A helység kalapácsa

A veszteséges önkormányzati sportcég lakást bérelt a volt fideszes alpolgármestertől Érden

Havi 250 ezer forintért bérelt egy 76 négyzetméteres társasházi lakást az önkormányzati tulajdonban álló Érdi Sport Kft. Bács Istvántól Érden – értesült az Átlátszó. A volt fideszes alpolgármester testvére is jól járt az önkormányzati cég lakásbérleti szerződéseivel.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Az érdi sportcég működésének eddig titokban tartott részlete szerint Érd volt fideszes alpolgármesterével, Bács Istvánnal 2018. nyarán lakásbérleti szerződést kötött az Érdi Sport Kft.  A 76 négyzetméteres lakás bérleti díjaként – a szerződés szerint – havi 250 ezer forint illette meg a durva kijelentéseiről elhíresült fideszes politikust.

Érd fideszes alpolgármestere a káosz és az anarchia megteremtésében érdekelt csürhének titulálta az ellenzéket

Talajszondák telepítése utáni kertészeti munka szerződése Talajszondák telepítése utáni kertészeti munka szerződése Szerződés az Elberteam Bt. és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Korábban egy 250 ezer forintos bérleti díjról szóló tételre az Átlátszó Bács vagyonnyilatkozatában bukkant rá. Akkor helyi ingatlanközvetítő források azt mondták: kirívóan eltúlzottnak tartják a 250 ezer forintos bérleti díjat Érden egy 76 négyzetméteres társasházi lakásért.

Akkor azonban még nem volt ismert, hogy ki a nagyvonalú bérlő. Most az Átlátszó birtokába jutott dokumentumokból kiderült, hogy a lakásért a száz százalékban köztulajdonban álló (és a női kézilabdacsapatáról ismert) Érdi Sport Kft. fizetett az alpolgármesterként a közpénzek helyi elköltésére nagy befolyással bíró fideszes politikusnak.

A dokumentumok szerint Bács Istvánnal 2018. augusztus első napjaiban kötötte meg a lakásbérleti szerződést az Érdi Sport Kft. frissen kinevezett ügyvezetője, Boldog Anna. Az egykori SZDSZ-es képviselőjelöltet az 2019. októberében nagy többségben leváltott fideszes T. Mészáros András polgármester bizalmi emberének tekintették.

A szerződésben arról rendelkeztek, hogy a fideszes politikus 76 négyzetméteres érdi társasházi lakását havi 250 ezer forintért 2019. augusztus 30-ig kibérlik, amely után – amennyiben egyik fél sem mondja fel – a szerződés automatikusan határozatlan időtartamúvá válik. 

Nem az volt azonban az egyetlen döntés, amely kedvezett a politikusnak.

Bács testvére is jól járt

Két nappal korábban ugyanis, 2018. augusztus 6-án Boldog egy szerződés módosítást is aláírt azzal a céggel, amelynek egyik tulajdonosa Bács István testvére. 

A Boldog Anna által aláírt okirat szerint szerint havi 1 350 000 forint + áfára, lakásonként 150 000 forint + áfára emelték a Parimmo Kft-nek fizetett bérleti díjat, amivel nagyjából megkétszerezték a cégnek járó korábbi bérleti díjat.

A Parimmotól kilenc lakást bérelt az Érdi Sport Kft. ugyanabban a társasházban van, ahol 2011-ben Bács a 2018-ban kiadott lakást megvette a későbbi sógor testvérének cégétől. A későbbi sógor felesége – vagyis Bács testvére – a Parimmo Kft. egyik tulajdonosa.

A sógor testvérének cége emellett az a General-Invest Bau Kft., amely az 2011-től 2019-ig nagyjából másfél milliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokat attól az érdi önkormányzattól, amelynek 2014-től Bács volt az alpolgármestere. Az érdi közbeszerzési sikersorozatról ebben a cikkben írtunk részletesen:

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden

Nyolc év alatt tizenhat közbeszerzési eljárásban összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokat Érden az a cég, amelytől 2011-ben lakást vásárolt a későbbi fideszes alpolgármester. A General-Invest Bau Kft. egyik tulajdonosa 2015-től vált hivatalosan az érdi politikus rokonságának tagjává: a vállalkozó fivére elvette a fideszes Bács István testvérét.

Számháború, átláthatatlanság

Idén február derekán nagy port vert fel Csőzik László, az ellenzéki összkoalíció ősszel megválasztott érdi polgármesterének bejelentése, amely szerint nem engedhetik meg maguknak, hogy évente 700 millió forinttal támogassák az érdi sportcéget, és azon belül a női kézilabdacsapatot.

Csőzik a Facebookon azt írta, hogy “a Sport Kft. eddigi összvesztesége 1 milliárd, az adófizetők pénzéből a részére nyújtott, eddig vissza nem fizetett tagi kölcsön mértéke pedig ugyancsak 1 milliárd forint. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, az amúgy is csekély rendelkezésre álló forrás kell az utakra, járdákra és vízelvezetésre”. 

A bejelentést számháború követte, azonban a pontos adatokat nehéz megismerni. A kft. működése ugyanis szinte teljesen átláthatatlan. Honlapjukon – a törvényi előírás ellenére – nem hozzák nyilvánosságra megfelelően a közérdekű adatok listáját és a cég által kötött szerződéseket sem. A cégnyilvántarás szerint 2018-ban az Érdi Sport Kft. 470 millió forintos nettó árbevétel mellett 116 millió forintos adózott eredményt ért el – mínuszban.

Adóforintok százmillióit öntik az Érdi Sport Kft.-be, mégsem írnak ki közbeszerzéseket

Noha 2017-ben az Állami Számvevőszék több pontban megrótta a kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló Érdi Sport Kft.-t, nem látszanak a javító szándékú változtatások a cég internetes oldalán. A 2019-es üzleti évre 358 millió forint támogatást adott az önkormányzat a cégnek, ennek ellenére a honlapról nem lehet képet alkotni a közpénzek felhasználásáról.

Az Átlátszó 2019. tavasza óta próbálja feltárni a Sport Kft. közpénzfelhasználásának és lakásbérleti ügyeinek részleteit. Boldog Anna ügyvezető eddig egyetlen adatigénylésre, egyetlen írásban feltett kérdésre sem válaszolt. Arra a kérdésre sem válaszolt, hogy miért nem válaszol a kérdésekre.

Az átláthatatlanság egyik következményeként arra sincs egyértelmű és hivatalos válasz: érvényesek-e még egyáltalán ezek a szerződések? Ha nem, akkor mikor és milyen körülmények között szűntek meg?

Az érintetteket írásban kérdeztük: nem válaszoltak.

Ha a Báccsal között lakásbérleti szerződés 2019-ben még hatályban volt, akkor annak nyoma kell, hogy legyen a 2019. őszén és a 2020. január végén leadott vagyonnyilatkozatában. Bácsot megkérdeztük, hogy a 250 forintos lakásbérleti összeg miért nem szerepel a vagyonnyilatkozataiban – a volt fideszes alpolgármester nem reagált a levelünkre.

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak

Az Átlátszó értesülései szerint a rendőrség adatokat kért az érdi önkormányzattól az Érdi Sport Kft. által az elmúlt években megkötött lakásbérleti szerződésekről. A büntetőeljárást hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt indították ismeretlen tettes ellen.

„Az ügynek nincs gyanúsítottja” – közölte lapunkkal a Pest megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Szabóné Berki Bianka még január végén. A főhadnagy hozzátette: a nyomozás jelenlegi szakaszában további információkat nem tud közölni.

Úgy tudjuk azonban, hogy a nyomozás a 38 oldalas feljelentésben egyebek mellett szereplő lakásbérleti szerződésekre is kiterjed – ezt az értesülést két, az Érdi Sport Kft. ügyeire rálátó forrás is megerősítette az Átlátszónak.

Pénzmosás és zsarolás gyanúja miatt elrendelték a nyomozást az érdi kampánybotrány ügyében

Nyomozás indult Érd egyik legnagyobb kampánybotránya miatt. A városi sportcég volt ügyvezetője szerint hamis támogatási okiratokat írattak alá vele. Szántó Erzsébet egy Facebook-posztban az érdi köz- és üzleti életre jellemző családi összefonódásokat vázolta fel. A feljelentésben terítékre került az Érdi Sport Kft. egyik furcsa lakásbérleti szerződése is. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.

Kis Zoltán

Fotó: Bács István a jelöltséghez szükséges aláírásokkal 2019 augusztusában. Forrás: Bács István közéleti oldala/Facebook. A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta. 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás