Érd

Gyorsan cégtemetőbe került a bejegyzése után 445 milliót elnyerő cég

Szinte a semmiből robbant be Érd építőipari piacára a Káblán Bau Kft., amely 2017-ben, bejegyzése után pár hónappal az önkormányzat két óvodaépítési beruházására kiírt közbeszerzési pályázatát nyerte meg sok százmillió forint értékben. Két évre rá, pár nappal a Fidesz által Érden elbukott önkormányzati választás után az érdi közbeszerzési csodacég a tatabányai cégtemetőben landolt. Nagyító alá vettük a kft.-t és a közbeszerzés körülményeit. 

Társadalmi célú hirdetés

Pár pontban összefoglalva a következőket találtuk:

  • feltűnő gyorsasággal százmilliókat nyert óvodaépítési közbeszerzéseken egy nemrég alapított érdi cég 2017-ben;
  • ez a kft., a Káblán Bau ezután feltűnő gyorsan, az önkormányzati választások után pár nappal a tatabányai cégtemetőben landolt;
  • a kiíró érdi önkormányzatnál nincs olyan dokumentum, amely tanúsítaná: kinek a javaslatára, milyen referenciák alapján hívták meg az addig teljesen ismeretlen céget a közbeszerzési eljárásra;
  • a Káblán Bau Kft. akkori székhelyének egyik tulajdonosa a későbbi rivális cég ügyvezetőjének hozzátartozója volt ugyanide jegyezték be korábban a rivális cég ügyvezetője volt feleségének cégét is;
  • a rivális cég, a General-Invest Bau Kft. 2011 és 2019 között feltűnő gyakorisággal, 1,5 milliárd forint értékben nyert (főleg óvodaépítési) közbeszerzéseket a General-Invest Bau Kft. az egyik érintettje annak a rendőrségi nyomozásnak, amely egy érdi óvodaépítési közbeszerzés vizsgálata során feltárt összefonódás gyanúja miatt indult;
  • a Káblán Bau Kft. volt és a General-Invest Bau Kft. ügyvezetője visszautasítja a két cég összefonódásáról szóló feltételezéseket.

Sikertörténet és meglepő győzelem

„Hát… Talán jó pályázat, jó árajánlat, minek esetleg?” kérdezett vissza az 52 éves Kertész Gábor, a cég egykori tulajdonosa az Átlátszó érdeklődésére, amikor arról faggattuk, minek tulajdonítja cége káprázatos közbeszerzési sikereit 2017-ben.

A 2017. február 14-én bejegyzett Káblán Bau Kft. először a 2017. júniusában megindított, az Erdőszéle óvoda építésére kiírt meghívásos közbeszerzési eljárásban nyert el a szerződés módosítása után 272 millió forintot. A Napsugár óvoda felújítása ugyancsak a szerződés módosítása után 175 millió forintjába került az adófizetőknek. T. Mészáros András polgármester és Kertész Gábor ügyvezető 2017. szeptember 20-án írta alá a szerződést.

Az immár ENDUP 191017 KÁBLÁN BAU Korlátolt Felelősségű Társaság kényszertörlés alatt név alatt futó gazdasági társaságot más közbeszerzési eljárások során szintén ajánlattételre hívták. Ezeket a pályázatokat aztán feltűnően nagy gyakorisággal a General-Invest Bau Kft. nyerte meg.

A General-Invest Bau Kft. Érden a 2019. októberében (13 év után) letűnt Fidesz-világ közbeszerzési történelmének ragyogó csillaga volt. Az önkormányzat (és egyik cége) által kiírt pályázatokon 2011-től közel nettó 1,5 milliárd értékben söpört be sorozatban építési szerződéseket. Az érdi tankerület szintén kedvelte ezt a céget: 200 millió forint értékben kötöttek szerződéseket a korábban Érden, a Velencei út egyik teljességgel jelentéktelen, falusias házába bejegyzett céggel. 2019-ben a 14 főt alkalmazó cég tulajdonosa 1,7 milliárdos árbevétel mellett 700 milliós adózott nyereség után 100 millió forint osztalékot vágott zsebre. A General-Invest Bau Kft. által elért lélegzetelállítóan szexi, 42 százalékos profitrátáról itt írtunk. Az adófizető állampolgárok pénzéből főleg óvodákat építő és felújító General-Invest Bau tulajdonosának, Steierlein Zoltánnak a testvére, a cég egykori tulajdonosa Érd fideszes volt alpolgármesterének a sógora. A később városvezetőként az érdi óvodaberuházásokat felügyelő Bács István egyik lakását a General-Invest Bautól vásárolta a tízes évek elején.

Ennek ellenére a szinte semmiből, semmilyen kamarai referenciával nem rendelkező Káblán Bau Kft. 2017. augusztusában legyőzte közbeszerzési eljárásban az óvodaépítésben temérdek tapasztalatot szerzett General-Invest Bau Kft-t, és így megkaparintotta 175 millió forintos Napsugár Óvoda-beruházást.

A Titkár utca 19. titka

2017. január 1-től fontos változások léptek életbe a közbeszerzési törvényben. A mind gyakoribbá váló korrupciós vádak ellenében 300 millió forint értékben húzták meg a határt a nem nyíltan induló építési közbeszerzési eljárások során. Felemelték a meghívandó cégek számát ötre. Olyan cégeket kellett ezután meghívni, amelyek szakmailag megbízhatóak, az építési feladat elvégzésére pedig dokumentálhatóan képesek. A törvénymódosítás 2017. január 1-i hatályba lépése után így hirtelen nagy kereslet kezdett mutatkozni a meghívható építési cégek iránt.

Érdekes egybeesés, hogy a 2017-es esztendő érdi sikercégét, a Káblán Bau Kft.-t 55 nappal a törvény hatályba lépése után jegyezték be. A cég székhelye: Érd, Titkár utca 19. lett. Ez idő tájt a Titkár utca 19. szám alatti ház és telek a fideszes alpolgármesterhez közel állónak nevezett General-Invest Bau Kft. ügyvezetője, Lepp Tibor édesanyjának résztulajdonában állt. Lepp Tibor a 2000-es években volt már pár évig tulajdonosa az ingatlannak, aztán 2019-ben öröklés révén ismét résztulajdonos lett a Titkár utcai ingatlanban.

A Titkár utca 19-ben szerzett tulajdont, és ide jegyezte be a cégbíróság a korábban édesipari főtevékenységgel foglalkozó Királyfi & Fia Kft.-t is. A Káblán Bau Kft. 2017 februári bejegyzése idején a cég egyik tulajdonosa a General-Invest Bau ügyvezetőjének mint később kiderült: elvált felesége volt.

Leppné 2020. januárjában vált meg az üzletrészétől, ugyanekkor Lepp Tibor lett az egyik tulajdonos a Királyfi & Fiában. Felbukkant egy újabb fontos szereplő szintén 2020 januárjában az édesipari cégnél: tulajdonos lett a fideszes volt alpolgármester, Bács István testvére, a General-Invest Bau Kft.-t tulajdonló Steierlein Zoltán sógornője, Bács Ildikó.

Áttételes kapcsolat még a Káblán Bau és a General-Invest Bau között a közös könyvelőcég. Ugyanez a cég könyvelt Királyfi & Fiának, valamint Steierlein Zoltán egy másik cégének, továbbá a RO & MI Vill Kft-nek. Ekkor Bács nővérének másik, ingatlan-bérbeadással is foglalkozó cégének szintén ugyanaz a könyvelőcége, mint a Káblán Bau Kft-nek.

A  RO & MI Vill Kft. és General-Invest Bau Kft.-vel közötti összefonódásokról és az együtt elkövetett közbeszerzési szabálytalanságról, annak 70 millió forintos szankciójáról itt írtunk.

 

42 százalékos profitrátát ért el a volt fideszes alpolgármesterhez kötődő építőcég Érden | atlatszo.hu

Beperli Érd ellenzéki polgármestere azt a helyi vállalkozást, amely kartellgyanús körülmények között nyert el egy közel 280 millió forintos óvodapítési beruházást a Pest megyei városban 2017-ben. Ez a cég – az óvodaépítési ügyekben jelentős befolyással rendelkező volt fideszes alpolgármesterhez, Bács Istvánhoz rokonsági szálakkal kötődő General-Invest Bau Kft.

Az ügy súlyosságát a kiszabott szigorú szankció mellett az is jelzi, hogy a Pest megyei rendőrség kartellezés gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a két cég között kimutatott tiltott összefonódás gyanúja miatt.

Tagadják az összefonódást

Kertész Gábor, a Káblán Bau Kft. egykori ügyvezető tulajdonosa az Átlátszónak nyilatkozva a leghatározottabban visszautasította a feltételezést, hogy a két, 2017-es közbeszerzési eljárás során a General-Invest Bau Kft.-vel vagy annak ügyvezetőjével, tulajdonosával tudtak volna egymásról mint piaci riválisról.

Szó szerint idézzük Kertészt, aki ezt válaszolta kérdéseinkre: Nem. Majd hozzátette: nem”.

Két héttel később újabb kérdéseket tettünk fel Kertésznek, aki mint március végén, most is készségesen a rendelkezésünkre állt, még azt sem kérte, hogy ellenőrzésre küldjük el neki írásba foglalt nyilatkozatát. Kertész az Átlátszónak elmondta, hogy a könyvelője ajánlotta a Titkár utcai címet, mondván, hogy ők tudnak székhelyszolgáltatást”.

– Lepp Tibor tudott arról, hogy ön bejelentkezett a cégével erre a címre, a Titkár utca 19.-be?

– Kertész: Mmmm… Nem tudok róla.

– Tehát nem tud róla.

– Nem.

– Értem, értem. Ööööö…

– Tehát sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, ahogy azt mondani szokták.

Az újságírószakmában a „sem megerősíteni, sem cáfolni”-formula gyenge igent jelent. De ki mondta azt, hogy mindenkinek tudnia kell, miről mit tart az újságírók szakmája?

Lepp Tibor, a General-Invest Bau Kft. ügyvezetője, a Királyfi & Fia Kft. tulajdona annyiban proaktívabb volt Kertésznél, hogy megfenyegette perrel az Átlátszót. Lepp ezt írta: 2017-ben a Királyfi és Fia Kft.-ben tulajdoni részesedésem nem volt és a gazdasági társaság ügyvezetését sem láttam el. 2017-ben a 2030 Érd, Titkár u. 19. szám alatti ingatlanban tulajdoni illetőséggel nem rendelkeztem. A fentiekre tekintettel kérem, hogy a feltevései megtétele előtt az információ forrásait ellenőrizze le. Amennyiben a továbbiakban is téves információk összemosásával mind a személyem mind a General-Invest Bau Kft. jó hírnevét megsérti, a szükséges jogi lépéseket megteszem” – írta 2021. április 1-jén Lepp Tibor.

A pontosított kérdéseinkre aztán 5 nappal később ezt a választ adta arra a felvetésre, hogy a kérdéses időszakban a felesége volt a Káblán Bauval közös székhelyen osztozó Királyfi & Fia egyik tulajdonosa és az édesanyja pedig az ingatlan résztulajdonosa.

2017-ben már nem voltam házas és volt feleségemmel már évek óta nem éltem és nem élek egy háztartásban. Édesanyám idő közben elhalálozott, ezért őt sem tudom sajnos megkérdezni, miként vélekedik az Ön által feltett kérdésekkel kapcsolatosan.”

Önkormányzat: nincs dokumentum

Ezzel párhuzamosan adatigénylésekkel próbáltunk választ kapni arra, hogy miként eshetett az akkori fideszes önkormányzat választása a frissen megalapított Káblán Baura 2017-ben? Miért és mi alapján hívták meg a Káblán Bau Kft.-t a közbeszerzési eljárásokra? A dokumentumokkal alátámasztható válasz egy szóban foglalható össze: „Csak.”

A 2019-es választási hadjáratban a teljes átláthatóság eszméjét zászlajára tűző új ellenzéki városvezetés kőkeményen alkalmazta az Átlátszóval szemben az Orbán-adminisztráció által koholt Lex Nyunyóka szerinti 45 + 45 napos válaszadási határidőszámítás szabályait. Aztán a válaszadásra rendelkezésre álló, eleve meghosszabbított határidő 90. napja is régen lejárt, és csak további sürgetések, informális noszogatások, elkeseredett könyörögés után csikartuk ki a választ, amely kerülő úton, tehát nem a kért módon, az Átlátszó adatigénylési alkalmazásán, a KiMitTudon keresztül érkezett meg hozzánk.

Azt kértük az önkormányzattól 2021 tavaszán, hogy küldjék meg azokat a piacfelmerési dokumentumokat, amelyek alapján meghívták a frissen alapított Káblán Baut az óvodaépítési közbeszerzési eljárásba. Az önkormányzat válaszából kiderült, nincsenek ilyen dokumentumok. Ezt írták:

Erre a kérdésre vonatkozó dokumentumot nem tartunk nyilván. Az ajánlattételre felkértek körének meghatározása a Polgármesteri Hivatal által végzett piackutatáson alapul.

Azt az információt már nem osztották meg az Átlátszóval, hogy konkrétan ki, mikor és milyen módon dokumentálva végezte el a piackutatást.

A piacfelmérési adatokat dokumentálni kell. A Közbeszerzési Hatóság írja az eljárások során tanúsítandó magatartási szabályok egyikeként: „az ajánlatkérők az adott közbeszerzési eljárás előkészítése során különösen az alábbiakra törekszenek: (…) az előzetes piacfelmérést teljes mértékben, ellenőrzésre alkalmas módon dokumentálják…”

Ezek után nagyon úgy tűnik, hogy a Káblán Bau Kft. meghívásához elvezető önkormányzati döntéshozatali folyamat teljességgel átláthatatlan, és a hivatal alapvető magatartásszabályt sértett meg.

Nem tudni, mi alapján választották a céget

A hivatal válasza szerint úgy győződtek a meghívás előtt a Káblán Bau szakmai megbízhatóságáról, teljesítőképességéről, hogy „a közbeszerzési eljárás indítása, majd az eredmény megállapítása előtt lekérjük az ajánlattevők cégnyilvántartásban, kamarai nyilvántartásban és a közbeszerzési hatóság adatbázisában szereplő adatait”.

Ez a válasz azért meglepő, mert az első, 2017-es közbeszerzési eljárás előtt a céginformációs rendszerben legfeljebb annyit láthattak, hogy a Káblán Baut pár hónapja bejegyezték. A közbeszerzési adatbázisban lényegében semmit nem láthattak. A kamarai nyilvántartásban sincs semmilyen referencia a Káblán Bau Kft-ről. Egészen pontosan most is egy helyütt ez olvasható: „Vállalkozó nem adott meg alkalmasság megítélését elősegítő adatokat”. Az egyetlen érdemi adat: munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban egyetlenegy kőművest alkalmaztak 2017 márciusától.

Ezután a hivatal a másokra mutogatással folytatta: „a felelős akkreditált szaktanácsadó tájékozódott a 2017. február 14-én a cégbíróságon bejegyzett Káblán Bau Kft-ről teljesítőképességéről, szakmai megbízhatóságáról. Erre vonatkozó dokumentum nyilvántartásunkban nincs”. A szaktanácsadót a hivatalos nyilvántartásukban megadott email-címen kerestük, nem reagált a kérdéseinkre.

Akkor mégis kinek az ötlete volt, hogy a Káblán Bau Kft-t meg kell hívni az óvodaépítési közbeszerzési pályázatokra? Ki hozta meg a döntést? A válasz: „Erre a kérdésre vonatkozó dokumentumot nem tartunk nyilván.”

Hozzáteszik: „(…) összességében azonban elmondható, hogy olyan cégeket kért fel ajánlattételre Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint ajánlatkérő, melyekkel már dolgoztunk együtt és kedvező volt a teljesítésükkel a tapasztalatunk, illetve székhelyük vagy telephelyük regionálisan kapcsolódik Érdhez”. (Az érdi óvodabeszerzési eljárásokban az egyik leggyakrabban meghívott cég, a Mimico Kft. székhelye történetesen Dunakeszi.)

A legdöbbenetesebb választ azonban az alvállalkozókra vonatkozó kérdésünkre kaptuk. Ezt írta ugyanis az önkormányzat a Napsugár óvoda beruházásáról: „(…) nincsenek lejelentett alvállalkozók”.  A lejelentés elmulasztása súlyos probléma. „A közbeszerzési eljárást követően megkötött szerződés teljesítése során a leggyakoribb probléma az alvállalkozók nem, vagy nem megfelelő bejelentése. A mulasztás a szerződő felek számára jelentős bírságot eredményezhet” – írja a közbeszguru.

Összegezve: az uniós pénzekkel támogatott közbeszerzési eljárások leglényegesebb mozzanatairól, a döntéshozatalig tartó folyamatról nem állnak rendelkezésre dokumentumok.

Ez a két eljárás átláthatatlan, holott a közbeszerzési törvény egyik legfontosabb alapelve az átláthatóság. A törvényszöveg 2. paragrafusa egészen pontosan így rendelkezik: „a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő köteles biztosítani, a gazdasági szereplő pedig tiszteletben tartani a verseny tisztaságát, átláthatóságát és nyilvánosságát”.

(Rákérdeztünk a Káblán Bau Kft. székhelye, a Titkár utca 19. körüli furcsaságokra, ezek után nyilván talán senkit nem lep meg a helyhatósági adminisztráció válasza: „Erre vonatkozó adat nyilvántartásunkban nincs.”)

Vállalkozók, alvállalkozók, alvállalkozók alvállalkozói

A zsenge sikercég, a Káblán Bau viharos gyorsaságú hanyatlásának első, kívülről látható jele az volt, amikor a cég elmulasztotta leadni a beszámolóját. Úgy tűnik, mintha Kertész minderről mit sem tudna.

Kertész elmondta, hogy miután az adózással „meg mindennel „rendben volt” a cég, egész egyszerűen nem tudott vele mit kezdeni. „Ha megnézi, a beszámolói rendben vannak, a NAV-nak nincs semmiféle problémája…” – mondta Kertész.

Kertésznek azonban pár fejlemény elkerülte a figyelmét, vagy megfeledkezett  azokról. 2018-ban a Káblán Bau Kft. nem adott le beszámolót a cégbíróságnak.

Kertész azt mondta az Átlátszónak: „Ezeket a könyvelőnek kellett intézni. (…) Hogy ő mit csinált és mit nem… Én ezekhez  pénzügyekhez nem is értek… A munkák el lettek végezve.”

Annyira nem volt minden rendben a céggel, hogy a bíróság 2019. július 10-én a céget eltiltotta a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánította és elrendelte a kényszertörlési eljárás megindítását.

Ezután, július 22-én pótlólag töltötték fel az e-beszámolóra a 2017-es beszámolót. A cég megmenekült, július 22-én a cégbíróság hatályon kívül helyezte korábbi végzését. A 2017-es beszámolóval együtt csatolásként feltüntetett kiegészítő beszámoló és taggyűlési jegyzőkönyv valójában egy üres fájl, nincs benne semmilyen szöveges vagy numerikus tartalom.

Ekkor már a Káblán menthetetlenül rohant a végzete felé. Kertész megszabadult a cégtől, amely négy nappal az október 13-i önkormányzati választások után hivatalosan is tulajdonost és székhelyet váltott. A Káblán Bau Tatabányára, a Komáromi utcai cégtemetőbe költözött.

2020 márciusában a cégbíróság elrendelte a kényszertörlési eljárás megindítását, miután a NAV törölte az adószámot.

Pár jel alapján arra is lehetett következtetni, hogy Kertész az alvállalkozók kilétével sincs teljesen képben – vagy egyszerűen csak nem emlékszik jól a nevekre. Az egykori ügyvezető elismerte, hogy alvállalkozókat kellett bevonnia (korábban idéztük a kamarai nyilvántartást, hogy a cég 2017 márciusában egyetlen egy bejelentett kőművést alkalmazott). Azonban az alvállalkozókat már nem tudta megnevezni.

„Nekem már semmilyen papírom sincs” – mondta Kertész. Megkérdeztük, segíthetünk-e úgy a memóriájának a felfrissítésén, ha cégneveket mondunk, és ezekre reagál.

Azt válaszolta: „Hát, nem tudom. De volt alvállalkozónak az alvállalkozója is, és hogy ő milyen cég alatt futott, azt nem feltétlenül tudom…” Aztán kimondtunk még egy cégnevet: a General-Invest Bau Kft-ét. „Hát, hallottam már róluk természetesen” – mondta Kertész Gábor.

Kis Zoltán

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Az Erdőszéle óvoda Érden. A szerző felvétele.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás