Érd

Kétmilliós közbeszerzési bírságot és egy baljós uniós jelentést kapott Érd

A kétmilliós közbeszerzési bírság kiszabása után uniós ellenőrök nagyjából ötvenmillió forintos büntetést helyeztek kilátásba az egyik érdi óvoda-beruházás gyanús lebonyolítása miatt. A Fácán utcai közbeszerzés az előző, fideszes városvezetés sara, az új polgármester mégis jogorvoslatot kért a bíróságtól.

A kétszázhetvennyolcmillió forintos érdi óvodaberuházás közbeszerzése során az egyik meghívott cég a győztes társaság alvállalkozójává vált. Az ilyen összefonódás súlyosan sérti a közbeszerzési törvény legfontosabb alapelvét. Ezért a közbeszerzési döntőbizottság megbírságolta a érdi önkormányzatot és a közbeszerzési eljárásban részt vett két céget.

Az érdi Fácán óvoda újjáépítése miatt kiírt közbeszerzési pályázat ügyében a Közbeszerzési Hatóság elnöke kezdeményezte az eljárást. A döntőbizottság az érdi önkormányzatot kétmillió forintra, az eljárásban nyertes General-Invest Bau Kft.-t, valamint a később alvállalkozóként fellépő RO&MI VILL Kft.-t egy-egymilló forintra bírságolta. A General-Invest Bau a város egyik kedvenc beszállítója.

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden

Nyolc év alatt tizenhat közbeszerzési eljárásban összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokat Érden az a cég, amelytől 2011-ben lakást vásárolt a későbbi fideszes alpolgármester. A General-Invest Bau Kft. egyik tulajdonosa 2015-től vált hivatalosan az érdi politikus rokonságának tagjává: a vállalkozó fivére elvette a fideszes Bács István testvérét.

A bírság összege nem magas. Az ügy azonban nincs még lezárva. Érd 2019. október 13-án megválasztott polgármestere ugyanis többször súlyos aggodalmának adott hangot a közbeszerzéssel összefüggésben megindult uniós ellenőrzés miatt.

A döntőbizottság egyebek mellett azzal indokolta a kiszabott bírság viszonylag alacsony mértékét, hogy “a beszerzés uniós forrásból finanszírozott, ezért a jogsértéshez más szerv eljárásában a támogatás visszafizetésére vonatkozó szankció kapcsolódhat”.

Csőzik László polgármester az elmúlt hetekben többször nyilatkozott a Fácán utcai óvoda közbeszerzésének ellentmondásos körülményeiről. Kijelentette, hogy az uniós ellenőrzés végén akár a támogatási összeg 25 százalékát vissza kell fizetni.

A közbeszerzési döntőbizottság “feltárt egy olyat, amit nem volt szép” – jelentette ki Érd polgármestere, Csőzik László a Fácán utcai óvodaépítés körülményeiről a közgyűlés január 30-i ülésén (1 óra 56 perckor a videón). “Amit ott olvastam, az nagyon nem tetszett nekem” – mondta az ellenzéki szövetség vezetője, aki hozzátette: más érdi közbeszerzéseket is megvizsgálnak.

Amikor az Átlátszó az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) főigazgatójánál a Fácán óvoda közbeszerzésével összefüggő ellenőrzés részleteire rákérdezett, Dencső Balázs főigazgató azzal hárította el az érdeklődésünket, hogy a közbeszerzési döntőbizottság határozatának indokolása az EUTAF álláspontját részletesen és kimerítően tartalmazza.

A határozatban nincs szó a 25 százalékos korrekcióról. Mindössze a már idézett vészjósló mondat található meg az uniós támogatás visszafizetésének lehetőségéről.

Az Átlátszó értesülései szerint az ellenőrzési jelentését január derekán véglegesítették. A szabálytalansági eljárást lefolytató pénzügyminiszternek huszonöt százalékos korrekciót javasolnak a hatósági ellenőrök.

A huszonöt százalékos korrekció azt jelenti, hogy az önkormányzatnak közel 50 millió forint uniós támogatást kellene visszafizetnie. Az érdi helyhatóság a szükséges bizonyítékok hiányára hivatkozva támadja az ellenőrzési jelentést.

A közbeszerzési döntőbizottsági eljárást azután indították meg 2019. augusztus végén, hogy az EUTAF megkereste a Közbeszerzési Hatóság elnökét. Az elnök ezt követően hivatalból indította meg a döntőbizottság előtt a bírságolással végződött eljárást.

Az érdi önkormányzat a VEKOP-6.1.1-15-RD1-2016-00002-es számú uniós pályázat keretében a Fácán óvoda újjáépítésére 300 millió forint támogatást nyert el 2016. novemberében. Az építési munkálatokat 2019. nyarán fejezték be.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében tető alá hozott 300 milliós projekt a 278 millió forintos építési beruházás mellett egy eszközbeszerzési pályázatot is magában foglalt.

Az óvoda újjáépítésére kiírt közbeszerzést nem nyilvánosan, a kiválasztott cégek meghívásával 2017. januárjában indította meg Érd akkor Fidesz által vezetett önkormányzata. Az öt meghívott cég között ott találjuk a General-Invest Bau Kft-t és a RO&MI VILL Kft-t.

A nehézkes megfogalmazású és egyébként is bonyolult ügyben meghozott döntőbizottság határozat 2019. novemberében kimondta, hogy a RO&MI VILL Kft. a pályázat elbírálása után a győztes General-Invest Bau Kft. alvállalkozójává vált. Az ilyen összefonódást a közbeszerzési törvény kifejezetten tiltja.

Az önkormányzatot a döntőbizottság azért marasztalta el, mert fel kellett volna ismernie, hogy a közbeszerzési törvény alapeleveit sértő helyzet állt elő, és lépnie kellett volna a jogellenes állapot megszüntetése érdekében.

“A verseny tisztaságának alapelve alapján a közpénzzel gazdálkodó, közbeszerzésre köteles ajánlatkérő a közbeszerzési eljárás során köteles minden olyan cselekményt, szükséges intézkedést elvégezni, amely a közbeszerzési eljárás tisztaságába vetett bizalom megőrzését biztosítja” – írta a közbeszerzési döntőbizottság a 2019. novemberében meghozott határozatban.

A Fácán utcai óvoda újjáépítésére kiírt közbeszerzési eljárás megítélése más szempontokból szintén ellentmondásos. A nyertes cég, a General-Invest Bau Kft. a tizes évtizedben sorozatban nyert közbeszerzési eljárásokat nagyjából 1,5 milliárd forint értékben.

A cég tulajdonosa a város korábbi fideszes alpolgármesterének rokonságához tartozik. A helyi nyilvánosságban az óvoda-beruházásokról rendszeresen nyilatkozó Bács István 2011-ben ettől a cégtől vásárolta meg a lakását.

A General-Invest Bau Kft. győzelmét hozó közbeszerzési eljárások megindításakor az érdi önkormányzat jellemzően nélkülözte hirdetmény megjelentetését. Meghívott cégek közül választották ki a győztest, és az eljárás eredményét (és a meghívottak listáját) ezután hozták nyilvánosságra. Az ilyen szabályokat csak kivételes esetekben lehet alkalmazni. A General-Invest Bau Kft. esetében a kivétel vált az általános szabállyá.

Az EUTAF főigazgatója az Átlátszóval azt is közölte, hogy “az EUTAF jelenleg nem vizsgál más projektet Érd megyei jogú város önkormányzata vagy annak társulásai vonatkozásában a véletlenszerű statisztikai módszerrel kiválasztott mintavételes ellenőrzések keretében”.

Január 30-án Csőzik polgármester arról tájékoztatta az érdi közgyűlést, jogorvoslatot kérnek az elmarasztaló döntéssel szemben, a fellebbezést márciusban tárgyalja majd a bíróság.

Kis Zoltán

Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás