miskolc

Nem tudja eldönteni a Borsod megyei kormányhivatal, hogy adatgazda-e vagy sem

A Miskolcon, majd a Borsodban elhunytak számát szerettük volna megtudni, azonban adatigényléseinkre teljesen eltérő válaszokat kaptunk a kormányhivataltól. Először közölték, hogy nem rendelkeznek az adatokkal, aztán kétszer mégis válaszoltak, majd újra azzal érveltek, hogy nem adatgazdák. Nem meglepő: az egész koronavírussal kapcsolatos kommunikációra ez volt jellemző. 

Ahogy arról többször is beszámoltunk, a magyar járványügyi tájékoztatóoldalnál nem volt/nincs szűkszavúbb a régióban. Tavaly márciusban 14 országra kiterjedő vizsgálatot végeztünk, amelyből kiderült, hogy a koronavírussal kapcsolatban a magyar kormány osztja meg a legkevesebb adatot az állampolgáraival.

Hazánkban a kormány a járvánnyal kapcsolatos adatokkal, azok minőségével a kezdetektől fogva hadilábon áll, több esetben derült ki utólag, hogy valami nem stimmelt a közölt adatokkal, például a vakcinák számával vagy az elhunytakkal.

Ezen adatok megszerzésére többször és több módon tettünk kísérletet, de sok más médium és jogvédő szervezet is megtett mindent, hogy olyan adatokhoz, információkhoz jusson, amelyek a világ nagyobbik felén mindenki számára elérhetőek voltak.

A magyar járványügyi tájékoztatóoldalnál nincsen szűkszavúbb a régióban | atlatszo.hu

Arra azonban rajtunk kívül nincs máshol példa, hogy az eredetileg járványügyi tájékoztatás céljából létrejött honlapot propagandafelületként használja a kormány saját narratívái terjesztésére.

A Fővárosi Törvényszék után aztán a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla is kimondta, hogy az államnak ki kell adni bizonyos alapvető fontosságú járványadatokat.

Az Átlátszó azt már korábban kiderítette,  hogy a kórházaknak 85-féle adatot kell elküldeniük minden egyes nap (a személyzet létszámán át a rendelkezésre álló berendezéseken és védőeszközökön át egészen a pontos kórházi kapacitásokig), de részletekbe menő adatokat kértek a koronavírussal kapcsolatban is: a COVID-gyanús és pozitív, lélegeztetett és nem lélegeztetett felnőttek-gyerekek létszáma, a járó- és fekvőbeteg ellátásban lévő, igazolt fertőzöttek, a súlyos állapotban lévő betegek, valamint a covidos egészségügyi dolgozók pontos száma is kiderül a jelentésekből. Az adatokat mégsem akarták kiadni.

Veres Pál megírta levelét (forrás: Facebook)

Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere még tavaly november 17-én levélben fordult közérdekű adatigényléssel dr. Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz. Ebben a levélben azt kérte, hogy heti rendszerességgel küldjék meg részére Miskolc vonatkozásában a koronavírus-fertőzöttek, valamint a kórházban lévő ápoltak számával kapcsolatos közérdekű adatokat.

A polgármester közérdekű adatigénylésére december 2-án érkezett az országos tisztifőorvos első válasza, ebben jelezte, az adatigénylésnek 45 napon belül tesz eleget. Dr. Müller Cecília levelében ezt azzal indokolta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK) a koronavírus elleni járványügyi védekezéssel kapcsolatos feladat élvez prioritást.

A tisztifőorvos február 15-én küldött újra levelet a polgármesternek, ebben azonban csak 2021. 46. hetére vonatkozó adatokat közölt. Ezen a héten fordult közérdekű adatigényléssel a polgármester a Központhoz, azaz 2022. február közepén megkapta Miskolc városa, hogy 2021. 46. hetében 1225 fő pozitív esetszám volt Miskolcon. Továbbá az országos tisztifőorvos tájékoztatta a várost arról is, hogy

a kórházban ápoltak számáról az NNK nem gyűjt adatot.

Csakhogy lapunk megkeresésre végül érkezett válasz, igaz, nem pozitív esetszámokról, mert nem ezt kérdeztük, hanem azt, hogy hányan haltak meg COVID-ban Miskolcon, illetve B.A.Z.-megyében.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én (forrás: MTI/Vasvári Tamás)

Először  2020. november 25-én adtunk be egy közérdekű adatkérelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak, amely jókora csúszással, 2021. január 12-én válaszolt. Ebben az állt, hogy a megyei kormányhivatal „a kért adat aggregátum tekintetében nem adatkezelő”, és emiatt

„az adatszolgáltatás teljesítését megtagadom”.

Érdekes módon azonban a 2021 novemberében hasonló kérdésekkel benyújtott közérdekű adatkérésre – a szokásos időhúzási lehetőségeket kihasználva – már érdemi válasz érkezett: 2019. november 11. és 2020. november 11. között COVID-ban 797 miskolci halt meg.

Majd a pár nap különbséggel benyújtott, az egész megyében járvány miatt meghaltak száma után érdeklődő adatkérelmünkre is válasz érkezett. Ezek szerint 2020. január és 2020. november 18. között 2884, Borsod megye területén élő személy halt meg  a járvánnyal összefüggésben.

Miután a járvány lecsengése után, május végén már a teljes halálozási adatok után érdeklődtünk, azt a meglepő választ kaptuk, hogy a kormányhivatal a COVID-betegség, illetve szövődményei következtében

elhunytak száma tekintetében nem adatkezelő.

Megkérdeztük a kormányhivatalt, hogy pontosan mi az oka két sikertelen és a két sikeres adatigénylésnek, de nem válaszoltak.

Persze, nem csak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal nem tudja eldönteni, hogy adatkezelő-e vagy sem. Ahány megye, annyiféle kifogás, időhúzás, esetleg siker. Az Átlátszó érdi tudósítója például az Érdi Járási Hivatalhoz fordult hasonló adatigényléssel, ahol nem jár sikerrel. Másik adatigénylésének azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ eleget tett.

Pusztai László

Nyitókép: Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott beszédet mond Szendrő város kormányablakának átadásán 2022. február 4-én (forrás: MTI/Vajda János)

Megosztás