A helység kalapácsa

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden

Nyolc év alatt tizenhat közbeszerzési eljárásban összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokat Érden az a cég, amelytől 2011-ben lakást vásárolt a későbbi fideszes alpolgármester. A General-Invest Bau Kft. egyik tulajdonosa 2015-től vált hivatalosan az érdi politikus rokonságának tagjává: a vállalkozó fivére elvette a fideszes Bács István testvérét. Bács alpolgármester vagyonnyilatkozatában is talált az Átlátszó pár furcsaságot.

Csak idén nyáron három olyan közbeszerzési hirdetmény jelent meg, amely szerint összesen 374 millió forint értékben nyert építési-felújítási munkákat az egyik érdi alpolgármesterhez legalább két okból közelállónak nevezhető General-Invest Bau Kft.

Százmilliós osztalékról döntöttek

A hivatalosan kkv-nak (kis- és középvállalkozásnak) minősülő, 15 embert foglalkoztató cég 852 millió forintos nettó árbevétellel és majdnem 80 millió forintos nyereséggel zárta a 2018-as évet. A General-Invest Bau két tulajdonosa 2019. május végén arról döntött, hogy százmillió forint osztalékot vesznek ki a cégből.

A szélsőséges kijelentéseivel, például az ellenzék lecsürhézésével országos ismertséget szerző Bács István – jelenleg fideszes alpolgármester – 2011-ben egy 76 négyzetméteres társasházi lakás 100 százalékos tulajdonjogát szerezte meg adásvétellel Érd városközpontjában a General-Invest Bau Kft-től. Bács ekkor T. Mészáros András polgármester főtanácsadója volt.

Elítéli a patkányozó Bangónét a csürhéző érdi alpolgármester, aki Észak-Koreába küldené az ellenzéki képviselőket

 

Az eladó, az ingatlan-kereskedelemmel és építési beruházással foglalkozó General-Invest Bau Kft. tulajdonosa 2010-től Steierlein Zoltán, aki ebben a minőségében testvére, Steierlein Balázs helyére lépett. Steierlein Balázs 2015-ben házasságot kötött Bács István testvérével. Vagyis ekkortól a cég egyik tulajdonosa az alpolgármester fideszes politikus sógorának testvére.

Az óvodaügyi főember

Bács szinte a sajátjának tekinti a közreműködésével tető alá hozott érdi beruházásokat. Úgy fogalmaz: “fontosabb munkáim”. Ezt írta a hivatalosnak tekinthető életrajzában:

“Az óvoda-, sport- és infrastrukturális fejlesztések, beruházások lebonyolítása mellett a multinacionális vállalatokkal való kapcsolattartás volt a fő feladatom. […] Fontosabb munkáim a Bem téri Szivárvány Óvoda felújítása és bővítése, a Batthyány Tornacsarnok újjáépítése, a Kutyavári Óvoda felújítása és bővítése, a Holló utcai óvoda, valamint a Gyula utcai Meseház Óvoda építése” – volt olvasható a fideszes funkcionárius honlapján, ami a cikkünk kéziratának lezárásakor már nem volt elérhető (de elmentettük a képernyőfotót szerencsére).

A felsorolt beruházások többségének lebonyolításában kiemelkedő szerepet vállalt a General-Invest Bau, amely 2011 óta sorozatban nyerte el a többnyire óvodaépítési és felújítási munkákra kiírt közbeszerzési pályázatokat Érden.

A közbeszerzési adatbázis szerint az érdi önkormányzat, egyszer az önkormányzat által alapított Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Kft. volt az ajánlatkérő a General-Invest Bau által elnyert tizenhat pályázatban. Az értesítőben nincs nyoma annak, hogy a cég Érden kívül közbeszerzési eljárás nyert volna. A cégnek nem lelni honlapját.

A General-Invest Bau székhelye egy fakerítéses, jelentéktelen, inkább falusinak látszó ház alsóépülettel Érd egyik forgalmas főútja mellett. Az olcsó névtáblán a General-Invest Bau mellett két másik cégnév olvasható.

Valamiért mindig őket hívták meg

Első ránézésre feltűnik, hogy a közbeszerzési eljárások megindításakor az érdi önkormányzat jellemzően nélkülözte a hirdetmény megjelentését. Meghívott cégek közül választották ki a győztest, és az eljárás eredményét (és a meghívottak listáját) ezután hozták nyilvánosságra.

Az így lefolytatott közbeszerzés szabályai a szokásos, nyílt eljárásokhoz képest is roppant aprólékosak és bonyolultak. Fontos alapelv ugyanakkor: a hirdetmény közzététele nélküli eljárás csak kivételes esetekben és nyomós indokkal indítható meg.

A közbeszerzési hatóság 2016. decemberében útmutatót adott ki, amelyben más mellett ez olvasható: “a Közbeszerzési Hatóság végezetül ismételten és nyomatékosan felhívja az ajánlatkérők figyelmét arra, hogy a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén is csak abban az esetben alkalmazható hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás, ha az adott beszerzési igény más, hirdetménnyel induló eljárás alkalmazásával nem megvalósítható.”

Egyes esetekben az a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást önmagában a beszerzés magas értéke teszi kizárttá. 2013. júliusában jelent meg az adatbázisban a Kutyavári úti óvoda felújítása érdekében kiírt közbeszerzés eredménye. Ez olvasható a III. 1.1.2.) pont alatt: “ajánlatkérő a Kbt. Harmadik Rész, nemzeti eljárásrend szerinti hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást folytatott le (Kbt. 122. § (7) bekezdés a) pontja szerinti eljárás), tekintettel arra, hogy az építési beruházás becsült értéke nem éri el a százötvenmillió forintot.”

Rezgett a léc, mert a Kutyavári ovi felújítása 149.387.000 forintba került – legalábbis ez olvasható az adatbázisban.

Ugyancsak a 2013-as évből származik egy másik, ezúttal 148.912.361 forintos közbeszerzés (Meseház tagóvoda), ez esetben azonban üresen maradt a “hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazásának indokolása” elnevezésű rovat.

Bács jó bérlőt talált az ingatlanára

Furcsaságokra bukkanunk Bács István vagyonnyilatkozatának tüzetes vizsgálatakor is. A vagyonnyilatkozat hivatalos elnevezése így kezdődik: “vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat”. Bács István vagyonnyilatkoztatából legalább egy dolog biztosan hiányzik: hogy alpolgármesterként mekkora a jövedelme.

Főnöke, a helyi Fidesz-elnök és polgármester T. Mészáros András feledékenységre hivatkozott, amikor a vagyonnyilatkozatában elmulasztotta feltüntetni a megemelt fizetését. Bács esetében azonban másról lehet szó – kérdeztük, de nem adott magyarázatot, miért nem tüntette fel a havi egymillió forintos jövedelmét.

A vagyonnyilatkozat jövedelemre rákérdező rovatának ez az elnevezése: “VAGYONNYILATKOZAT (a képviselői tiszteletdíjon kívüli adóköteles jövedelmek)”. A jogot végzett Bács abból indulhatott ki, hogy az önkormányzattól kapott jövedelme képviselői tiszteletdíjnak minősül, mert az alpolgármestert képviselőként választották meg annak idején.

Aki pedig tényleg kíváncsi a havi jövedelmére, a keressen rá az önkormányzat honlapjára, ott megtalálja azokat a közgyűlési határozatokat, amelyek megállapítják a havi jövedelmét. Igaz, ezekben a határozatokban szó sincs képviselői tiszteletdíjról: a törvény az “illetmény” szót használja.

Kellő jártassággal akár negyed óra alatt megtalálja bárki azt a három határozatot (az alapdöntést és az azt módosító két másikat), amelyek szerint Bács illetménye 873.200 forint, ehhez kap 130.980 forint költségtérítést, a nyelvtudása pedig havi 27.900 forintot ér.

Bács furcsa szemérmességében az a legérthetetlenebb, hogy T. Mészáros polgármester és a másik alpolgármester, Simó Károly nem habozott megadni a jöveledelemnyilatkozathoz szükséges adatokat. Bács nincs egyedül ezzel az értelmezésével: ebben a cikkben írtunk arról, hogy például Dunaújváros fideszes polgármestere, illetve Botka László MSZP-s szegedi polgármester szintén nem nyilatkozott a 2017-es vagyonnyilatkozatában a havi jövedelméről.

Ki a leggazdagabb? Összeszedtük a megyei jogú városok polgármestereinek vagyonnyilatkozatait

Huszonhárom polgármester vagyonnyilatkozatát gyűjtöttük össze, nem volt egyszerű. Az összesítésből sok minden kiderül, például, hogy ki a legszegényebb, és a ki adósodott el a legjobban. A legtöbb be nem vallott jövedelmet az érdi polgármester produkálta, 2017-es vagyonnyilatkozatában mintegy évi 3,4 millió forintos jövedelmet mulasztott el bevallani.

A szembeötlő vagyongyarapodásának részleteiről ugyancsak szemérmesen hallgató T. Mészáros András polgármesterhez képest Bács nem tűnik különösebben gazdag embernek a vagyonnyilatkozat alapján. Két lakása van, az egyiknek felerészben tulajdonosa. 2018-ban 500 ezer forintot készpénze volt és 10 millió forintos pénzintézeti számlakövetelést mondhatott a magáénak, miközben 1,1 millió forinttal tartozott egy pénzintézetnek. Bácsnak nincsenek gazdasági érdekeltségei.

A 2018-as vagyonnyilatkozat szerint “társasházi lakásingatlan kiadása” címén 250 ezer forintot kap havonta.

A százhalombattai társasházi lakás 54 négyzetméteres (ennek az ingatlannak az alpolgármester felerészben tulajdonosa), az érdi pedig 76 négyzetméteres. Akárhány helyi ingatlanos kérdeztünk, mind kirívóan eltúlzottnak tartja a 250 ezer forintos bérleti díjat.

Kizárásos alapon arra tudunk következtetni, hogy a vagyonnyilatkozatban feltüntetett 76 négyzetméteres érdi lakás azonos azzal a társasházi lakással, amelyet Bács a General-Invest Bau Kft.-től vásárolt meg 2011-ben (a tulajdoni lap szerint az az ingatlan is éppen 76 négyzetméter).

A fideszes politikust írásban megkérdeztük a bérleti szerződés részleteiről, ám Bács István nem válaszolt a kérdéseinkre.

Az Átlátszó Országszerte hetekig próbálta megszólaltatni az érdekelteket. A közbeszerzési jogszabályokra alapított kérdések arra vonatkoztak: miként vélekednek azokról a felvetésekről, amelyek szerint ez a kapcsolatrendszer sérti a versenytisztaság alapelvét és ez összeférhetetlenségi helyzetet idéz elő. Bács alpolgármesternek három, hivatalos önkormányzati email-címre küldtük el a General-Invest Bau Kft. közbeszerzéseivel és a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos kérdéseinket. Nem érkezett válasz.

A General-Invest Bau Kft. ügyvezetőjét és tulajdonosát kétszer próbáltuk emailben eljuttatott kérdéseinkkel megszólaltatni, az ügyvezetőt kétszer értük el telefonon, majd sms-ben hívtuk fel a figyelmét az írásban újra feltett kérdéseinkre: nem érkezett válasz. A tulajdonos Steierlein Zoltánt a fenti emailek mellett a Facebookon keresztül próbáltuk nyilatkozatra bírni – egyelőre sikertelenül.

Kis Zoltán

Fotó: Bács István/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás