Érd

Vádat emeltek a volt fideszes polgármester által félkészen átadott érdi játszótér ügyében, mert gyerekek estek munkagödörbe

Az igazságszolgáltatási szervek nem kívánják felfedni annak a két személynek a kilétét, akiket az Érdi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol. Az ügyészség hosszú nyomozás után, 2023 májusában emelt vádat, az előkészítő ülés októberben lesz. Egy gyermek még 2019 szeptemberében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett azon a játszótéren, amelyet hivatalosan át sem adtak az önkormányzati választás véghajrájában. Ez a botrányos eset is közrejátszott abban, hogy a Fidesz vereséget szenvedjen Érden. Négy évvel később a játszótér-ügy egyik érintettjét, a fideszes volt polgármestert 33 év politizálás után leváltották a város Fidesz-csoportjának éléről.

„Újabb mérföldkőhöz értünk az érdligeti víztározó kialakítása során. Örömmel jelentjük, hogy szombatra elkészül a játszótér a területen! Ez alkalomból szeptember 28-án 11 órakor ünnepi bográcsozásra invitálunk minden kedves érdeklődőt, családot (…)” – írta politikusi Facebook oldalán T. Mészáros András, Érd akkori fideszes polgármestere, helyi Fidesz-elnök 2019. szeptember 24-én, kedden, jó három héttel az önkormányzati választások előtt, a kampány véghajrájában.

A meghívásnak és a megtartott rendezvénynek kis híján tragikus következményei lettek. „A megnyitóra érkező látogatók közül egy gyermek egy fedetlen, kb. 25 cm átmérőjű, a talajjal azonos szintű építési gödörbe belelépett és elesett, amelynek következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülése keletkezett. A játszótéren található másik ilyen gödörbe szintén egy gyermek belelépett, megbotlott és csak amiatt nem esett el, illetve nem szenvedett sérülést, mert édesanyja a gyermeket elkapta az esés során” – ezt már a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője, Jagusztin Tamás írta az Átlátszónak 2023. szeptember 4-én. Az egyik szülő akkori beszámolója szerint az aknában álló két fémrúd felnyársalhatta volna a ráeső testet.

A vádlottak tagadnak

Politikai következményei is lettek a veszélyes játszótér megnyitásának. Alighanem ez lett Érden a 2019-es őszi választási kampány legnagyobb botránya, amely megpecsételte az érdi Fidesz sorsát az önkormányzati választáson. Az RTL Klub tudósításai után az egész országos sajtón végigsöpört a hír (a videókat itt és itt, valamint itt tudja megnézni). Alighanem a nagy politikai haszon (cukiságfaktor: politikusok + családok + gyermekek + létesítmény-átadás) reményében úgy nyitotta meg T. Mészáros András a játszóteret, hogy az még nem készült el, azt hivatalosan nem adták át.

A Pest megye legnagyobb városát 2006 óta uraló Fidesz 2019. október 13-án vereséget szenvedett. Érden mindössze két egyéni körzetet sikerült megnyernie a kormánypártnak a 12 közül: az ellenzéki összefogás tarolt, T. Mészáros pedig elbukta a polgármesteri székért folytatott harcot.

Idén tavasszal – hosszú szakértői bizonyítás után – az ügyészség vádat emelt az ügyben, amelyben az Érdi Járásbíróság 2023. október 4-én 8 óra 30 perckor tart nyilvános előkészítő ülést.

Mint Jagusztin Tamás főügyészségi szóvivő írta: „az ügyben az Érdi Járási Ügyészség két terhelttel szemben az Érdi Járásbíróságon foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat. (…) A vádirat szerint a vádlottak a 2019. szeptember 28-29. napjára meghirdetett kétnapos nyitó rendezvény idejére az Érd Papi Földek Rekreációs Park játszóterét, mint az építtetők, beruházók, üzembentartók és a tervezett rendezvény szervezői, rendezői a nagyközönség előtt úgy nyitották meg, hogy a játszótér kivitelezése még nem fejeződött be, műszaki átadás-átvétele nem történt meg”.

A gödörben lévő fémrúd (forrás: RTL Klub)

Így folytatta: „A vádlottak annak ellenére, hogy tudtak a játszótér készültségi fokáról, a vonatkozó foglalkozási szabályok betartásának elmulasztásával a területet a rendezvény céljára úgy nyitották meg a látogatók előtt, hogy az alapvető biztonsági körülményeket nem ellenőrizték, az esetleges balesetek elkerülhetősége érdekében a szükséges védelmi intézkedések megtétele iránt nem intézkedtek, ezáltal a ténylegesen még építés alatt álló játszótéren a rendezvényre látogatók testi épségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki. A vádlottak a nyomozás során nem ismerték el felelősségüket a terhükre rótt bűncselekményben.”

Az érdi játszótér 2019-ben (forrás: T. Mészáros András/Facebook)

T. Mészáros: érintett vagyok

Mindkét szóvivőnek feltettük a kérdést, hogy van-e a vádlottak között közéleti szereplő. Jagusztin Tamás erre a kérdésre konkrétan és közvetlenül nem válaszolt, a törvényszéki szóvivő, Gyimesi Kinga pedig ezt írta: „A vádlottakról a Bíróság további információt a személyiségi jogok súlyos sérelme nélkül nem adhat ki”.

Az ügy egyik lehetséges érintettje telefonon az Átlátszónak elismerte, hogy az ügy egyik vádlottja, ám ezt a nyilatkozatát később írásban visszavonta.

Egy másik lehetséges érintett T. Mészáros András, aki a rendezvényt megnyitotta. A veterán fideszes politikus kivételesen nyilatkozott az Átlátszónak, kérdésünkre ezt válaszolta írásban:

„Az én ismereteim szerint is létezik egy vádirat, amely egyebek mellett engem is érint. Ehhez a tényhez az eljárás zavartalansága miatt mást hozzáfűzni nem tudok, s nem akarok.” Hivatalos megerősítés hiányában tehát nem lehet megnevezni vádlottakat a játszótér-bűnügyben.

A játszóteret ténylegesen T. Mészáros András fideszes polgármester nyitotta meg. A ceremónián más fideszes politikusok is megjelentek, köztük Aradszki András, a térség KDNP-s parlamenti képviselője és Simó Károly fideszes érdi alpolgármester.

T. Mészáros András fideszes polgármester a megnyitón (forrás: ÉrdMost! )

Az eseményről készült videón (1:30-tól) és tudósításban felbukkant a játszótér-beruházásért felelős projektvezető, Kovács Péter Barna, aki az ÉrdMost! beszámolója szerint elmondta: „A játszótéren még néhány simítást végeznek a következő hetekben, de már szerették volna bemutatni a családoknak, ami eddig elkészült”. A videóban később interjút is készítettek vele, ahol már a „szeretnénk” igei állítmány hangzott el (2:10-től). Vagyis aligha hihető, hogy Kovács a saját feje után járva döntött volna úgy, hogy idő előtt megnyitják a játszóteret. Kovács a videóban azt is elmondta, hogy „a jogi határidő még egy hónap múlva lesz”.

A történet meglepő fordulatot vett, miután kitört a botrány: a fideszes városvezető azzal állt elő, hogy ez nem átadás, hanem avatás volt, amelyet követően próbaüzemet tartottak.

Később kétségbe vonta, hogy bárki megsérült volna. Mészáros lényegében ugyanezt ismételte meg, amikor az átadás, illetve az önkormányzati kampány esetleges összefüggéséről kérdezték: „Nem volt se korai, se késői átadás, avatás és próbaüzem volt.” Arra a kérdésre, hogy ki engedélyezte a játszótér terveit, azt válaszolta: „A játszótér építése nem engedélyköteles, a játszóeszközök pedig uniós normáknak megfelelő engedéllyel rendelkeznek.”

A hivatalos programban is az „átadás” szó szerepel

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a próbaüzemre vonatkozó hivatkozás teljességgel téves és megtévesztő, a játszóteret lezárták és ismét építési területté nyilvánították.

Az Átlátszó tárta fel, hogy nemcsak azért sértették meg a törvényt a játszótér megnyitásakor, mert még nem történt meg az átadás-átvétel, hanem a játszótéri játékok üzembe helyezési ellenőrzését sem végezték el. Egy szakértő lényegében azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy ilyen ellenőrzés hiányában senkit nem lehet beengedni egy játszótérre.

Írott és íratlan szabályok

De mit jelent az a kifejezés, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés? A „gondatlan veszélyeztetés”-t aligha kell magyarázni.  A törvény szövege így szól:  „Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki vagy testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

forrás: T. Mészáros András/Facebook

Első ránézésre azt lehetne hinni, hogy ezt a bűncselekményt az adott foglalkozást – akár hivatásszerűen is – gyakorló személy követheti el. Ez nincs így: a 2012-ben megalkotott új Büntető törvénykönyv miniszteri indokolásában ez olvasható (290. oldal): „Nem lényeges, hogy az elkövető a tevékenységet hatósági engedély alapján, főfoglalkozásként, keresetszerzésként űzi-e vagy pedig alkalomszerűen. Jelentősége annak van, hogy írott vagy íratlan szabályok körvonalazzák a tevékenységet, amit folytat.” Vagyis a lehetséges elkövetőkre vonatkozó szabály meglehetősen tágan értelmezhető.

T. Mészáros megbukott az elnökválasztáson

Jó egy hónappal a játszótér-baleset bírósági előkészítő ülése előtt jelentős változás következett be az ügy egyik érintettjének politikai pályájában. A 70 éves T. Mészáros Andrást, aki 1990 óta vett részt az helyi közéletben, június 8-án nem választotta újra elnökének a Fidesz érdi csoportja. (Azt nem tudni, hogy T. Mészáros bukása közvetlen összefüggésben áll-e a játszótér-bűnügy ügyészségi és bírósági fejleményeivel.)

Az is kérdésessé vált, hogy a 2006 és 2019 között a polgármesteri széket elfoglaló politikus megtarthatja-e a közgyűlési frakcióvezetői posztját. Az viszont – értesüléseink szerint – jelenleg teljesen kizárható, hogy a Fidesz-KDNP polgármesternek jelölje a 2024-es júniusi önkormányzati választásokra T. Mészárost.

A veterán politikust az elnöki poszton Gasparik Gábor, az érdi Fidelitas elnöke váltotta, aki június 8-án meggyőző fölénnyel nyert T. Mészárossal szemben. Úgy tudjuk, hogy nem Gasparik lesz a kormányzópárt polgármester-jelöltje az esedékes választáson. Aradszki András, a térség KDNP-s képviselője ezt írta a Facebookon június 8-án este: „Gratulálok az Érdi Fidesz új elnökének, Gasparik Gábornak! Köszönöm a 33 évet T. Mészáros Andrásnak”.

Kis Zoltán

Címlapkép: Az érdi játszótér 2019-es felvételeken (forrás: T. Mészáros András/Facebook)

Megosztás