez lényegében azt jelenti, hogy az ügynek továbbra sincs gyanúsítottja.

Nem vitték el a kőtörőbe

A legújabb kormányhivatali határozat szerint „a Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. alapjellemzést, ill. rendszeresen képződő hulladék esetében megfelelőségi vizsgálat elvégzését igazoló laboratóriumi jegyzőkönyvet nem mutatott be, így a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy

egyetlen köbméter építési és bontási hulladékot nem vett át a Tárnoki Kőtörő Újrahasznosító és Kereskedelmi Kft.

és nem állított ki semmilyen igazolást, hogy a sávalapok kitermelése címén és 2990 m3 és talajcsere címén 4200 m3 mészköves föld ártalmatlanítását elvégezte volna”.

Mindennek azért van jelentősége, mert a Kontimer a hivatalos eljárásban azt nyilatkozta:

„Nem került semmilyen mennyiségű hulladék felhasználásra az útjavítás során. Az útjavítás kizárólag azzal a mészköves talajjal készült, ami maga a földút anyaga is volt mindig. A Kontimer Kft. a kitermelt mészköves talajt beszállította a hulladéklerakóba. A Tárnoki Kőtörő Kft. elvégezte a beszállított hulladék hasznosítását a Ht. 15. § szerint. A telephelyről ezt követően kiszállított anyag hulladék státusza megszűnt.”

A „fehér út” (fotó: Tetlák Örs / Facebook)

Megy az egymásra mutogatás

Mint korábban írtuk, az Orbán Viktor bizalmi köréhez tartozónak tartott Mészáros Lőrinc családjának cége a teljes felelősséget az alvállalkozóra és az érintett polgármesterekre kente:

„Nem került sor út építésre, vagy út kialakítására. Egy meglévő önkormányzati közút karbantartása történt meg a Kontimer Kft. által, az érintett közút tulajdonos önkormányzatokat képviselő polgármesterek kérésnek, hozzájárulásának megfelelően, amelyben a Fejér-B.Á.L. Zrt nem vett részt.”

Hozzátették: “A Kontimer Kft ügyvezetője egyeztetett az út karbantartás megvalósításáról a sóskúti Polgármester úrral, König Ferenccel, és az érdi Polgármester úrral, T. Mészáros Andrással, ezen egyeztetés részleteiről nem rendelkezünk információval. Ezen egyeztetésen, vagy egyeztetéseken a Fejér-B.Á.L. Zrt. nem vett részt.”

Kis Zoltán

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az Érd közelében épült „fehér út” egyik szakasza (fotó: a szerző felvétele)

Megosztás